Geriljasoldatene la ned våpnene etter 50 års krig. De ble lovet et vanlig liv. Nå vender stadig flere tilbake til jungelen.

BOGOTA/NEW YORK (Aftenposten): – Det er nå viktigere enn noen gang at gjennomføringen av fredsavtalen fortsetter, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Over 100 tidligere Farc-soldater er drept etter fredsavtalen ble innført. En stor del av Colombias befolkning er skeptisk til at de skal integreres uten å straffes.

Frykten for at fredsavtalen i Colombia skal kollapse, økte torsdag etter at tidligere Farc-ledere la ut en video på Youtube der de oppfordrer til ny geriljakrig. Kommandant Iván Márquez sa i videoen at de nå vil «fortsette geriljakampen som svar på regjeringens svik».

– Det er svært beklagelig at FARCs tidligere forhandlingsleder gjenopptar våpnene. Det sender et negativt signal til det colombianske samfunnet og det overveldende flertallet av tidligere FARC-soldater som ønsker fred og som støtter opp om fredsprosessen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Aftenposten.

Les hele saken med abonnement