Politisk kaos kan tvinge Israel til et tredje valg

ISTANBUL (Aftenposten): Israel kan være på vei mot sitt tredje valg på under ett år etter at Benny Gantz ga opp å danne en regjering.

Statsminister Benjamin Netanyahu har støtte fra 55 av Knessets medlemmer. Men han har ikke klart å samle et flertall med minst 61 medlemmer.

Etter to valg og månedsvis med resultatløse forhandlingsrunder må svært valgtrette israelere trolig forberede seg på enda et parlamentsvalg.

Benny Gantz, lederen for opposisjonsalliansen Blått og Hvitt, hadde 28 dager på seg til å samle en levedyktig regjeringskoalisjon. Noen timer før fristen gikk ut ved midnatt onsdag, ga han beskjed til presidenten om at han hadde mislyktes, melder Haaretz.

Statsminister Benjamin Netanyahu gjorde også et forsøk tidligere i høst, men også han mislyktes.

Tidligere forsvarssjef Benny Gantz klarte ikke å danne en regjering innenfor en tidsfrist på 28 dager.

Det kan bli nyvalg i mars 2020

Nå får alle de 120 medlemmene av nasjonalforsamlingen Knessets 21 dager på seg til å forsøke å bli enig om en regjeringsdannelse. Gantz sier han vil fortsette å arbeide for å danne en regjering, melder AP. Sannsynligheten for suksess er liten, ifølge de israelske avisene.

Dermed går det mot enda et valg, etter at valgene i april og september resulterte i at ingen klarte å samle et flertall på 61 medlemmer. Valget vil i så fall bli holdt den første tirsdagen 90 dager senere, altså i mars 2020.

– Hykleri, kynisme og skinnhellighet

De israelske politikerne får knallhard kritikk for sin manglende evne til å bli enig med hverandre. Kommentator Yossi Verter i avisen Haaretz mener politikerne er mest opptatt av å forherlige seg selv.

– Vi måtte kjempe mot brekningsfornemmelsene mens vi så Israels ledende politikere starte valgkampen for 2020-valget. Hykleri, kynisme og skinnhellighet veltet ut fra skjermen. Alle fremstilte seg selv som rettskafne og velmenende, mens de kastet skitt på rivalene, skriver Haaretz.

Les også

Aftenposten mener: Uklokt signal til bosetterne

Benny Gantz, Yair Lapid, Moshe Yaalon og Gabi Ashkenazi er lederne for valglisten Blått og Hvitt. Bildet er tatt etter årets første valg, i april.

Skremmer israelerne med araberne

Før Gantz’ frist gikk ut, var det sterke spekulasjoner om hvorvidt han ville forsøke å danne en mindretallsregjering. Netanyahu hevdet Gantz kom til å bli avhengig av de arabiske israelerne og deres 13 parlamentsmedlemmer.

– Dette er krise. Vi kan få en regjering som er avhengig av folk som støtter terror, sa statsminister Netanyahu. Han hevder de arabisk-israelske politikerne støtter Hamas og andre palestinske grupper han anser for å være terrorister.

De arabisk-israelske politikerne er rasende og anklager Netanyahu for å fremprovosere drapstrusler de nå mottar i økende grad.

Avigdor Lieberman lovet velgerne at han ikke ville gå i regjering med de ultraortodokse. Det ødela for sjansene til å bli med i enda en Netanyahu-regjering.

Mannen på vippen fikk ikke viljen sin

Det var på forhånd ventet at den høyreorienterte politikeren Avigdor Lieberman skulle bli den som i praksis pekte ut den nye statsministeren siden han og partiet Yisrael Beiteinu med sine åtte mandater ble ansett for å være på vippen mellom de to største blokkene i Knesset.

Men Lieberman klarte ikke å bli enig med noen om et levedyktig regjeringsalternativ. Han tok til orde for en storkoalisjon for partiene som ligger til høyre på det politiske spekteret. Forutsetningen hans var at de ultraortodokse partiene ikke skulle få være med.

Det alternativet falt imidlertid da statsminister Netanyahu insisterte på å fortsette samarbeidet med de ultraortodokse.

På samme måte har Netanyahu og Gantz, som tilsammen kunne ha fått et flertall, vært ute av stand til å bli enig om en koalisjon. Begge legger skylden på den andre.

Les også

En klar valgseier glapp for Netanyahu. Dermed øker faren for en korrupsjonstiltale.

Benjamin Netanyahu og kona Sara har begge hatt store problemer med påtalemyndigheten de siste årene.

Statsministeren kan bli tiltalt neste uke

Midt oppi alt dette kan statsminister Netanyahu bli tiltalt for korrupsjon, bedrageri og misbruk av stillingen. Det er ventet at riksadvokaten skal fatte en avgjørelse i løpet av en uke.

Netanyahu er blant annet mistenkt for å ha tilbudt forretningsmenn lukrative fordeler dersom medier de kontrollerer, ga ham positiv omtale.

En tiltale kan gjøre det enda vanskeligere for ham å samle en koalisjon bak seg. Likevel er det ikke sikkert at Gantz kan utnytte situasjonen. Likud-politikerne har hittil stilt seg bak Netanyahu, mannen som har dominert israelsk politikk i flere tiår.