Verden

Donald Trump flytter til Florida. Lavere skatt og flere velgere kan være trekkplastre.

NEW YORK (Aftenposten): USAs president Donald Trump har meldt flytting fra New York til Florida.

Mar-a-Lago: Donald Trump kjøpte stedet for 15 millioner dollar i 1985. Joe Skipper, Reuters/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

Det var The New York Times som natt til fredag norsk tid rapporterte at Trump melder flytting fra det velkjente Trump-tårnet på New Yorks femte aveny.

Ny adresse: Landstedet og klubben Mar-a-Lago. Den ligger rett ved havet i et fasjonabelt strøk av Palm Beach på Floridas atlanterhavskyst. Trump reiser allerede ofte dit i helgene om vinteren.

Har ikke inntektsskatt

Trump skrev under flytteerklæringen til myndighetene i Palm Beach 27. september. Kona Melania undertegnet sitt dokument 3. oktober, og dagen etter ble papirene innlevert.

Flere medier påpeker i forbindelse med flyttemeldingen at delstaten Florida har hverken inntektsskatt eller arveavgift. Dette skal være blant årsakene til at mange velstående innbyggere på østkysten flytter sør til Florida når de drar på årene.

I 2017 feiret presidenten jul på Mar-a-lago og snakket med barn som ringte til Luftforsvarets julenissetelefon. Carlos Barria, Reuters/NTB scanpix

Ble sint på statsadvokat?

En anonym kilde i Det hvite hus sier til New York Times at dessuten at Trump skal ha blitt rasende da statsadvokaten på Manhattan leverte en stevning for å få utlevert Trumps selvangivelser.

– Få er blitt behandlet verre

Trump gikk selv ut på Twitter torsdag kveld amerikansk tid og bekreftet flyttingen. Han skrev at han riktig nok håper å bli boende i Det hvite hus i fem år til.

– Jeg verdsetter New York og menneskene der. Det vil jeg alltid. Men dessverre, til tross for at jeg betaler millioner i skatt hvert år, er jeg blitt behandlet veldig dårlig av politikerne i både byen og delstaten. Få er blitt behandlet verre, skriver Trump.

Han avslutter med at byen og menneskene der alltid «vil ha en spesiell plass i hjertet» hans.

– Lykke til på reisen

New York-guvernør Andrew Cuomo var ikke nådig i sin kommentar.

– Lykke til på reisen. Det er ikke som om Donald Trump betalte skatt her uansett. Nå er han bare deres, Florida, kommenterte Cuomo.

Ordfører Bill De Blasio henviste bare til avisartikkelen og sa: «Pass på at døren ikke treffer deg på vei ut eller hvadetmåttevære».

Familien Trump kommer hjem til hovedstaden etter å ha tilbrakt påsken 2019 i Florida. ALEXANDER DRAGO, Reuters/NTB scanpix

Reiser ofte dit

Trump har siden han ble president for snart tre år siden bare bodd i Trump-tårnet 20 døgn. På landstedet Mar-a-Lago har han vært 99 døgn. Og da er til og med noen turer blitt avlyst fordi det var saker som måtte håndteres i hovedstaden Washington.

– Jeg elsker Florida. Dette er mitt andre hjem. Jeg er her hele tiden, sa Trump da Aftenposten var på valgmøte med ham i St. Augustine for tre år siden.

Allerede tidlig i presidentperioden begynte Trump å kalle Mar-a-lago for «Vinterhvitehuset» eller «Det hvite hus i sør».

Vinner ikke New York uansett

Valgtaktisk kan det være et smart trekk for presidenten å vise sin forkjærlighet for Florida. I New York vinner hverken Trump eller andre republikanere presidentvalg uansett.

Den siste republikaner som vant her, var Ronald Reagan i 1984. Sist valg slo Hillary Clinton Donald Trump 59–36 i New York og sikret seg slik med letthet alle de 29 valgmannsstemmene fra staten.

Viktige Florida-stemmer

Florida, derimot, er en såkalt vippestat. Her vipper velgerne frem og tilbake mellom republikanere og demokrater. Med 29 valgmannstemmer kan en seier der være avgjørende. I 2016 vant Trump over Clinton med 48,6 mot 47,4 i Florida – litt over 100.000 stemmer. I år 2000 sikret George W. Bush seg til slutt seieren i presidentvalget med 537 stemmer nettopp i Palm Beach, der Trumps landsted ligger.

 1. Les også

  Representantenes hus vedtok å starte en riksrettsprosess mot USAs president

 2. Les også

  Hvordan Kim Kardashian ble en av USAs fremste lobbyister

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Et halvår før valget leder Biden i alle de avgjørende vippestatene. – Jeg tror ikke på målingene, sier Trump.

 2. VERDEN

  Skudd avfyrt under biljakt ved Trumps gods i Florida

 3. VERDEN

  Visepresidenten overnattet på Trumps hotell, 20 mil fra statsmøtet. Nå skal flere hendelser granskes.

 4. VERDEN

  Fire nye år for Trump? I Bethlehem har de plukket vinnere siden 1932.

 5. VERDEN

  Valgmenn kan tvinges til å velge presidentkandidaten med flest stemmer

 6. VERDEN

  Dette skjedde i kulissene da USAs president valgte å drepe en av Irans mektigste menn