Verden

Statsløse og forlatt av foreldrene: Flere av guttene som ble reddet ut av grotten har måttet kjempe for tilværelsen

MAE SAI (Aftenposten): Thailand har trolig tre millioner innvandrere uten statsborgerskap. Flere av guttene som satt fanget i Luang-grotten, er blant dem.

Aidun Sam-on var en av de 13 som var innestengt i Luang-grotten i Nord-Thailand i over to uker. Han har mange ganger vist seg som en dyktig idrettsutøver. Drømmen hans er å bli profesjonell fotballspiller. Foto: Privat

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

To britiske dykkere kommer opp av vannet fire kilometer inne i en Luang-grotten i det nordlige Thailand den 2. juli. Et videokamera på hjelmen fanger hva som skjer: Lampene deres lyser opp de syltynne kroppene og ansiktene til en gruppe gutter og en mann som sitter på en liten fjellhylle.

– Hvor mange av dere er det, kan vi høre den ene av britene rope ut til guttene på engelsk.

– Vi er 13, svarer den ene av guttene. Han er den eneste av dem som kan snakke engelsk. På denne måten blir han et avgjørende bindeledd mellom dykkerne og fotballaget som ble overrasket av en oversvømmelse ni dager tidligere. Guttene får gitt beskjed om at de må være tålmodige. Det vil komme mange flere som vil hjelpe dem.

Aidun Sam-on, til høyre på bildet, var den eneste av de 13 i grotten som kan snakke engelsk. Foto: Thai Navy Seals

Sendt til et annet land som fireåring

Gutten som kan engelsk, og fire andre språk, er statsløse Aidun Sam-on. En 14 år gammel gutt som bor i et uoffisielt hjem for gutter med innvandrerbakgrunn. Foreldrene hans er fra Myanmar. De overlot ham til en predikant og kona hans da han var bare fire år gammel. Han har ikke noe offisielt statsborgerskap, hverken i Myanmar eller i Thailand.

Tre av guttene og treneren deres har minoritetsbakgrunn, skriver New York Times.

– Jeg kunne har vært barnesoldat

Han ble sendt dit i håp om at han skulle få en bedre utdannelse og et bedre liv enn han kunne få i Myanmar. Han unngikk også å bli rekruttert til den væpnede gruppen som kontrollerer den delen av Myanmar som foreldrene kommer fra.

– Hvis ikke jeg hadde fått komme hit til Thailand, så hadde jeg vært en barnesoldat nå, sa Aidun da jeg møtte ham sist den 29. mai, opplyser Jessada Teadoo, prosjektleder i Mekong Minority Foundation (MMF), en stiftelse som gir Aidun og andre minoritetsbarn utdanningsstøtte.

Dette er de første bildene verden fikk se av guttene etter at de hadde blitt reddet og lagt inn på sykehus. Guttene og treneren deres holdes isolert foreløpig, fordi man frykter at de er lett mottagelige for infeksjoner og sykdommer etter tiden inne i grotten. Foto: AP

Alle familier må bidra med en soldat – de henter i 12–13 års alder

Alle familier må bidra med minst ett familiemedlem til den lokale geriljaen, opplyser flere uavhengige kilder til Aftenposten.

– Som regel blir barna rekruttert når de er 12–13 år gamle, sier en forsker som jobber for en samfunnsorganisasjon i Thailand. Forskeren ønsker ikke å navngis i artikkelen på grunn av sakens følsomme natur.

– Men det forekommer at barna blir rekruttert når de er yngre, ned mot 9–10 års alder.

Aiduns 10 år gamle bror er blitt rekruttert til geriljaen i stedet for Aidun, opplyser en sentralt plassert kilde.

Det er en gerilja som ifølge Aftenpostens kilder er dypt involvert i narkotikatrafikk og våpensmugling. Men ingen vil snakke om det åpent, fordi de vet at geriljaen er til stede i Thailand også og at de kan være livsfarlige.

Aidun Sam-on er også en dyktig volleyballspiller. Her har han nummer 11 på drakten sin. Foto: Privat

– En gutt som vil gjøre alt som er godt

Pastoren som har passet på Aidun gjennom cirka ti år, sier han føler han må hjelpe barna til de papirløse foreldrene. Han skryter uhemmet av gutten han sier han «nesten ser som en sønn». Han forsøker alltid å finne noe nyttig han kan bidra med, og nye han kan lære seg.

