Greta Thunberg til Aftenposten: - Trump må lytte til vitenskapen

NEW YORK (Aftenposten): Klimaaktivisten Greta Thunberg har gått i havn i Donald Trumps hjemby. FN-toppmøtet i september ser ut til å bli en massiv konfrontasjon om klimasaken.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ankom onsdag kveld norsk tid USA etter to uker i seilbåt.

– Mitt budskap til President Donald Trump er at han må lytte til vitenskapen, men det gjør han åpenbart ikke, sier Greta Thunberg til Aftenposten.

Den unge svenske klimaaktivisten gikk i land på Manhattan onsdag ettermiddag. Hun ble møtt av et enormt presseoppbud og jublende folkemengder. Vi spør henne hvilket budskap hun har med til president Trump, nå som hun er i hans hjemby.

– Alle spør meg om Trump, sier Thunberg.

– Hvis ingen har vært i stand til å overbevise ham om klimakrisen og hvor kritisk det er, hvordan skal jeg klare å gjøre det? Så jeg kommer til å fokusere på å spre kunnskap og oppmerksomhet, sånn at folk flest forstår hvor stort og viktig dette temaet er.

Thunberg var fortsatt litt ør etter den lange reisen over Atlanterhavet i seilbåt.

– Dette er overveldende. Bakken rister fortsatt under beina mine, sa Thunberg.

Hun fortalte at hun ikke hadde vært sjøsyk på hele reisen, og at det var fantastisk å oppleve havet på denne måten.

Thunberg ankommer Manhattan med et velkjent skilt under armen.

To ukers tur

Seilbåten Malizia II har brukt to uker på å krysse fra Norfolk i England. Den ble eskortert inn til havna på Manhattan av en stor flåte båter.

Thunberg gikk på land med skiltet med ordene «Skolstrejk för klimatet» under armen, og blir møtt av en stor folkemengde, syngende barn og hundrevis av pressefolk fra hele verden.

– Til alle aktivister som kjemper hver dag: Dette er en global krise, og hvis vi ikke kan jobbe sammen vil vi ikke klare dette, sa hun.

Thunberg smiler fra båten på vei inn mot Manhattan.

Mottatt som en rockestjerne

Thunberg ble mottatt som en rockestjerne i New York. Fotografer og pressefolk sprang rundt og knuffet om plassen, mes flokker av barn og unge ropte: «Vi elsker deg Greta!».

FN hadde sendt ut 17 seilbåter som velkomst – et for hvert av verdensorganisasjonens bærekraftsmål. Malizia II kom inn gjennom The Narrows, stredet mellom Brooklyn og Staten Island som er forbundet med Verrazano Bridge. På veien til Manhattan passerte seilbåten Frihetsgudinnen og Ellis Island i New York Bay, før den la til havn ved North Cove Harbour.

Thunberg skal nå bruke noen dager på å hvile etter den lange strevsomme reisen.

– Jeg gleder meg til å vaske meg ordentlig! sa Thunberg.

Under overfarten har de ikke hatt bad eller toalett, kun en plastbøtte til å gjøre sitt fornødne.

Avery Tsai (9) fra Brooklyn har fulgt Gretas reise på nettet. Hun har sett båten ved hjelp av trackeren hver kveld etter middag. – Dette har vært en fast rutine for oss de siste to ukene, sier moren Elizabeth Payne.

Brukte 330 timer

– Dette var en fantastisk velkomst, sa kaptein Boris Herrmann.

Han fortalte at Malizia II har brukt 330 timer på turen, med en gjennomsnittsfart på 11.2 knop. De har gjennomført overfarten helt uten bruk av fossilt brennstoff.

– Veldig få kunne klart denne turen. Vi er stolte av deg, sa han til Thunberg.

Kunstner Catherine Skopic hadde møtt opp ved North Cove Harbour på Manhattan for å ønske Greta Thunberg velkommen.

Illiana Walsingham var en av dem som ventet i timevis for å få et glimt av Greta.

– Jeg har vært klimaaktivist i fire år. Dette er en verdensomspennende bevegelse, og Greta lever opp til budskapet sitt. Hun er et forbilde, fortalte Walsingham.

Iliana Walsingham studerer klimavitenskap og er med i bevegelsen Sunrise Movement, en klimabevegelse for unge mennesker.

Mobiliserer for konfrontasjon

Klimaorganisasjoner og unge aktivister mobiliserer nå i verdensbyen for en direkte konfrontasjon med globale ledere.

– Vi skal sørge for at verdenslederne har alle øyne på seg så de ikke kan ignorere denne krisen, sa Thunberg.

Om drøye tre uker begynner FNs hovedforsamling. FN-uken skal innledes med taler av USAs president Donald Trump og Brasils president Jair Bolsonaro. De to mektige statslederne er allierte populister som har uttrykt sterk motstand mot klimapolitikk. Begge har aktivt motarbeidet tiltak for å redusere utslipp og verne naturområder mot avskoging og utbygging.

Thunberg skal være med på flere av FNs arrangementer her i New York. Det er først et ungdomsmøte om klima 21. september, og deretter klimatoppmøte to dager senere. 20. september er det en global klimastreik, og Thunberg skal aksjonere utenfor FN-bygget.

Klimaaktivisten har tidligere talt mange steder i Europa, inkludert for italienske og franske folkevalgte, på World Economic Forum i Sveits og på folkemøter i Berlin, London og flere andre steder.

Folk har møtt opp med skilter og utkledninger for å ønske Greta Thunberg velkommen til USA. Elliot Crown (46) protesterte mot oljeindustrien med dette kostymet. - Greta har gitt oss et helt nytt nivå av oppmerksomhet, sier han.

15-årige Alessandro Dal Bon skal også delta i den globale streiken 20. september. Han var en av dem som hadde møtt opp for å ønske Thunstad velkommen.

– Greta er en av grunnene til at jeg streiker. Vi hadde ikke vært her uten henne, sier han.

Han sier Greta Thunberg har løftet klimasaken gjennom sitt engasjement.

– Jeg vil gjerne sette meg ned sammen med Trump og snakke med ham. Jeg håper at han vil begynne å høre på oss. Kanskje jeg kan overtale ham, sier Dal Bon.

Les også

Amerikanerne endrer holdning om klima. Abby Leedy (17) og hennes jevnaldrende tror de kan beseire Trump.

Greta Thunberg taler til den oppmøtte folkemengden på Manhattan i USA.

Tøff overfart

Thunberg hadde en tøff overfart, med høye bølger og sterk vind, ifølge twittermeldingene til den unge svensken. Malizia II ble ført over Atlanteren av den monegaskiske prinsen Pierre Casiraghi, sammen med den tyske seileren Boris Herrmann. Båten er 18 meter lang, har solcellepanel og strømproduserende undervannsturbiner. Den har tatt seg til New York med vind, sol og bølger som energikilder.

Det tok Thunberg, faren Svante og resten av Team Malizia to uker fra den britiske havnebyen Plymouth til North Cove Marina på Manhattan. Turen er på 3000 nautiske mil.

Thunbergs team har fått kritikk for å ha fremstilt reisen som klimanøytral, fordi det skal flys inn et nytt mannskap til New York som skal frakte båten tilbake.

Her passerer Thunberg frihetsgudinnen.
Greta Thunbergs avreise fra Plymouth ble fulgt av et stort pressekorps. På et år har hun blitt kjent over hele Europa.