Verden

Trump-granskere fikk nytt lass med bevismateriale i fanget bare dager før riksrettssaken starter

Den ukrainsk-amerianske forretningsmannen Lev Parnas står tiltalt i en føderal domstol i New York for ulovlig valgkampfinansiering.

Demokratiske riksrettsgranskere har offentliggjort en stor mengde nye dokumenter bare dager før rettssaken er ventet å starte.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Onsdag kveld norsk tid ventes Representantenes hus å stemme over å sende tiltalepunktene i sin sak mot president Donald Trump til Senatet. Der har den republikanske frontfiguren Mitch McConnell varslet at en rettssak kan starte allerede tirsdag neste uke.

Samtidig offentliggjorde riksrettsgranskerne sent tirsdag kveld det som i enkelte medier ble betegnet som et «bombenedslag» i saken. Lev Parnas, en ukrainsk-amerikansk forretningsmann med forbindelser til Trump-advokat Rudy Giuliani, har gitt granskerne en enorm mengde dokumenter.

Anklagene mot Trump

Trump er anklaget for å ha forsøkt å fuske i årets presidentvalgkamp ved å forsøke å få Ukraina og president Volodymyr Zelenskij til å sverte hans mulige motkandidat Joe Biden. Han er også anklaget for hindring av rettens gang i samme sak.

President Trump og hans republikanske partifeller mener presidenten ikke har gjort noe galt og kaller saken en heksejakt.

Tekstmeldinger og bilder

Den nye samlingen med dokumenter vil bli lagt inn som bevis i saksanlegget mot Trump. De nye bevisene som er fremlagt, later ikke til å implisere presidenten direkte. I stedet er de ment å bygge opp under anklagene mot ham og å tilføre saken ytterligere detaljer

Dokumentene inneholder blant annet store mengder tekstmeldinger, håndskrevne lapper fra et Wien-hotell og fotografier. I en lapp fra The Ritz-Carlton i Wien har Parnas skrevet: «Få Zelenskij til å kunngjøre at Biden-saken vil bli etterforsket.» Det er foreløpig ikke kjent hvorfor Parnas skrev dette og hvem som eventuelt ba ham om dette.

Det som later til å være et håndskrevet notat fra et møte i Wien, er skrevet av Lev Parnas selv. Her står det: «Få Zelenskij til å kunngjøre at Biden-saken vil bli etterforsket.» I punktet under står det: «Begynn å kommun (isere) med Zelenskij uten (navnene på to ukrainske oligarker).

Parnas står tiltalt i en sak der han beskyldes for å ha brutt USAs lovgivning om valgkampfinansiering. Oversendelsen av dokumenter skjedde etter en stevning av ham i oktober i fjor.

Telefonsamtalen

Saken mot Trump bygger på at hans advokat Rudy Giuliani, sammen med enkelte diplomater, drev en Ukraina-politikk på siden av den offisielle. Påstanden er at Trump prioriterte å få ammunisjon til sin valgkamp fremfor å hjelpe ukrainerne i deres konflikt med Russland.

Hovedbeviset i saken er foreløpig en utskrift av en telefonsamtale mellom president Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskij. Men saksanlegget har allerede en rekke spor og sidespor, vitner og aktører.

Robert F. Hydes valgkampside presenterer kandidaten for velgerne med et bilde der han poserer sammen med president Donald Trump.

Ny skikkelse

I de nye dokumentene dukker det opp enda en mystisk person i et allerede stort persongalleri. Robert B. Hyde er Trump-tilhenger og republikansk kongresskandidat i Connecticut.

Flere tekstmeldinger mellom Hyde og den ukrainske Parnas kan tyde på at Hyde via et ukrainsk sikkerhetsselskap hadde tilgang til tett overvåking av USAs Ukraina-ambassadør Marie Yovanovitch.

I en tekstmelding skrev han: «De er villige til å hjelpe hvis vi/du vil ha et prisanslag.»

I en annen tekstmelding skrev han: «Hun snakket med tre personer. Telefonen hennes er avslått. Datamaskinen er avslått».

«De informerer meg når hun forflytter seg», het det også.

Giulianis ukrainske kontakter hadde et anstrengt forhold til USA-ambassadøren og våren 2019 ble hun brått hjemkalt og avsatt uten begrunnelse.

Hyde skriver på Facebook at mediene er ute etter å ta ham og antyder at tekstmeldingene ikke var alvorlig ment.

Ville bli kvitt ambassadør

Yovanovitch er ambassadøren som Trump kalte «bad news» i telefonsamtalen med Ukrainas president.

De nye dokumentene gir også nye detaljer om en kampanje for å få henne avsatt. Blant annet tyder de på at en tidligere leder av Ukrainas påtalemyndighet lovet å fremskaffe skadelig informasjon om Joe Biden hvis ambassadøren ble hjemkalt.

Ukrainas daværende riksadvokat, Jurij Lutsenko, skriver i en tekstmelding: «Det er bare at hvis dere ikke tar en beslutning om Madam, stiller dere spørsmål ved alle mine påstander. Inkludert om B».

Granskerne tolker B til enten å bety Biden eller Burisma, selskapet der Joe Bidens sønn i årevis hadde et lukrativt styreverv.

Les også

Hun vitner i dag: Ambassadøren følte seg truet da hun hørte hva presidenten hadde sagt om henne i en telefonsamtale

Utsnitt av brev 10. mai fra Trump-advokat Rudy Giuliani til Ukrainas da påtroppende president Volodymyr Zelenskij.

Giuliani-brev

Det nærmeste det nye bevismaterialet streifer innom presidenten personlig er et brev fra Rudy Giuliani. Han skrev 10. mai til Ukrainas nyvalgte president og presiserte at han var Trumps private advokat.

Med Trumps «vitende og samtykke» ville Giuliani ha et halvtimes møte med den påtroppende presidenten. Noe svar er ikke kjent, og Giulianis planlagte Ukraina-reise noen dager senere ble avlyst.

– Finnes flere beviser

«Disse dokumentene (...) viser at det finnes flere beviser som er relevant for presidentens opplegg, men disse er blitt skjult av presidenten selv. Alle disse nye bevisene bekrefter det vi allerede vet: Presidenten og hans medarbeidere presset ukrainske tjenestemenn til å kunngjøre etterforskninger som ville favorisere presidenten politisk», skriver de demokratiske granskerne i en uttalelse.

Granskerne har to minnepinner med nye dokumenter. Den ene er av personvernhensyn ikke offentliggjort.

Det er ventet at Trump-granskerne i 23-tiden onsdag norsk tid vil gå fra Representantenes hus i den ene enden av kongressbygningen til Senatet i den andre enden. Der vil de formelt overlevere tiltalen til en senatssekretær.

  • Her kan du se 21 sider med dokumenter som justiskomiteen i Representantenes hus har offentliggjort.
Les også

Det var den siste debatten før primærvalget braker løs. Her er den oppsummert i fem punkter.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Riksrett
  3. Ukraina
  4. Amerikansk politikk