Verden

Venezuela: Opposisjonspartier utestengt fra presidentvalg

Venezuelas president Nicolás Maduros sosialistparti gikk av med seieren i søndagens lokalvalg. Tre av de største opposisjonspartiene boikottet valget. Derfor får de heller ikke delta i presidentvalget neste år.

Nicolás Maduro kan feire at hans sosialistparti vant lokalvalgene i Venezuela. Nå nekter han opposisjonen å stille med presidentkandidater neste år. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix

 • NTB

– Jeg er så glad for vår storslåtte seier. La oss gjøre oss klare for 2018, sa en dansende og smilende Maduro da han talte til sine tilhengere på Plaza Bolivar i Caracas søndag.

Sosialistpartiet ser ut til å ha fått minst 90 prosent av de 335 ordførervervene i landet, ifølge Reuters.

Maduro stiller til gjenvalg som president for en ny periode i neste års valg. Han kom til makten i 2013 da forgjengeren Hugo Chávez døde av kreft.

Opposisjonen nektes valgdeltagelse

Venezuelas største opposisjonspartier, som boikottet valget, får ikke delta i neste års presidentvalg, opplyste presidenten søndag. Det inkluderer partiene til Henrique Capriles og Leopoldo Lopez.

– Det har den nasjonale grunnlovsforsamlingen bestemt, sa Maduro og viste til den nye forsamlingen han selv innsatte til store nasjonale og internasjonale protester i juli i år.

Tok makten fra nasjonalforsamlingen

Venezuela er i dyp politisk og økonomisk krise. Tidligere i år ble over 120 mennesker drept i forbindelse med demonstrasjoner mot Maduros regjering.

Konflikten spisset seg til da Maduro valgte å gjennomføre valget på den kontroversielle forsamlingen som har tatt makt fra nasjonalforsamlingen.

Les mer om

 1. Venezuela
 2. Nicolás Maduro

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Venezuelas president vil holde valg til tross for opposisjonens boikott

 2. VERDEN
  Publisert:

  Anklager opposisjonsleder for attentatforsøk

 3. VERDEN
  Publisert:

  Sannsynlighet for at han taper valget: Som at månen faller ned, mener analytikere

 4. VERDEN
  Publisert:

  20.000-sedler var ikke store nok. Nå skal 100.000-lapper lindre landets problemer.

 5. VERDEN
  Publisert:

  USA fordømmer «illegitimt» valg i Venezuela

 6. VERDEN
  Publisert:

  Valgseier for Maduro i Venezuela