Verden

Smått er godt i ny byranking: Oslo nummer 7

Hvilke byer er best for sine innbyggerne? Det forsøker en ny byrangering å finne svaret på. Europeiske småbyer dominerer i toppen.

Zürich topper listen over de mest inkluderende og velstående byene i verden. Her koser sveitsere seg i Zürichsjøen utenfor byen.
  • Thomas Olsen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

113 byer er blitt vurdert i en ny kåring av hvilken av dem som er best på å skape muligheter for alle sine innbyggere.

Og det er ikke verdensmetropolene som dominerer topplisten. Derimot er det de noe mindre byene i Europa som topper listen. Øverst troner den største byen i Sveits, Zürich, som har drøyt 400.000 innbyggere. Wien på annenplass har 1,86 millioner innbyggere, København 1,3 millioner og Luxembourg knapt 120.000 innbyggere.

  • Oslo er kåret til en av verdens beste byer å besøke i 2018
Wien havnet på annenplass i bykåringen.

Bedre enn svenske byer

Oslo inntar syvendeplassen, godt foran de svenske byene Stockholm (15. plass) og Göteborg (23. plass). London havner på 33. plass, New York på 38. plass og Barcelona nede på 61. plass.

For første gang presenteres den såkalte PICSA-kåringen (Prosperity & Inclusión City Seal and Awards). Rangeringen er gjort av konsulentselskapet D & L Partners på oppdrag av de baskiske regionmyndighetene og borgermesteren i Bilbao, der topplisten ble presentert på en konferanse torsdag.

Bykåringen forsøker å inkludere flere ting enn økonomisk vekst. I tillegg til å måle bruttonasjonalprodukt per innbygger, har man i kåringen også tatt med indikatorer for livskvalitet, tilgang på utdanning og informasjonsteknologi, personlig sikkerhet, tilgang på boligmarked, miljø og naturressurser, samt tilgang på helsetjenester.

Oslo rangeres høyt på ikke-økonomisk velferd og sosialt engasjement.

Oslo best på velferd og sosial engasjement

Kåringen er basert på tre pilarer. En økonomisk, en basert på velferd og mangfold og en pilar som rangerer infrastruktur og tjenester i byene.

Oslo scorer lavt på inntektsnivå og karrieremuligheter. Men rangeres høyt på grunn av en variert økonomi og svært lav arbeidsledighet. Tilbud om gratis og billige barnehageplasser har bidratt til bedre familieøkonomi for flere grupper i det norske samfunnet, vektlegger juryen.

Oslo er også den byen med flest trær i Europa. I tillegg får Tigerstaden skryt for bruken av natur og landskap i byplanleggingen.

15 av de 20 beste byene ligger i Europa. Fire ligger i Nord-Amerika, mens kun én av topp 20-byene ligger i Asia.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Wien
  3. Zurich
  4. Urbanisering
  5. København
  6. Byplanlegging