Verdens beste fotografi

En venezuelansk demonstrant løper gjennom gaten, omringet av flammer. Øyeblikket varte ikke i mer enn rundt ti sekunder, men nå har det fått en plass i historien.

Bildet av den brennende mannen vant prisen for «Årets foto» og førsteplassen i kategorien for enkeltbilder, nyhet.

Torsdag ble et bilde av hendelsen utnevnt til årets foto i kåringen «World Press Photo 2018».

Det var fotograf Ronaldo Schemidt som fanget øyeblikket, under voldelige sammenstøt mellom opprørspoliti og motstandere av president Nicolas Maduros regime i den venezuelanske hovedstaden Caracas. Ifølge juryen symboliserer motivet «et land i flammer».

Fotografen, som jobber for nyhetsbyrået AFP, er selv fra Venezuela, men forlot landet som 18-åring. Nå bor han i Mexico.

– Jeg har motstridende følelser, sier fotografen om å ha vunnet den prestisjetunge prisen.

– Jeg vet så godt hva noen i Venezuela går gjennom, sier han.

Bildet viser en mann som står i fyr etter at bensintanken på motorsykkelen hans har eksplodert. Han slapp fra hendelsen med en annengradsforbrenning.

World Press Photo ble startet av en gruppe nederlandske fotografer i 1955 og er blitt verdens mest prestisjetunge fotopris. Den deles ut av en uavhengig organisasjon med hovedkvarter i den nederlandske hovedstaden.

4548 fotografer fra tilsammen 125 land har sendt inn bilder i åtte forskjellige kategorier i årets konkurranse.

En av årets vinnere er VG-fotograf Espen Rasmussen, som fikk tredjepremien i kategorien for samtids-problemstillinger, billedserier. Vinnerbildene ble tatt til artikkelserien « Det hvite raseriet ».

  • Her er et utdrag av de andre vinnerne:
Dette bildet vant pris i klassen «Miljø» for enkeltbilder og viser et neshorn som skal omplasseres for å beskyttes mot krypskytere i Sør-Afrika.
Bildet vant pris i klassen «Mennesker» for enkeltbilder og viser to jenter i Sverige som lider av noe som kalles resignasjons-syndrom.
Dette bildet er tatt i Alaska og vant klassen «Natur» for enkeltbilder.
Bildet vant i klassen for «Nyheter» serie og viser en kvinne i Mosul som venter på å få sin avdøde familie gravd frem etter et bombeangrep.
Bildet vant klassen «Prosjekt» enkeltbilder og viser en jente i Østerrike som tar vare på en syk fugl.
Bildet vant klassen «Nyheter» enkeltbilder og er fra Las Vegas hvor en mann begynte å skyte mot festivaldeltagere.
Dette bildet vant klassen «Sport» serier og er tatt i Indonesia.