Verden

Tar farvel med sin «kjære leder»

Hundretusener av nordkoreanere tar et siste farvel med Kim Jong-il. Ifølge statlige medier er snøfallet et tegn på at også himmelen er i sorg.

NYE LEDER: Bildet viser Nord-Koreas antatte nye leder Kim Jong-Un (t.h.) og onkelen Jang Song-thaek ved siden av bårebilen. REUTERS TV/Reuters

 • Lars Inge Staveland

Et tungt snøfall i Pyongyang blir av statlige medier tolket som et tegn på at også himmelen sørger i dag. FOTO: SCANPIX

En sør-koreansk kvinne i sorg. FOTO: SCANPIX

Flaggene vaiet på halv stang torsdag morgen. FOTO: SCANPIX

Sørgende i Pyongyang. FOTO: SCANPIX

Portrettet av «Kjære leder» blir kjørt gjennon hovedstaden Pyongyang. FOTO: SCANPIX

Nord-koreanere samlet seg onsdag for et siste farvel til sin leder Kim Jong-Il. FOTO:SCANPIX

Sørgende nord-koreanere har samlet seg for et siste farvel med Kim Jong-Il. FOTO: SCANPIX

KONTRAST: Mens det fra Nord-Korea meldes om grenseløs hylles til «kjære leder», brenner avhoppere i Sør-Korea flagg og bilder av Kim Jong-Il. FOTO: SCANPIX

Begravelsesseremonien begynte klokken 10 lokal tid i minnepalasset Kumsusan, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass. Det er her Kim Jong-il ligger på paradeseng i en kiste av glass.

Myndighetene i Nord-Korea er som vanlig hemmelighetsfulle, og de har ikke gitt noen opplysninger om hvordan seremonien skal foregå.

Enkelte detaljer har likevel lekket ut.

Ifølge nyhetsbyrået AP har utenlandske diplomater blitt bedt om å møte opp ved et stadion i hovedstaden. Den første private delen av seremoien skal foregå i regimets hovedkvarter i Kumsusan. Deretter vil gravfølget kjøre gjennom hovedstaden Pyongyang, der det er ventet at hundretusener vil følge prosesjonen.

Flere lastebiler fulle av blomster skal ha passert grensa fra Kina til Nord-Korea tirsdag, ifølge den sørkoreanske avisa JoongAng. I tillegg kommer det meldinger om at nordkoreanere som jobber i utlandet, har måttet skynde seg hjem til begravelsen.

Parader

På begravelsesdagen falt det tett med snø i hovedstaden. Ifølge statlige medier er dette et tegn på at himmelen også var i sorg for Kim. Statlige fjernsyn viste bilder av snøen og hytta på fjellet Pauktu, der lederen ifølge de statlige mytene skal ha blitt født. Her er også ansiktet til «kjære leder» risset inn i fjellsiden.

Landets innbyggere fikk også se TV-bildene fra prøveskytningen av en langdistanserakett, gjennomført i april 2009. Det er også en minst like stor militærparade i gatene som da landets grunnlegger, Kim Il-Sung, døde i 1994.

Seremoniene som markerer diktatorens bortgang, skal vare i to dager.

Sørkoreanske medier antar at onsdagens arrangement vil minne om begravelsen til Kim Jong-ils far Kim Il-sung, som grunnla kommuniststaten Nord-Korea.

Nordkoreansk TV viste onsdag bilder av sørgende mennesker ved Kumsusan-palasset, men det var uklart om dette var en direktesending eller arkivopptak.

Persondyrkelse

Kim Jong-il var 69 år gammel da han døde i midten av desember. Sønnen Kim Jong-un er utpekt som landets nye leder, og han omtales nå som øverste militære leder og sjef for sentralkomiteen i kommunistpartiet.

Likevel skal disse utnevnelsene formelt sett ennå ikke ha funnet sted.

Det nordkoreanske regimet har gjennom mange år fremmet persondyrkelse av landets øverste ledere. Omtalen av dem får til tider et overnaturlig preg, og ifølge landets medier har flere uforklarlige hendelser funnet sted etter at Kim Jong-il døde.

Tirsdag meldte en radiokanal at en due hadde børstet snø vekk fra en statue av den avdøde lederen.

Sender flygeblader

Avhoppere fra regimet er ikke like ærbødige når de omtaler den tidligere diktatoren. Samtidig som begravelsesseremonien begynte onsdag, sendte nordkoreanere bosatt i Sør-Korea opp luftballonger ved grensa mellom de to landene.

Lastet med flere hundre tusen flygeblader drev de innover Nord-Korea. Flygebladene maner til kamp mot det kommunistiske regimet, og noen av dem ber Kim Jong-il dra til helvete.

Ifølge sørkoreanske medier avslutter Nord-Korea begravelsesseremoniene torsdag med en nasjonal minnemarkering og tre minutters stillhet. Tog, skip og kjøretøyer over hele landet skal angivelig tute i kor som et siste farvel til Kim Jong-il.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kim Jong-un i Kina: Det er vår innstilling å forplikte oss til atomnedrustning på halvøya

 2. VERDEN

  Generasjonskløften vokser i Nord-Korea: - Når Kim Jong-un snakker, lytter ikke unge mennesker

 3. VERDEN

  Kim Jong-uns «høyre hånd» på besøk til USA

 4. VERDEN

  Bildene som gir Kim frysninger på ryggen

 5. VERDEN

  Kina skal ha sendt leger for å behandle Kim Jong-un. Nå går spekulasjonene vilt om hva som feiler ham.

 6. VERDEN

  Formelt har de to landene vært i krig i nesten 70 år. Nå rykker en fredsavtale nærmere.