– Han er ikke som andre barn, som sitter med mobiltelefonen og spiller et spill, sier predikanten som har passet på Aidun.

Minoritetsbarna må utmerke seg

Aidun fremstår som en på alle måter talentfull gutt. Han gjør det bra på skolen, driver med idrett og spiller flere instrumenter. I tillegg har han altså lært seg å snakke fem forskjellige språk, engelsk, mandarin, thailandsk og burmesisk, i tillegg til språket stammen hans snakker.

Det er ikke uvanlig at de som vokser opp i disse grenseområdene mellom Myanmar, Thailand og Laos, også kjent som det gylne triangelet, lærer seg flere språk.

Aidun Sam-on blir av mange beskrevet som en lærenem og arbeidsom elev. Han får støtte av to forskjellige stiftelser under skolegangen. Foto: Privat

I tillegg til å spille på fotballaget som kalte seg for «Villsvinene», er han også en talentfull volleyballspiller og friidrettsutøver. Under dramaet i Luang-grotten har mange bilder av ham og pokalene og medaljene han har vunnet, vært på utstilling på Ban Wain Pan-skolen i Mae Sai, der Aidun har vært elev i åtte år.

2800 elever – 80 prosent med minoritetsbakgrunn

Det er en skole med 2800 elever. 80 prosent av dem har minoritetsbakgrunn.

Skolen har de tre siste årene fått utmerkelser for å ha hatt et over gjennomsnittet godt karaktergjennomsnitt, og Aidun er blant de beste, opplyser lærer Ampin Saenta.

– Han er en smart og god i idrett, forteller klassekameraten Anan Sammook.

Han bekrefter det flere andre har sagt til oss, at Aidun hadde ambisjoner om å bli profesjonell fotballspiller.

Aidun Sam-on, lengst til høyre på bildet, får økonomisk støtte fra MMF, en organisasjon som arbeider for minoriteter i Thailand og nabolandene. Der har han også fått delta på flere kurs. Foto: Privat

Vanskelig vei til statsborgerskap – og menneskerettigheter

En kilde opplyser til Aftenposten at Aidun sa han ville bli så god til å spille fotball at thailandske myndigheter ville gi ham statsborgerskap.

Å få statsborgerskap kan nemlig være svært krevende for dem som har kommet til Thailand fra nabolandene. Mange lever i Thailand i flere tiår uten statsborgerskap. Totalt er det antagelig tre millioner mennesker med minoritetsbakgrunn i Thailand, anslår menneskerettighetsgrupper og organisasjoner som hjelper folk med minoritetsbakgrunn.

Reglene for å oppnå statsborgerskap er et villnis, og det kan koste penger å få tjenestemenn til å stemple og skrive under på dokumentene som kreves, sier en kilde.

– Det er som alle andre steder, innvandrerne tar de minst attraktive jobbene

De som ikke har statsborgerskap, utgjør som regel bunnen i samfunnet, de som tar jobbene ingen andre vil ha, sier Scott Coats, rådgiver for MMF-stiftelsen.

Selv de som skaffer seg en høyere utdannelse har liten sjanse til å få statlige jobber eller høyere stillinger og vil få mindre betalt, opplyser flere kilder til Aftenposten.

Immigrantene må derfor jobbe hardere for å klare seg.

– Aidun er et godt eksempel på det, sier forskeren som ikke vil navngis.

Klassekameraten til Aidun Sam-on ser på bilder av Aidun og på medaljer og pokaler som han har vunnet. På skolen hans i Mae Sai har de laget en egen utstilling om sin kjente elev. Foto: Tor Arne Andreassen. AFTENPOSTEN

– Vil guttene få statsborgerskap nå?

Grottedramaet har i Thailand blitt fremhevet som noe som skal gi nasjonen en ny stolthet, siden man klarte å koordinere egne og internasjonale krefter slik at man fikk ut alle de 12 barna og treneren deres.

– Vi håper at de alle sammen vokser opp til å bli gode borgere, sa lederen for redningsaksjonen, fungerende guvernøren Narongsak Osatanakorn, under en pressekonferanse.

– Betyr det at alle 13 vil få statsborgerskap, spurte journalisten fra The Guardian.

Guvernøren var ikke villig til å svare direkte på spørsmålet.

– Det må skje i henhold til loven, var svaret fra guvernøren.

Les mer om

  1. Thailand
  2. Grottedramaet i Thailand