Ingen EU-land vil foreløpig ta imot redningsskip med 141 mennesker

Både Italia og Malta har nektet redningsskipet Aquarius, som har 141 mennesker om bord, å legge til kai. Italia har kastet ballen videre til Storbritannia.

Mennesker som er reddet om bord på et skip som driftes av hjelpeorganisasjonen Open Arms. Bildet ble tatt fredag 3. august etter at organisasjonen reddet 87 mennesker i en dramatisk operasjon utenfor kysten av Libya natten før. Foto: Valerio Nicolosi / AP / NTB scanpix

– Båten er nå i maltesisk farvann og seiler under flagg fra Gibraltar. Nå bør Storbritannia ta ansvar for å beskytte de skipbrudne, skriver Italias transportminister Danilo Toninelli på Twitter mandag.

Gibraltar er en britisk kronkoloni.

Skipet Aquarius brukes av hjelpeorganisasjonene SOS Mediterranee og Leger Uten Grenser (MSF). Fredag plukket det opp 141 personer utenfor kysten av Libya. Ifølge de to organisasjonene kommer 70 prosent av dem fra Somalia og Eritrea, og mange av dem er «ekstremt svekket og underernært».

– Ta ansvar

Lederen for SOS Mediterranee, Sophie Beau, opplyste mandag at skipet befinner seg mellom Malta og den italienske øya Lampedusa. På spørsmål om å få legge til kai, har skipet igjen fått offisielt nei både fra Italia og Malta.

– Vi spør alle europeiske land om å finne en løsning. Vi ber dem ta ansvar og finne en trygg havn ved Middelhavet, sier Beau, som også anklager Italia og Malta for å bryte havretten.

En talskvinne for EU-kommisjonen, Tove Ernst, sier at kommisjonen er i kontakt med en rekke medlemsland i et forsøk på å få en rask løsning på konflikten.

Stengte havner

Siden Italias nye høyreorienterte og populistiske regjering ble innsatt 1. juni, har den stengt landets havner for redningsskip som drives av frivillige organisasjoner. Den har også bedt om at alle migranter og flyktninger som blir reddet i Middelhavet, blir sendt tilbake til Libya eller til andre EU-land.

Ifølge de to hjelpeorganisasjonene har migrantene fortalt at inntil Aquarius kom dem til unnsetning, støtte de på fem forskjellige skip som alle unnlot å tilby hjelp. De har også fortalt at de levde under forferdelige forhold i Libya før de satte kursen mot Europa.