Verden

Skogbranner i Sverige: Flere steder evakueres. Helikoptre og fly fra flere land i kamp mot flammene.

Flybilde fra brannen rundt Ljusdal i Sverige, onsdag.

49 steder i Sverige står for øyeblikket i brann. Statsminister Stefan Löfven betegner situasjonen som veldig alvorlig.

  • og NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

– Brannsituasjonen i Sverige nå er veldig alvorlig, fastslo Sveriges statminister Stefan Löfven under en pressekonferanse i Gävleborg torsdag.

– Vi har 15 branner som er uten kontroll og fire her i området, sa Löfven.

Torsdag ettermiddag pågår totalt 49 branner rundt om i Sverige, ifølge SVT.

Flere bygder i fylkene Gävleborg, Dalarna og Jämtland er nå evakuert. Spesielt hardt rammet er Härjedalen, Älvdalen og Ljusdal.

Sveriges statminister Stefan Löfven, sa under en pressekonferanse torsdag at brannsituasjonen i Sverige nå er veldig alvorlig.

Bygder tømmes for folk

I Härjedalen og Dalarna er henholdsvis 60 og 40 bosteder blitt evakuert, mens 120 personer er evakuert i Hälsingland. I tillegg er rundt 30 personer blitt beordret til å evakuere bygda Finneby ifølge Sveriges Radio.

Ljusdals kommune har opprettet midlertidige boliger for de mellom 70 og 90 personene som har forlatt sine hjem i tettstedet Kårböle.

Tettstedet trues av branner fra tre kanter, skriver Aftonbladet. Også flere andre bygder ble evakuert natt til torsdag, blant annet Gällö og Bräcke kommune i Jämtlands fylke.

Senest klokken 14 torsdag gikk det ut en melding fra Krisinformation från svenska myndigheter om at ytterligere et tettsted må evakueres som følge av brannen. Det gjelder Huskölen i Ljusdal kommune.

Kårböle er nå helt tom. Skrekkscenarioet er at flammene skal sluke hele bygda. Brannområdet i Ljusdal er blitt over dobbelt så stort på et døgn og er nå på 100.000 mål. Brannfronten er på 55 kilometer, melder Sveriges Radio.

Verste brannen siden 50-tallet

Med det totale området som brenner i Sverige nå er dette den verste brannen landet har opplevd siden 50-tallet. Det bekrefter det svenske Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (MSB) ovenfor Sveriges Radio.

Det brenner en rekke steder i Sverige. Bildet er fra Ljusdal der norske helikoptre deltar i slukningsarbeidet.

Den overgår også brannen i Västmanland i 2014. Da gikk det med 140.000 mål skog.

Områdene i Gävleborg, Jämtland, Dalarna og Norrbotten som brenner torsdag formiddag er tilsammen på over 200.000 mål.

Skog til en verdi av 600 millioner svenske kroner er hittil gått tapt i denne brannen, ifølge SVTs direktesending om brannene.

Ljusdal er en av kommuene som er hardt rammet av skogbrannnene i Sverige.

Granat eksploderte

Brannen i Trängslet nord i Älvdalen raser delvis på et militært skytefelt. Natt til torsdag eksploderte en granat inne på brannområdet, melder Sveriges Radio.

Regjeringen kritiseres for dårlig beredskap

Opposisjonen er svært kritiske til skogbrannberedskapen i Sverige. Flere partier ønsker å kalle inn til et ekstraordinært møte i den svenske forsvarskomiteen.

Skogsbrannene i Ljusdal tidligere onsdag, Sverige har ført til stengte veier på grunn av røyk.

– 70 prosent av Sverige består av skog. Men vi har ikke vårt eget brannfly, helikopterbehovet er akutt og det finnes ingen koordinering av statlige brannslukningshelikoptre, sier Mikael Oscarsson i Kristdemokraterna.

Partiet er et av fire sentrum-høyrepartier som retter kritikk mot regjeringens håndtering av de rundt 40 skogbrannene som torsdag formiddag herjer i Sverige.

Löfven understreket under pressekonferansen at landet befinner seg i en ekstraordinær situasjon med lite regn og en lang varmeperiode.

Helikopter i aksjon over brannområdet i Ljusdal i Sverige.

– Dette øker landets sårbarhet. Vi må øke vår beredskap så vi er forberedt på mer ekstremt vær, sa han. Men han la til at fokus først og fremst er på å slukke brannene.

Noe av kritikken har gått på hvorfor Sverige ikke har spesialutstyrte brannfly slik Italia har. Til det antydet Löfven at det er bedre å utveksle ressurser på tvers av landegrensene.

– Disse flyene ville blitt stående på bakken over lengre perioder. Flyene som kommer nå er mer profesjonelle, sa Löfven.

– Sverige er i en krisesituasjon

Kristdemokraterna ønsker at beredskapen i landet tas opp for riksdagen, og at justisminister Morgan Johansson kalles inn til et ekstraordinært møte i den svenske forsvarskomiteen. Det samme gjelder forsvarsminister Peter Hultqvist.

– Sverige er i en krisesituasjon. Det er svært bekymringsfullt. Regjeringen har ikke kommet med mange uttalelser i forbindelse med situasjonen, så jeg mener at det er på sin plass at forsvarskomiteen møtes, sier forsvarspolitisk talsmann Daniel Backström i Centerpartiet.

Brannfolk fra Trøndelag

Torsdag ettermiddag opplyser Britta Ramberg i MSB at Tyskland stiller opp med tre helikoptre, og Litauen setter inn et brannfly.

Ifølge Aftonbladet har Frankrike lovet å bidra med ytterligere to fly.

– Samarbeidet med EU og nabolandene er en sentral del av slukningsarbeidet, sa statsminister Löfven under pressekonferansen.

Norge har lånt ut tilsammen ti skogbrannhelikoptre. I tillegg bistår frivillige brannfolk fra Trøndelag. Fra nabolandet i sør, kommer 22 danske brannmenn til unnsetning i løpet av torsdag.

Les mer om

  1. Brann
  2. Sverige