Historisk varm januarmåned i Australia

Januar ble den varmeste måneden som noen gang er registrert i Australia. I tillegg er kontinentet rammet av tørke.

En strandgjest sitter i solen på Glenelg Beach i Adelaide i Australia, hvor de høyeste temperaturene ble registrert. Foto: AP / NTB scanpix.

Det ble bekreftet da landets meteorologiske institutt fredag publiserte nye tall. For første gang er det registrert en gjennomsnittstemperatur i landet på over 30 grader.

Siden registreringen begynte i 1910, er det ikke målt en høyere månedlig gjennomsnittstemperatur.

– Det var vært så mange rekorder at det har vært krevende å få oversikt over alle, sier seniormeteorolog Andrew Watkins.

I tillegg er landet, hvor januar er en sommermåned, rammet av tørke. I store deler av kontinentet falt det kun 20 prosent av den mengden regn som er vanlig for denne måneden.

Den ekstreme heten har blant annet ført til at villhester har dødd, og flaggermus med heteslag har falt ned fra trærne. På det meste ble det registrert temperaturer på opptil 49,5 grader nord for Adelaide, og hele 47,7 grader inne i selve byen.

I likhet med de aller fleste andre områder på kloden har temperaturene i Australia gradvis beveget seg oppover siden 1970-tallet i takt med den globale oppvarmingen.