Verden

Barn av danske IS-krigere mister statsborgerskapet

Barn født av danske fremmedkrigere i Syria mister retten til sitt danske statsborgerskap etter en ny avtale mellom regjeringen og Dansk Folkeparti.

Et barn blant voksne på en lastebil etter å ha blitt evakuert ut av IS' siste lomme i landsbyen Baghouz nordøst i Syria. Rundt 70.000 sivile, mange av dem kvinner og barn, har flyktet fra området. Foto: Andrea Rosa / AP / NTB scanpix

 • NTB

Det skriver DR.

Regelen frem til nå har vært at barn av fremmedkrigere med dansk statsborgerskap automatisk blir danske statsborgere, men det er det nå slutt på.

– De er født av foreldre som har vendt Danmark ryggen, og derfor skal de ikke tilhøre Danmark, sier innvandringsminister Inger Støjberg.

Christian Langballe, som er en talsmann for Dansk Folkeparti, gleder seg over avtalen, som partiet hans har ønsket lenge.

Danmark innvandringsminister Inger Støjberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Til DR sier han at barna aldri har kjent Danmark, at de ikke har noen tilknytning til Danmark, og at de må «ta konsekvensene» av at foreldrene har valgt å dra til Syria for å kjempe for IS.

Innvandringsdepartementet opplyser til Ritzau at den nye avtalen også gjør det mulig å frata fremmedkrigerne statsborgerskapet administrativt. Tidligere har dette kun vært mulig etter en domfellelse.

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Danmark
 3. Barn
 4. Syria

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  18 barn av nordiske IS-foreldre er hentet hjem. Kun Norge har latt foreldre bli med.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Oppholdsforbud, kontaktforbud, samværsnekt. Slik vil danskene straffe fremmedkrigere etter soning.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Danskene hentet spedbarn fra Al-Hol

 4. VERDEN
  Publisert:

  FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn

 5. VERDEN
  Publisert:

  Shamima Begum (19) angrer ikke på at hun sluttet seg til IS. Nå har hun utløst en hissig debatt om retur av fremmedkrigere.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Såret dansk gutt hentet hjem fra Syria