Verden

Gantz og Netanyahu får forlenget frist for å danne regjering

Benny Gantz og Benjamin Netanyahu får ytterligere 48 timer til å forsøke å danne ny regjering i Israel etter at fristen gikk ut ved midnatt natt til tirsdag.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman og leder for opposisjonspartiet Blått og hvitt Benny Gantz på en plakat der politikerne oppfordres til å ta av seg maskene og danne en samlingsregjering.
 • NTB-AFP-DPA

Opposisjonsleder og president i nasjonalforsamlingen Gantz hadde bedt president Reuven Rivlin om en forlengelse av mandatet han hadde fått til å danne en regjering med støtte fra statsminister Netanyahu.

Både Gantz og Netanyahu sa de var nær enighet om en ny regjering, og med det som utgangspunkt besluttet Rivlin å forlenge mandatet til midnatt onsdag.

Gantz og Netanyahu møttes hjemme hos Netanyahu mandag kveld for å forsøke å bli enig om de siste detaljene i en avtale. I en felles uttalelse sa de to natt til tirsdag at de hadde gjort stor framgang i retning enighet.

Tidligere mandag kom Gantz med en sterk oppfordring til Netanyahu om å bli med på en avtale etter at forhandlingene dem imellom hadde gått dårlig de siste dagene.

Fra fristen utløper har Rivlin tre dager på seg til å utpeke noen andre til å prøve å danne regjering. Han sa søndag at han ikke ville forlenge Gantz' mandat og heller ikke gi Netanyahu sjansen, men at han i stedet ville overlate til nasjonalforsamlingen, som så ville ha 21 dager på seg til å gi mandatet til en annen.

Det betyr i praksis at de to ennå har noen uker på seg til å bli enige om en samlingsregjering. Om de ikke greier å bli enig, kan et dypt splittet Israel måtte gå til valg for fjerde gang på litt over et år.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Festvideo skaper trøbbel for den finske statsministeren. Sier seg villig til å narkotestes.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5