Spacex-kapselen koblet seg til ISS uten problemer

Spacex-kapselen Crew Dragon nådde fram til Den internasjonale romstasjonen ISS søndag og fikk koblet seg til uten problemer.

Bildet viser Spacex-astronautene Bob Behnken og Doug Hurley (t.h) sammen med Nasa-astronauter ombord på ISS. Det er første gang i historien at et privatbygd og privateid romfartøy har levert mannskap til romstasjonen som går i bane rundt jorden.

Tilkoblingen var helautomatisk, verken Behnken og Hurley eller mannskapet inne på ISS behøvde å gjøre noe. Behnken og Hurley hadde imidlertid på forhånd øvd på manuell tilkobling, skriver BBC.

Det ble skrevet romfartshistorie da Spacex-raketten Falcon 9 og romkapselen Crew Dragon, ble skutt opp fra Kennedy Space Center lørdag, tre dager forsinket.

Oppskytingen til den internasjonale romstasjonen ISS vil være den første bemannede ferden fra amerikansk jord på nesten ni år. Avgangen gikk helt etter planen klokken 21.22 norsk tid, og etter ett minutt brøt raketten lydmuren på sin vei ut i verdensrommet og ISS.

De to astronautene Bob Behnken (49) og Doug Hurley (53) kom fram til ISS klokka 16.16 norsk tid søndag, noen minutter før skjema og om lag 19 timer etter oppskytingen fra Kennedy Space Center i Florida.

Romstasjonen og kapselen befant seg da omtrent like over grensen mellom Kina og Mongolia.

Behnken og Hurley måtte imidlertid vente litt før de kunne gå om bord og møte det amerikansk-russiske mannskapet som allerede er i romstasjonen. Det må først sjekkes at det ikke er noen lekkasjer og at trykket er på korrekt nivå.

Den internasjonale romstasjonen ISS har gått i bane rundt jorden siden 1998, og har hatt bemanning om bord siden 2000. Over 200 mennesker fra 19 ulike land har vært om bord.

Etter om lag 20 minutter løsnet romkapselen fra bæreraketten og var dermed i bane rundt Jorden med de to astronautene.

Elon Musks Spacex er det første private selskapet som sender astronauter ut i rommet, noe bare Russland, USA og Kina har gjort tidligere.

Ser ser det ut når kapselen kobler seg til ISS. Bilder er tatt under en ubemannet ferd i mars 2019.

Spacex har siden 2012 sendt opp laste-romkapsler til den internasjonale romstasjonen.

– Det er åpenbart et stort steg å gå fra last til å sende opp to personer som er fedre og har familie, sier visepresident Hans Koenigsmann i Spacex.

Det er Nasa som styrer oppskytningen, men Spacex som bestemmer og ga det endelige klarsignalet til å starte oppskytingen.