Verden

Plasserte bomben få minutter før den gikk av

Overvåkingsvideoen FBI offentgjorde torsdag, viser at den ene av de mistenkte plasserer en ryggsekk med det som antas å være bomben i folkemengden i Boston bare minutter før den gikk av.

 • Alf Ole Ask

Etter at FBI senttorsdag kveld offentliggjorde bilde og video av de to mistenkte, har de fått mengder med tips. Det opplyste de i natt norsk tid, uten at de ville gå nærmere inn på hva slags tips dette er.

På alle TV-kanaler i USA ble bildene og videoene i natt analysert. Det ser ut til å være en enighet mellom ekspertenes som uttalte seg at dette er to personer som har en viss trening.

Videoen er tatt opp 12 minutter før den første bomben går av og da er de to på vei til å plassere ut de antatte bombene.

Analytikere er enig om at de to mistenkte opptrer meget kaldblodig der de spaserer i den folkemengden der politiet mener de skal drepe og lemleste folk få minutter senere.

Bombene plasseres flere timer etter at politiets bombehunder mandag gjennomsøkte målområdet for Boston Marathon. Stedet der bombene ble plassert var åpent for alle og krevde ikke spesielle adgangstegn.

Godt planlagt

Dette kan tyde på at de to mistenkte har planlagt dette nøye. De hadde hverken kart eller GPS da de gikk rundt, mange tolker det som om de var godt kjent i området.

CNN meldte i natt at FBI-kilder hadde fortalt at andre videoklipp viser at de to oppholdt seg i området til det smalt.

De rushet ikke vekk fra eksplosjonen, noe enkelte eksperter hevder styrker teoriene om at dette er folk som har gjennomgått en viss trening.

Det faktum at de var to og opptrådte sammen øker sjansen for at noen kjenner dem.

Det er også slik at flere eksperter, som har analysert videoene, mener en kan utelukke ensomme terrorister. De opptrer ikke to og to.

Konspirasjon?

Leder av Homeland Security-komiteen i Representantenes hus, Michael McCaul, sa til CNN i natt at det var snakk om en terrorcelle og planlegging av en terrorhandling.

Han la til at det ikke var klart om dette var en nasjonal terrorcelle eller en med forbindelser til utlandet.

McCaul er blant dem som i går fikk en briefing av FBI.

FBI antydet ikke noe om de mener dette er amerikanske ekstremister eller utlendinger da de la frem bilder og video på sin pressekonferanse.

Derimot er det flere eksperter som mener aksjonen er vel planlagt.

Les også

- De valgte feil by for å knekke oss.

Ut fra bildene som er offentliggjort er det umulig å anslå noe om de to mistenkte mennenes nasjonalitet. FBI har ikke gitt noen tilleggsopplysninger som de to mennenes høyde. Det de nå håper på er at det er folk som gjenkjenner dem.

Mannen i den svarte capsen kalles mistenkt nummer en, og han i den hvite mistenkt nummer to.

På sosiale medier var det i natt hektisk aktivitet for å klare å identifisere de to.

FBIs pressemelding slår fast at dette er to mistenkte. De har endret språk fra mulig mistenkte som de omtalte dem som tidligere. De jobber nå med å få frem enda bedre bilder av de to.

Kartlegger fluktrute

Når FBI nå sitter med så gode bilder av de to, sjekkes disse mot overvåkingskamera på offentlig kommunikasjon for å forsøke å finne ut hvordan de to tok seg fra åstedet. På videoen som er offentliggjort går de i retning av en tunnelbanestasjon.

Bildene som FBI har fått frem og som ble presentert for allmennheten i går, kan sjekkes mot kopi av pass som finnes på flyplasser.

Men Boston ligger ikke langt fra den canadiske grensen hvor det er lett å ta seg over med bil. Marerittet for FBI er at de to er kommet seg ut av landet.

 1. Les også

  To menn mistenkt for maraton-bombene

 2. Les også

  Obama:- De som ville skade oss vil få sin straff

 3. Les også

  Skyteofre reagerer på at nye våpenlover falt

 4. Les også

  Giftbrev-pågrepet i USA mente å ha avdekket en sammensvergelse

 5. Les også

  Kutter TV-episode fra Boston Marathon

 6. Les også

  CNN: To mulige mistenkte etter Boston-bombene

 7. Les også

  Bombetrussel mot rettsbygning i Boston

AP/FBI Foto: Dette bildet, som er tatt fra et overvåkningskamera, viser de to mistenkte etter bombeangrepene i Boston. (Mistenkt nummer én med svart caps, mistenkt nummer to like bak - med hvit caps)

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet analyserer IS-video

 2. VERDEN

  I går kom terroren tilbake til Ground Zero. Newyorkerne reagerte med å trosse frykten.

 3. VERDEN

  Forsker: Marokko-drapene virker terrorinspirert, men ikke planlagt

 4. VERDEN

  Fem politifolk skutt og drept under demonstrasjon i Dallas

 5. VERDEN

  Fattiggutten ble kastet ut fra imamskolen – så ble han YouTube-predikant og terrorleder

 6. FOTBALL

  Dortmund er langt fra et enkelttilfelle: Her er ni andre angrep som har rammet idretten hardt