- Tette bånd mellom etterforskere og avisledelsen

Scotland Yards assisterende politisjef John Yates innrømmer at han lot mye av bevismaterialet ligge urørt i fire år.

  • Randi Randi Johannessen Buckley

De 11.000 håndskrevne sidene, stappet inn i seks plastposer i et rom hos Scotland Yard, inneholdt navnene på 4.000 personer som kan ha blitt avlyttet av avisen News of the World.

Disse personene var kjendiser, politikere, idrettsstjerner, politiansatte, og ofre for kriminelle handlinger og terror, og listen var nedskrevet av privatetterforskeren Glenn Mulcaire, som hjalp en av journalistene ved avisen med avlyttingen.

Les

Les også

Alt om avlyttingsskandalen

her.

Gikk ikke gjennom alt

Politiet beslagla papirene i august 2006. På toppen av hver eneste side hadde etterforskeren skrevet navnet på reporteren eller redaktøren som han hjalp til å hacke telefonen for.

Til tross for dette lå disse dokumentene så å si urørt i fire år, fra 2006 til 2010, skriver The New York Times.

Politiet konsentrerte seg i stedet om en liste med 36 navn, 8 av dem kongelige, som ble funnet sammen med dokumentet på 11.000 sider.

John Yates innrømmer at politiet ikke har gått gjennom alt bevismateriale. FOTO: CARL COURT / AFP PHOTO

Assisterende politisjef John Yates innrømmer at han ikke har gått gjennom alt bevismaterialet:

— Jeg går ikke ned og ser i søpleposer, sa Yates i en høring i Parlamentet i forrige uke.

Politiet granskes

Nå gransker og etterforsker spesialenheten i Scotland Yard to forhold parallelt: Politiets etterforskning av avlyttingssaken, og påstander om bestikkelser av polititjenestemenn som angivelig skal ha gitt reportere fra News of the World konfidensiell informasjon mot betaling.

Som følge av påstandene om korrupsjon i Scotland Yard og sitt nære forhold til eksredaktør i News of the World, Neil Wallis, valgte Sir Paul Stephenson, sjefen for Metropolitan Police,

Les også

Polititopp går av etter avlyttingsavsløringen

— Jeg er en mann med integritet, og min integritet er intakt, understreket Stephenson i en pressekonferanse.

Hoffreporter dømt

Avlyttingssaken startet i 2005, da en artikkel i News of the World førte til mistanker om at noen hacket prins Williams mobilsvar.

To år senere ble avisens hoffreporter, Clive Goodman, dømt til syv måneders fengsel for å ha avlyttet kongeliges telefonsvarere. Også privatetterforsker Glenn Mulcaire ble dømt.

Det kom fram at også andre kjente personers telefoner var blitt avlyttet, og en rekke personer tok kontakt med politiet om mistanke om hacking av deres telefoner, blant dem tidligere statsminister Gordon Brown.

Hadde nær kontakt

Både avisen og politiet hevdet at Goodman var den eneste som stod bak avlyttingen, og politiet uttalte at de hadde snudd hver sten i saken.

Nå viser det seg ikke bare at dette ikke er riktig. Det viser seg også at ansatte i Scotland Yard og News of the World har hatt nære forbindelser, og at de har møttes ved en rekke tilstelninger mens etterforskningen pågikk.

I en høring har medlemmer av parlamentet sagt at de var bekymret for den omfattende kontakten mellom avisens medarbeidere og ledere og ansatte i Scotland Yard:

Her er noen eksempler:

  • Andy Hayman, sjef for anitterror-enheten som ledet etterforskningen av avlyttingssaken, deltok på en flere middager, lunsjer og tilstelninger med redaktører fra News of the World, mens bevismateriale i saken ble samlet inn. Hayman fikk senere jobb i The Times of London. I 2009 forsvarte han etterforskningen i en spalte, og slo fast at hver sten var snudd.
  • Tidligere redaktør i News of the World, Neil Wallis, fikk jobb som medierådgiver i hacking-saker for Scotland Yard. Wallis ble arrestert i forrige uke.
  • Ledere i Scotland Yard, blant dem visepolitiinspektør John Yates, spiste middag med ledere i avisen regelmessig.
  • Politiinspektør Sir Paul Stephenson møtte avisredaktører og ledelse 18 ganger under etterforskningen av saken. Wallis deltok åtte ganger mens han jobbet i avisen.
  • Stephenson tilbrakte tid på et spa etter en operasjon, hvor regningen kom på 19.000 pund. Regningen ble betalt av en venn, som er spaets medeier. Nylig avslørte Sky News at Wallis var ansatt som PR-konsulent for dette spaet.

Ti personer arrestert

I tillegg har tidligere nyhetsredaktør i avisen, Andy Coulson, vært ansatt somkommunikasjonsrådgiver for statsminister David Cameron. Coulson trakk seg da hoffreporter Clive Goodman ble arrestert for telefonavlytting i 2007.

Coulson jobbet som kommunikasjonsrådgiver i to år, trakk seg etter at spekulasjonene om avlytting i News of the World begynte å koke i 2009, men ble ansatt som pressesjef ved Cameron bare måneder senere.

Coulson trakk seg fra stillingen som pressesjef i januar i år, og ble arrestert 8. juli. Ytterligere ni andre personer er arrestert i forbindelse med avlyttingsskandalen, som brer om seg i omfang og har rystet både britene og resten av verden.

Britisk presse spekulerer i om arrestasjonen av Rebekah Brooks, tidligere nyhestredaktør, er en avledningsmanøver for å dekke over det pressen kaller politiets pinlige håndtering i saken. Scotland Yard

Les også

Politiet: - Tabber og rot, men ikke korrupsjon

Sjefen for Metropolitan Police, Sir Paul Stephenson, trakk seg søndag. FOTO: SANG TAN / AP PHOTO

Gordon Brown på listen

Bare et fåtall av dem som ble utsatt for telefonavlyttingen ble underrettet av politiet. De som mistenkte hacking, måtte selv gå til politiet med sine mistanker.

Fordi bare noen av de 4000 navnene var lagt inn i en database, var det ikke mulig å få vite helt sikkert hvorvidt de hadde blitt utsatt for hacking eller ikke.

Dette opplevde blant annet tidligere statsminister Gordon Brown, som ba politiet om å sjekke mistanke om avlytting av hans telefon. Han fikk beskjed at det var uklart om han mål for avlytting.

— En ting er ikke å etterforske saken. En annen er å unnlate å gi beskjed til ofrene. Det er bare helt uforståellig, sier Jeremy Reed, en av advokatene som bistår en rekke personer som har blitt avlyttet.

Informerer alle

Søpleposene med listen over de potensielle avlyttingsmålene er tatt frem, og politiet er nå i ferd med den omfattende jobben med å informere de 4000 som stod på listene, skriver The New York Times.

Rupert Murdoch, som er eieren av News Corporation, som igjen eier utgiveren av den nå nedlagte avisen News of the World, News International, er under sterkt press fra flere hold. Nylig trakk han

Les også

Murdoch trekker budet

etter press fra David Cameron og andre topppolitikere, og

Les også

FBI etterforsker Murdoch-selskap

etter påstander om hacking av telefonene til ofre for terrorangrepet i New York 11. september 2001.

Etter en lengre periode med stillhet fra mediemogulen, forsøker han nå redde stumpene: Lørdag hadde Murdoch helsides annonser i syv britiske aviser, hvor han

Les også

«Vi er lei oss» sier Murdoch i helsides annonser

overfor de som er rammet av skandalen.

Skandaleavisen News of the World ble lagt ned, og siste utgave kom 10. juli.