Verden

Koronalegen i Det hvite hus mener tilstanden i USA er alvorlig. Det gjør Trump rasende.

Hun har vært en av Donald Trumps få støttespillere fra den medisinske leiren. Nå vender hun ham ryggen.

Deborah Birx (t.v.) er koronaansvarlig i Det hvite hus. Nå tar hun avstand fra president Trumps virkelighetsbeskrivelse og kaller tilstanden i USA alvorlig. Foto: Evan Vucci, AP/NTB scanpix

 • Inger Lise Hammerstrøm
  Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

Når president Donald Trump har strukket sannheten og gitt feilinformasjon om koronaviruset, har Deborah Birx stått støtt ved hans side med en stram mine. Innimellom har hun supplert med anerkjennende nikk.

Birx, som er lege og ansvarlig for koronahåndteringen i Det hvite hus, har møtt kraftig kritikk fra det medisinske miljøet for å ha undervurdert alvorligheten rundt koronaviruset og for å ha vært ettergivende overfor Trump. Likevel har hun stått støtt ved Trumps uttalelser. Inntil forrige uke. Etter en kraftsalve fra lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, endret Birx mening.

– Dere er i dårlige hender

«Deborah Birx er ille. Wow, dere er i dårlige hender», skal Pelosi ha sagt i et møte med blant annet USAs finansminister, Steven Mnuchin, skriver Politico. Samtidig som hun anklaget Birx for å spredt feilinformasjon om koronaviruset, roste hun Anthony Fauci opp i skyene og kalte ham en nasjonal helt. Han er USAs ledende ekspert på infeksjonssykdommer.

Det fikk Birx til å reagere. I et intervju i CNN-programmet State of the Union søndag tegnet legen et alvorlig bilde av koronastatusen i USA.

«Det vi ser nå, er annerledes enn det vi så i mars og april. Det er usedvanlig utbredt i både landlige og urbane områder», sa hun.

Over 4,7 millioner amerikanere har testet positivt på korona, og over 155.000 er døde, ifølge tall fra Johns Hopkins- universitetet.

Sammenlignet med dem som bygget Titanic

Birx’ alvorlige tone er en helomvending. I motsetning til Fauci, som åpent har kritisert Trumps håndtering av koronaviruset, har hun vært mer lojal.

 • I et intervju med CBS i mars hevdet hun at Trump fulgte veldig godt med på forskning og var veldig lydhør for tall og fakta.
 • I samme vending støttet hun Trumps tvil om at USA kom til å mangle sykehusplasser og pustemaskiner.

Uttalelsen kom på et tidspunkt da Trump blant annet promoterte malariamedisinen hydroksyklorokin til koronabehandling. Verdens helseorganisasjon slo fast at medisinen ikke virket mot korona og i verste fall kunne være skadelig. Trump snakket på samme tidspunkt om å gjenåpne landet innen påske, til tross for en kraftig økning i koronatilfeller.

Mange i det medisinske miljøet i USA hadde store forhåpninger da Deborah Birx tiltrådte som koronaansvarlig i Det hvite hus. Men hennes unnvikende stil har skuffet mange. Foto: Tom Brenner, Reuters/NTB scanpix

Birx’ uttalelser fikk det medisinske miljøet til å reagere.

Ryan Stanton, som sitter i styret for intensivleger i USA, sammenlignet Birx med tvilsomme håndverkere: «Byggerne av Titanic som hevder at skipet ikke kan synke», skrev The New York Times.

Birx’ varme og milde håndtering av Trump kan imidlertid ha en forklaring.

«Birx bet på og slo tilbake mot oss»

Før Birx ble en del av koronateamet i Det hvite hus, var hun USAs globale aidskoordinator, en jobb hun har høstet mye respekt for.

Innad i administrasjonen er hun beskrevet som en strateg som holder seg inne med presidenten, skriver The Washington Post, som har informasjonen fra flere kilder. På et tidspunkt skal hun ha vært aktuell for stillingen som helse- og omsorgsminister. Nå kan det hende hun har mistet gunst hos både presidenten og i det medisinske miljøet.

Deborah Birx (nummer to fra venstre) jobbet i Anthony Faucis (nummer en fra venstre) lab på begynnelsen av 80-tallet. Nå er de begge Trumps medisinske rådgivere. Foto: Evan Vucci, AP/NTB scanpix

Mandag kom Donald Trumps svar på Birx’ nye tone. Han la først og fremst skylden på Nancy Pelosi.

«Så, gale Nancy Pelosi sa forferdelige ting om doktor Deborah Birx, som gikk etter henne fordi hun var for positiv til den gode jobben vi gjør med å bekjempe Kina-viruset.»

Trump omtaler ofte koronaviruset som Kina-viruset i det som kan sees som et forsøk på å legge skylden på Kina.

Han skriver videre at Birx «bet på» og slo tilbake på oss. «Patetisk», avsluttet han.

– Har skadet sin troverdighet

I en pressekonferanse senere på kvelden tonet presidenten ned kritikken av Birx og sa at hun er en person han har stor respekt for. Samtidig forsvarte han administrasjonens håndtering av viruset, skriver The New York Times.

For Birx’ del kan det imidlertid være for sent å redde sitt omdømme. «Birx har skadet sin troverdighet ved å tilsynelatende avvise noe av den offentlig tilgjengelige informasjonen», sa Angela Rasmussen ifølge The Washington Post. Hun er virolog ved universitetet i Columbia.

Les mer om

 1. Nancy Pelosi
 2. Donald Trump
 3. Koronaviruset

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Birx sier USA er i ny, alvorligere koronafase

 2. VERDEN

  Trumps koronarådgiver trekker seg

 3. VERDEN

  Trump antyder at han vil sparke Fauci etter valget

 4. VERDEN

  Donald Trump og førstedame Melania Trump har testet positivt for korona

 5. VERDEN

  Trump: Det vil bli verre før det blir bedre

 6. VERDEN

  Deborah klarte å flykte fra flammene, men ikke fra røyken. Hun har ikke pustet ren luft på en uke.