Verden

Han var savnet i 30 timer, så ble han funnet rett ved der eksplosjonen skjedde

Mens klokken tikker svinner håpet om å finne overlevende. 30 timer etter eksplosjonen fant redningsarbeiderne en forslått og blodig havnearbeider.

Det kommer til å ta tid før innbyggerne i Beirut kan få hus, hjem og hverdag tilbake til normalen.
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Amin Zahed er en av mange Beirut-innbyggere som ligger ute med bilde på instagramkontoen Locatevictimsbeirut. Havnearbeideren som var meldt savnet inntil i går skal ifølge lokale medier ha blitt funnet ved havnen. 30 timer etter eksplosjonen som jevnet hele havneområdet med jorden og totalskadet store deler av Beirut. Zahed var blodig og forslått, men i live. Det er foreløpig ikke kjent hvordan det går med han, men han ble sendt til nærmeste operative sykehus, skriver Al Arabyia.

Login • Instagram

Minst 137 mennesker mistet livet i eksplosjonen i Beirut tirsdag kveld, 5000 mennesker ble skadet, og mange må stå i kø for å få behandling etter at tre av byens sykehus ble totalskadet i eksplosjonen. 300.000 mennesker er hjemløse, og hjelpeorganisasjoner fra hele verden jobber nå på spreng for å finne overlevende og hjelpe Beiruts innbyggere å få tilbake hverdagen og hjemmene sine.

Les også

Eksplosjonsfaren i Beiruts havn var kjent i årevis. Korrupsjon kan ha hindret en opprydning.

– Det er ingen farger lenger

– Bygningene er bare skallet. Det er ingen farger lenger. Alt er bare sort, grått og hvitt, sier Nagham Souki på telefon fra Beirut. Hun er programkoordinator for Norsk Folkehjelp i Libanon. Nå står hun i Mar Mikhaeil og ser opp på skallet av det som huset noen av byens mest populære kafeer, restauranter og barer. Bare en motorvei skiller området fra havnen hvor eksplosjonen gikk av.

Farah Kuzli, Darine Abu Hamdan og Nagham Souki driver hjelpearbeid i Beirut for Norsk Folkehjelp. Her står de foran ruinene i den populære bydelen Mar Mikhaeil.

Når Aftenposten snakker med Souki, er frivillige i full sving med opprydningsarbeid i stekende sol og 36 varmegrader.

– En ung mann driver og løfter en strømmast som har falt over ende. Rundt meg bærer folk betong, glass og ødelagt treverk, forteller hun.

Ødeleggelsene er beregnet til 3 milliarder dollar, skriver Foreign Policy.

Lite er igjen av dette hjemmet i Beirut.

Mange er savnet etter eksplosjonen, men det finnes ingen offisielle registre som teller antall savnede, ifølge Souki. Men alle kjenner noen eller kjenner noen som kjenner noen som er savnet, sier hun.

– Moren til en venninne av en venninne av meg var savnet en liten stund etter eksplosjonen. Hun ble funnet på et sykehus, men det går visst ikke så bra med henne, sier hun.

Ti prosent av byens innbyggere står nå uten hjem. Gjennom Instagramkontoen Open houses Lebanon tilbyr libanesere hjem og husrom til dem som nå står uten hjem.

Venter økning i koronasmitte

På grunn av koronaviruset var sykehuskapasiteten allerede presset da eksplosjonen inntraff. Flere av sykehusene ble så ødelagt at de måtte evakueres. Dermed er de gjenværende sykehusene overfylte med pasienter som trenger helsehjelp. Nå venter generaldirektøren ved Rafik Hariri Universitetsykehuset en økning i smittetallene de neste 10–15 dagene, skriver AP.

Libanon har hittil hatt 5417 koronatilfeller og 68 koronadødsfall, ifølge Johns Hopkins universitetet.

Norge sender 40 tonn medisinsk utstyr

Flere land bidrar med medisinsk hjelp, feltsykehus, redningseksperter og hunder. Qatar er ett av landene som var tidlig ute og har allerede fått på plass flere feltsykehus for å lette byrden på det libanesiske helsevesenet, som allerede er hardt belastet av koronapandemien. Også Kuwait har sendt medisinsk hjelp.

Over 300.000 er hjemløse etter eksplosjonen.

Algerie har lovet å sende fire lastefly og et skip med humanitær hjelp, medisinsk personell, brannmannskaper, forsyninger og byggematerialer.

En rekke andre europeiske land, blant dem Kypros, Nederland, Tsjekkia og Polen, bidrar også med assistanse på flere vis, med blant annet letehunder, leger, brannmannskaper og til redningseksperter.

Norge bidrar med 25 millioner kroner til redningsarbeidet. I tillegg sendes 40 tonn medisinsk utstyr til Libanon, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), skriver NTB.

Les mer om

  1. Beirut
  2. Libanon