Verden

- New York er en spøkelsesby

Vannet inntar gatene på Manhattan.

  • Jeanette Sjøberg
  • Aftenpostens Korrespondent I Usa
  • Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Les også:

Irene skal nå være nedgradert til tropisk storm, melder CNN, men National Hurricane Center melder om at flomfaren ikke er over av den grunn, men at man kan vente seg store bølger, flom i elver og strømkutt.

National Hurricane Center melder at vannstanden har steget raskt i områder som ligger i forkant av Irenes sentrum, som nå har nådd utkanten av New York.

Stormen beveget seg innover Coney Island i den sørlige delen av Brooklyn og Queens i New York søndag ettermiddag norsk tid.

Oversvømmelser

I havneområdet i New York skal vannstanden ha steget med over en meter, og det før høyvannet setter inn søndag, melder New York Times.

East River og Hudson River i New York har gått over sine bredder, og sender vannet innover deler av nedre Manhattan og Greenwich Village, melder CNN.

Vannmengdene skaper oversvømmelser i førsteetasjene i noen områder.

Står under vann

Det har kommet like mye nedbør de siste 12 timene som det pleier å gjøre i løpet av én måned ifølge målinger i New York.

Aftenpostens korrespondent Alf Ole Ask befant seg søndag ettermiddag norsk tid på Manhattan ved fergeleiet ut til Ellis Island og frihetsgudinnen.

— Her har vannet gått over sine bredder og deler av terminalen står under vann, men det er i timene fremover man frykter flommen, for det er da stormen skal nå New York, sier Ask.

Spøkelsesby

I området rundt Central Park er husene evakuerte, og gatene er folketomme.

— Det er veldig få mennesker ute i New York i morgentimene søndag. Jeg tror aldri jeg har sett byen så folketom som den er nå. Det er faktisk flere journalister og politifolk i nedre del av Manhattan enn vanlige folk.

Det meste av butikker og cafeer er nå stengt.

— Stemningen er spøkelsesaktig, og slik kommer det antagelig til å være resten av helgen.

Omkomne

Minst elleve mennesker har hittil mistet livet siden orkanen Irene feide innover North Carolina lørdag morgen med en vindhastighet på opptil 140 kilometer i timen i kastene.

Så langt er 3,3 millioner mennesker gjort strømløse, ifølge AP.

Myndighetene i New York har stengt offentlig transport, broer og tunneler.

Sentrum av orkanen er ventet å treffe land i nærheten av byen Long Beach på Long Island senere søndag, melder CNN.

En atomreaktor ved et anlegg i Calvert Cliffs i delstaten Maryland ble automatisk stengt lørdag kveld som følge av sterke vindkast.

Les også

  1. Tre millioner uten strøm

  2. Frykter «Irene» skal gi flom i New York