Verden

- De vet hvordan man tier i avhør

Allerede i april i år kritiserte seks tidligere Shin Bet-direktører kampen mot ekstremistiske bosettere. - Ekstremistene er godt trent og vet hva de skal gjøre når de blir pågrepet, sier israelsk forsker til Aftenposten.

Innbyggerne i bosetningen Yitzhar har angrepet både palestinere og israelske soldater. De regnes blant de mest ekstremistiske bosetterne. Foto: Nasser Ishtayeh, AP

 • Åsmund Gram Dokka

Tre av de seks jødiske nasjonalistene som ble pågrepet søndag, har innrømmet å ha stått bak drapet på Mohammed Abu Khudair

Den 16 år gamle palestineren ble bortført og brent levende onsdag i forrige uke. Israelsk politi mener drapet var en hevn for at tre israelske tenåringer to dager tidligere ble funnet drept på Vestbredden.

I alt seks personer er pågrepet for drapet på Abu Khudair. De tre øvrige er mistenkt for medvirkning, skriver den israelske avisen Haaretz.

Avhørene av de seks pågrepne, der flere er mindreårige, foregår i regi av den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet.

Den 16 år gamle palestineren Mohammed Abu Khudair ble brent levende i forrige uke. Israelsk politi mener det var et hevndrap. Foto: HANDOUT/Reuters

Ingen av dem skal tilhøre en organisert ekstremistgruppe, men beskrives i stedet som ytterliggående ungdommer som tok loven i egne hender da de hørte om drapet på de tre jødiske tenåringene på Vestbredden. De kommer fra byen Beit Shemesh og bosetningen Adam i nærheten av Jerusalem på den okkuperte Vestbredden.

Les også:

Les også

Israelsk politi: Tre av de pågrepne har innrømmet drap

— Føler skam

Seniorforsker Yoram Schweitzer ved Institutt for nasjonal sikkerhet ved Universitetet i Tel Aviv sier til Aftenposten at drap som det på Mohammed Abu Khudair, går hardt inn på Shin Bet, som har ansvaret for Israels interne sikkerhet.

— Vanligvis føler de skam når terrorangrep inntreffer, påpeker Schweitzer.

Senest i april i år gikk seks tidligere Shin Bet-direktører ut mot den israelske regjeringen på grunn av manglende innsats mot jødiske ekstremister. Kritikken kom i forbindelse med angrep på både palestinere og israelske soldater fra radikale bosettere i bosetningen Yitzhar.

- De blir tatt på med silkehansker, slo Carmi Gillon fast overfor avisen Yedioth Ahronoth.

Gillon var Shin Bet-direktør mellom 1995 og 1996. Etterfølgeren Ami Ayalon, som var direktør frem til 2000, mener Shin Bet lider under at jødiske ekstremisters lovbrudd ikke klassifiseres som terror av regjeringen.

— Shin Bet vet hva de skal gjøre, men kan bare gjøre det hvis ting beskrives ved sitt rette navn. Dette er jødisk terrorisme, sa Ayalon.

Les også:

Les også

- Vil gjøre Vestbredden ulevelig for palestinerne

En vanskelig kamp

Schweitzer beskriver Shin Bets kamp mot ekstremistene som vanskelig.

— Disse miljøene er uhyre tett sammensveiset. De er godt trent og vet hva de skal gjøre når de blir pågrepet og forsøkt avhørt. De vet hvordan de skal holde munn, forteller Schweitzer.

Han sier videre at svært mange av jødiske ekstremistene ofte blir løslatt på grunn av manglende bevis.

— Shin Bet er nødt til å holde seg til loven, påpeker Schweitzer.

Hvis angrep fra jødiske terrorister klassifiseres som terror, vil det gjøre det enklere for Shin Bet, mener eksdirektør Carmi Gillon.

En fengselsbil forlater domstolen i Petah Tikva søndag. Seks jødiske ungdommer og unge menn, som beskrives som nasjonalist-ekstremister, er siktet for å ha drept 16 år gamle Mohammed Abu Khudair. Foto: NTB Scanpix

— Det finnes avhørsmetoder, og til med de mest hardkokte Hamas-medlemmene snakket til slutt. Vi må reagere kraftig og gi dem lange fengselsstraffer til skrekk og advarsel, sa han tilbake i april.Les også:

Les også

- Muslimske ekstremister bruker krisen til egen vinning

— På nivå med Goldstein

Yoram Schweitzer presiserer imidlertid at det bestialske drapet på den palestinske 16-åringen må sees isolert fra andre angrep fra jødiske ekstremister.

— Dette er annerledes enn andre angrep vi har sett i det siste. Selv ikke de galeste blant ekstremistene tolererer dette drapet. Det er på nivå med Baruch Goldstein, sier Schweitzer, med henvisning til den jødiske ekstremisten som under ramadan i 1994 skjøt og drepte 29 palestinske muslimer i Ibrahimi-moskeen i Hebron.

— Jeg er ingen talsmann for Israel, men gjerningsmennene er å regne som utstøtt fra samfunnet, legger Schweitzer til.

Nye angrep

Drapet på Mohammed Abu Khudair (16) ble begått to dager etter at treisraelske tenåringer ble funnet drept på Vestbredden 30. juni etter å ha vært savnet i nær tre uker.

I etterkant av drapet på Khudair har det vært voldsomme sammenstøt i Jerusalem og flere arabiske byer iIsrael.

Den israelske hæren har i flere omganger også angrepet palestinske mål.

Natt til mandag angrep Israel 14 mål på Gazastripen og drepte flere medlemmer av Hamas, som styrer området.

Sykehuskilder bekrefter at syv militante palestinere ble drept. To andre som er savnet, antas også å ha blitt drept, ifølge NTB. Fem av de døde skal tilhørt den væpnede fløyen av Hamas, Ezzedine al-Qassam, som mangeisraelere tror står bak drapene på de tre tenåringene på Vestbredden.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Israelske bosettere angriper stadig oftere palestinere

 2. VERDEN
  Publisert:

  Netanyahu styrker bosetningene

 3. VERDEN
  Publisert:

  USAs UD om hva som fyrer opp volden i Israel: Mangel på håp

 4. VERDEN
  Publisert:

  13 år gammel jente knivstukket til døde på Vestbredden - Israels statsminister varsler kollektiv straff

 5. VERDEN
  Publisert:

  Willoch reagerer på at norsk observatørstyrke legges ned: – Dette er trist, for å si det forsiktig.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kaos i Hebron etter at norskledede observatører måtte dra