Amerikanske soldater har forlatt det nordøstlige Syria. Slik viste de støtte til krigerne Tyrkia kaller terrorister.

Amerikanske styrker har forlatt sin siste base nordøst i Syria, og kurdisk milits i området varsler samtidig tilbaketrekking fra grensen mot Tyrkia.

Denne soldaten, ikledd et skuldermerke fra den kurdiske kvinnemilitsgruppen YPG, ble fotografert da amerikanske militærkjøretøyer kjørte gjennom Tal Tamr.

Over 70 amerikanske militærkjøretøy, eskortert av helikoptre, passerte søndag gjennom landsbyen Tal Tamr, på vei østover og ut av området der Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil opprette en såkalt sikkerhetssone.

Bilder tatt av AFPs fotograf viser at minst én av soldatene hadde på seg et skuldermerke fra YPJ-enheten, en kurdisk militsgruppe bestående av kvinnelige soldater. Denne er knyttet til YPG-militsen som tyrkiske myndigheter omtaler som terrorister.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kom den amerikanske militærkolonnen fra Sarrin, der USA har hatt sin største militærbase. Den er nå forlatt, ifølge eksilgruppens leder Rami Abdulrahman.

Søndagens tilbaketrekking var den fjerde på en uke, og samtlige amerikanske soldater har nå forlatt regionen, ifølge ham.

USAs plan er at alle de amerikanske soldatene som trekkes ut av Syria, skal stasjoneres vest i Irak, opplyser forsvarsminister Mark Esper.

Esper sier at det amerikanske militæret skal fortsette kampen mot IS for å hindre ekstremistgruppas fremvekst. Esper utelukker ikke at soldatene som er stasjonert i Irak, kan krysse den syriske grensa derfra for å utføre såkalte antiterroroperasjoner.

Amerikanske styrker fotografert nær Tel Tamr søndag.

Bekrefter tilbaketrekning av SDF-soldater

Samtidig med at de siste amerikanske soldatene forlot området, opplyste en av opprørsalliansen SDFs ledere at deres militssoldater vil trekke seg bort fra grensen mot Tyrkia, i tråd med avtalen som ble inngått mellom Erdogan og USAs visepresident Mike Pence torsdag.

Tilbaketrekningen skal etter planen skje innen tirsdag kveld, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet med å «knuse hodene» til kurdiske militssoldater om det ikke skjer.

Ifølge Redur Khalil vil både militssoldater og sivile mandag bli evakuert fra grensebyen Ras al-Ain, der noen av de hardeste kampene mot tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttet milits har funnet sted.

Les også

Vendepunktet | Therese Sollien

Sykehus i brann

Noen timer senere rullet rundt 50 kjøretøy med militssoldater og sårede ut fra sykehuset i Ras al-Ain, og ifølge en AFP-journalist i byen sto bygningen kort tid etter i flammer.

Når evakueringen av Ras al-Ain er fullført, vil SDFs styrker også trekke seg ut av resten av den 120 kilometer lange og 30 kilometer brede «sikkerhetssonen» Tyrkia vil opprette på syrisk side av grensen, opplyser Khalil.

Tyrkisk-støttet milits på vei inn i Syria fra Tyrkia 18. oktober.

Det er første gang at kurdiske ledere offentlig bekrefter at de vil trekke seg vekk fra denne delen av grensen mot Tyrkia, noe som ifølge Khalil blir koordinert med amerikanerne.

Les også

Her er avtaleteksten mellom USA og Tyrkia om buffersonen i Syria

Minst 114 sivile drept

Forsvarsdepartementet i Ankara opplyste søndag at én tyrkisk regjeringssoldat ble drept og en annen såret i et angrep fra kurdisk milits i Syria søndag.

– En av våre heroiske kamerater falt som martyr, og en annen ble såret etter å ha blitt beskutt med panservern og håndvåpen av terrorister under et rekognoserings- og overvåkingsoppdrag i Tell Abyad-området, het det i en kunngjøring.

Tyrkiske myndigheter anser den kurdiske YPG-militsen, som utgjør hoveddelen av SDF, for å være avlegger av PKK-geriljaen i Tyrkia og omtaler konsekvent alle kurdiske militssoldater som terrorister.

Lørdag truet Erdogan med å «knuse hodene» til kurdiske militssoldater om ikke de trekker seg ut av grenseområdene innen tirsdag kveld. Samtidig anklaget SDF-leder Mazloum Abdi tyrkerne for å hindre både kurdiske soldater, sårede og sivile i å evakuere området.

Siden den tyrkiske offensiven startet 9. oktober, er minst 114 sivile drept, og 300.000 mennesker er drevet på flukt, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Over 250 SDF-krigere og 190 tyrkiskstøttede krigere er drept i samme periode, ifølge SOHR.

Fem tyrkiske soldater er drept, ifølge regjeringen i Ankara.