- Vil velge kunnskap fremfor karisma

USA-forskere mener Sarah Palin er den med karisma, men at republikanerne denne gangen vil velge kontrasten: En presidentkandidat som står for det kunnskapsrike, trygge, velkjente og som kan rydde opp etter den karismatiske Obama.

Det spekuleres fremdeles veldig på om Sarah Palin vil stille som presidentkandidat for republikanerne. USA-ekspert Jan Arild Snoen holder en knapp på at Mitt Romney er den som til sist trekker det lengste strået.

Sarah Palin skal ha rustet opp rådgivningsstaben og kjøpt et hus i Arizona, som ifølge kilder nær henne skal tjene som base i en nasjonal presidentkampanje.

Det tolkes av mange som det sterkeste beviset på at den tidligere guvernøren i Alaska seriøst vurderer å stille som republikanernes presidentkandidat til valget neste høst, skriver New York Times torsdag.

Palin skal ha hyret tilbake to rådgivere som har hjulpet henne planlegge politiske arrangement. Det er ventet at hun vil gjøre en offentlig fremtreden snart, kanskje allerede neste uke, skriver avisen.

Ifølge New York Times er det ikke tvil om at Palin vil klare å reise betydelige valgkampmidler og tiltrekke seg flust av medieoppmerksomhet.

Hun har ikke sjanse til å vinne presidentvalget, og hun har relativt små sjanser til å vinne nominasjonen.
USA-ekspert Jan Arild Snoen
Jan Arild Snoen. FOTO: AFTENPOSTEN

Hvis hun skulle bestemme seg for å stille, vil Palin gjøre seg gjeldende på «banen» som nå preges av tre andre tidligere guvernører: Mitt Romney fra Massachusetts, Jon M. Huntsman Jr. fra Utah og Tim Pawlenty fra Minnesota — i tillegg til en rekke andre håpefulle republikanere inkludert Tea Party-dronningen Michele Bachmann fra Minnesota.- Jeg tror fremdeles ikke hun vil stille, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen.

Ikke for det, hun har en entusiastisk tilhengerskare, mener Snoen.

— Det har vært skrevet mye kritisk om Palin, både med god og dårlig grunn. Hun har åpenbare hull i kunnskapsbasen sin. Men det at hun latterliggjøres av brede kretser, har også skapt en viss sympati og har styrket hennes stilling, sier han.

- Det mangler en populistisk kandidat i republikanernes rekker, slik sett er det rom for henne i nominasjonen. Palin er enklere og mer aggressiv i retorikken, hun skaper entusiasme på grasrota.

— Men hun har ikke sjanse til å vinne presidentvalget, og hun har relativt små sjanser til å vinne nominasjonen. Det har vært, og er fremdeles, knyttet en negativ stemning til henne. Hun gjorde det relativt godt på meningsmålingene da hun var visepresidentkandidat, men det har sklidd nedover siden, sier han.

Denne eiendommen i Scottsdale, Arizona skal ha blitt kjøpt av Sarah Palin og ektemannen Todd for 1.7 millioner dollar. Kilder sier Palin mener stedet kan tjene som base for en presidentkampanje. FOTO: SCANPIX FOTO: SCANPIX

Bevegelse på hell

— Tea-Partybevegelsens innflytelse er også noe på hell, legger Snoen til.

Synspunktet deles av en annen USA-ekspert, førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, Alf Tomas Tønnessen.

— Høyresiden er litt på defensiven akkurat nå. Dilemmaet deres er at de vinner på å holde politikken på et abstrakt nivå. Det er lett å være enig med republikanerne i at man må kutte offentlige utgifter for å få ned statsgjeld og budsjettunderskudd. Men når partiet må forklare hvilke konkrete progam de vil kutte i, begynner folk å protestere, sier Tønnessen.

- Og TeaParty-bevegelsen pusher synspunktene enda lenger mot høyre på helsepolitikk, klima og skattepolitikk , legger han til.

Man skal aldri undervurdere Sarahs Palin, men det er langt frem.
Førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, Alf Tomas Tønnessen

Ifølge Tønnesen er det høyresiden i partiet som nå setter standarden for hva som er ideologsk korrekt å si.

— Det er nesten ikke sentrumspolitikere igjen, nå de siste ti årene er nesten alle de moderate tapt. Satt på spissen ønsker høyresiden å gjeninnføre politikken fra 20-tallet, der næringslivet får så få innskrenkninger som mulig. Tidligere var partiet villig til å gjøre noe med klima, men nå er det ikke villig til det, sier han.

Valgbar

Snoen mener at hvis Palin likevel velger å stille, kan hun bli ansett som en som egentlig ødelegger for partiet.

Alf Tomas Tønnessen FOTO: PRIVAT

— Republikanerne vil gå for en kandidat som er valgbar mot Obama, det er det hensynet som vil dominere. Partiet tror de kan vinne dette valget, det tror det har en god sjanse til å slå Obama. Hvis ikke de hadde trodd det kunne det vært villig til å gå for en radikal, ytterliggående kandidat for å markere, legger han til. Tønnessen tror derimot det er mulig at Palin vil forsøke seg.

— Man skal aldri undervurdere Sarah Palin, men det er langt frem. Foreløpig er Obama relativt sterk. Jeg tror at økonomien må svekkes og ledigheten gå opp for at han ikke skal bli gjenvalgt, sier Tønnessen.

— Palin har karisma og har vist at hun kan fenge mange. Innholdet i politikken hennes er også trygt innenfor det republikanske, sier han.

- Er det andre Tea Party kandidater som kan være aktuelle?

— Michele Bachmann er selverklært dronning av Tea Party-bevegelsen. Bachmann ligner Palin. Begge er grepa kvinnfolk og såkalte "Grizzly-mums". De har en krigersk retorikk. Men det er større sjanser for at Bachmann virkelig stiller, selv om mye av den samme kritikken kan rettes mot henne som mot Palin, sier Snoen.

Middelaldrende «ryddemann»

Snoen peker også de moderate kandidatene Romney og Pawlenty. Begge er solide og kunnskapsrike, men mangler karismaen som Palin og Bachmann har.

— Jeg holder likevel en knapp på Romney som republikanernes presidentkandidat. Han er litt stiv, men ser ut som en president og er kompetent på det feltet som vil avgjøre presidentvalget, nemlig økonomien. Han har en fordel der, sier Snoen.

— Jeg tror ikke velgerne denne gangen er så opptatt av karisma som da de valgte Obama. Det kan være nyttig for republikanerne å ha en kontrast til Obama. De tenker noe sånt som at «Nå må det en middelaldrende, (hvit) mann til å rydde opp i dette kaoset. Vi har prøvd en karismatiker, nå må vi tilbake til det trygge og velkjente», sier han.