Brende: Forventet reaksjon fra Syria om fordømming

Assad-regjeringen fordømmer Norges beslutning om at norske spesialsoldater skal trene opp syriske opprørsgrupper og kan bli sendt inn i landet, melder det syriske utenriksdepartementet.

Norges beslutning om å sende 60 soldater for å trene opp syriske opprørere fordømmes i en uttalelse fra det syriske utenriksdepartementet tirsdag.

— Den syriske arabiske republikk fordømmer uttalelsene fra den norske statsministeren mandag om hennes lands intensjoner om å sende 60 spesialsoldater for å trene opp det hun kaller «syriske krigere» under dekke av å kjempe mot IS, skriver det syriske utenriksdepartementet i en uttalelse gjennom Syrias statlige nyhetsbyrå SANA.

Det var VG som først omtalte fordømmelsen.

Brende: - Dette forventet vi

— Dette er en forventet og forutsigbar reaksjon fra Syria. Vi har sett tilsvarende reaksjoner mot andre land når de har annonsert sine bidrag til koalisjonen mot IS, sier utenriksminister Børge Brende i en epost til Aftenposten.

— I likhet med en tredjedel av FNs medlemsland følger Norge Sikkerhetsrådets oppfordring om å trappe opp innsatsen for å bekjempe denne trusselen som opererer fra syrisk territorium. Mer enn 65 land og organisasjoner har sluttet seg til koalisjonen mot IS, og inkluderer både vestlige land og land i regionen.

Har fått støtte fra kongen av Jordan

— I likhet med en lang rekke andre land anser vi at tiltakene hviler på et trygt folkerettslig grunnlag, sier Brende.

— Jeg møtte i dag kongen av Jordan som uttrykte støtte til det norske bidraget, sier utenriksministeren.

Mandag ble det kjent at Norge sender en styrke på om lag 60 soldater til Jordan for å trene syriske opprørere som kjemper mot ekstremistgruppen IS. Etter planen skal de være på plass før sommeren.

- Norge bruker to forskjellige argumenter i Irak og i Syria

Spørsmålet er om den syriske fordømmelsen av Norges oppdrag spiller noen rolle.

Ståle Ulriksen, forsker og lærer ved Sjøkrigsskolen og NUPI, sier at Syria gjentatte ganger har gått ut mot land som starter operasjoner på syrisk jord.

— Regjeringen sier at det bare er den som godkjenner operasjoner her, sier Ulriksen.

Men han konstaterer at flere land, som USA, ikke tar hensyn til dette. Og at Norge benytter en helt annen argumentasjon når de skal trene opprørsgrupper i Jordan/Syria enn når Norge trener peshmerga-styrker i Irak.

— I Irak vises til at man er invitert av regjeringen. I forhold til Syria bruker de selvforvarsparagrafen i FN. Altså, Norge er truet av IS, derfor involverer de seg. I Syria er det ikke den syriske stat som truer oss, men de har ikke kontroll på sitt territorium, «derfor kan vi gjøre denne operasjonen», sier Ulriksen.

Sp: Vi risikerer liv og helse for soldatene våre

Regjeringen har - med støtte fra juristene i Utenriksdepartementets rettsavdeling - bestemt at de norske soldatene kan sendes inn på syrisk territorium, så lenge de kun skal slåss mot IS.

Les også:

Les også

Norge vil stanse Syria-oppdraget om opprørerne angriper Assad

Det nye norske Syria-oppdraget blir satt i verk i tråd med folkeretten og i visshet om at det også har en risiko å ikke gjøre noe, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun deltok i Stortingets spørretime onsdag.

Et klart flertall støtter bidraget, men SV og Senterpartiet går mot. SV-leder Audun Lysbakken mener mye er uklart.

– Det er uklart hvem vi skal trene, hvem vi skal arbeide sammen med, hvem som har invitert oss og hvorfor regjeringen tror dette kan gjøre en forskjell nå, sa han.

– Hvordan i all verden kan regjeringen si ja til et militært oppdrag når det er åpenbart at de vet veldig lite om hvordan det vil se ut i praksis, spurte han.

Utenrikspolitisk talsperson i Sp, Liv Signe Navarsete, sier til Aftenposten at hun er urolig, men at uroen verken blir større eller mindre av at Assad går ut som han gjør.

Likevel:

– Det er et element i forhold til hvilke risiko vi utsetter våre soldater for.

– For oss handler det ikke om hva Assad sier eller ikke sier. For oss handler det om at Regjeringen ikke kan gi svar på hva som er en tydelig målsetting: Man ikke vet hvem man skal trene og man vet ikke om man kan møte dem igjen senere som fiender. Det finnes ingen moderate grupperinger i Syria i dag. De fleste er ytterliggående.

– Kan det øke sikkerhetsrisikoen?

– Vi sender flotte norske soldater inn i en situasjon som er særdeles uoversiktlig. Nå skal Regjeringen komme til Stortinget før de eventuelt gir tillatelse til å sende soldater inn i Syria. Men det sier seg selv at det uansett er en betydelig sikkerhetsrisiko, vi risikerer liv og helse for soldatene våre, det er det ingen tvil om, sier Navarsete til Aftenposten.

– Og det reiser spørsmål om bruken av Folkeretten. I og med at den syriske regjeringen sier at Norge er uønsket på syrisk jord — hvem anerkjenner nå den norske regjeringen som den legitime myndigheten i Syria? I Folkeretten er ett av elementene for å gå inn i et land med militære virkemidler at berørte land ber om støtte. Her planlegger man å gå inn i et land mot viljen til det landets regjering, sier Navarsete.

— Fra KrFs side har vi forutsatt at det norske bidraget til trening skal foregå i Jordan og at det skal være i samsvar med folkeretten og i pakt med oppfordringen til å bekjempe ISIL som er gitt i resolusjon 2249 fra FNs Sikkerhetsråd, sier KrFs parlamentariske nestleder Line Henriette Hjemdal. Hun fortsetter:

— Det er regjeringens ansvar å sørge for at den praktiske gjennomføring skjer i samsvar med Stortingets forutsetninger og ivareta kommunikasjonen med andre stater, herunder Syria.

Leger uten grenser og Røde kors troppet tirsdag opp i FN-bygningen for å kreve en slutt på bombingen av helsestasjoner og sykehus:

Les også

- Selv i krig finnes det regler

Solberg: — Ikke uproblematisk

Arbeiderpartiet står ved Regjeringens beslutning. Reaksjonen fra Assad rikker ikke Aps forsvarspolitiske talsperson, Anniken Huitfeldt.

– Dette gir ingen grunn til uro, og reaksjonen er forsåvidt ikke uventet. Vår trening skal foregå på jordansk side og oppdraget handler om å bekjempe ISIL, Ikke syriske regjeringssoldater, sier hun til Aftenposten.

Statsminister Solberg understreket i Stortinget i dag at Norge trår til for å sette lokale, ikke-vestlige styrker i stand til å bekjempe IS.

– Vi har et folkerettslig grunnlag, sa hun, og viste til at Frankrike og USA hver for seg har henvendt seg til Norge og bedt om støtte.

De norske styrkene skal trene opp sunniarabiske grupper «som det skal gjøres en god og grundig vurdering av», forklarte Solberg.

– Det vi skal bidra til, er den kampen de gjør mot ISIL. Er det uproblematisk? Nei. Men det er ingenting i denne regionen som er uproblematisk, sa statsministeren.