Verden

Barth Eide: Tydeligere reaksjoner kunne forverret Martes situasjon

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener norske myndigheter har vært svært tydelige etter dommen mot Marte Dalelv (24) i Dubai.

- Vi er blitt gjort kjent med materialet i saken, og sett at det ikke er noe der som svekker Martes opprinnelige påstand, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Olav Olsen

 • Andreas Slettholm
  Andreas Slettholm
  Kommentator

— «I strid med vår rettsfølelse», skrev du på Twitter etter at Marte Dalelv ble dømt for seksten måneders fengsel etter å ha anmeldt voldtekt. Var det en for svak formulering, selv etter diplomatisk målestokk?

— Nei, jeg mener ikke det. Jeg har vært tydelig på at det for det første strider mot vår rettsfølelse når Marte ender opp med selv å bli dømt etter å ha anmeldt en straffbar handling. For det andre er disse lovene høyst problematisk fra et menneskerettighetsperspektiv.

- Flere har likevel savnet klarere reaksjoner fra deg?

— At jeg i det hele tatt uttaler meg om en foreløpig dom i en lavere rettsinstans, er spesielt. Det gjør jeg fordi saken er spesiell, og har klare prinsipielle sider. Og jeg er ganske sikker på det kunne svekket Martes sak om jeg skulle gjort som enkelte av kritikerne foreslår.

- Som for eksempel?

— Å skulle bryte all kontakt, fordømme hele rettssystemet i Dubai eller forsøke å få henne ut av landet ville sannsynligvis forverret hennes situasjon. Det er forskjell på politikk og jus, også i Emiratene. Hvis en arabisk minister skulle gripe inn i en pågående rettssak i Norge, ville mange stusset på det. Så vi må bruke de virkemidlene vi har.

- Hvordan gjør dere det?

— Våre diplomater har vært i kontakt med utenriksdepartementet i De forente arabiske emirater, og formidlet vårt klare syn på saken. Vi opplevde at de tok våre meldinger på alvor, og virket heller ikke overrasket over at vi tok kontakt. Vi skal huske at Dubai nærmest eksisterer i forskjellige tidsepoker samtidig: Et tradisjonelt rettsvesen, samtidig som de er tungt inne i den moderne verden på andre måter.

- Har du personlig hatt kontakt med din kollega i Emiratene?

— Vi har en avtale om å snakke sammen i dag. Vi har allerede kommunisert vårt syn, så det dreier seg om en gjentagelse på høyere nivå.

- Hvordan har dere bistått Dalelv underveis?

— Hverken vi eller familien hennes ble informert om at hun var fengslet, men så fort hun selv fikk varslet om det, satte vi i sving vårt apparat for å få henne ut av varetekt, noe vi lyktes med. I tillegg har vi forsøkt å gi råd, og bistått henne under rettsprosessen. De som jobbet med saken, hadde en sterk opplevelse av at dette ville gå hennes vei frem til dommen falt. Så tok saken en ny vending da dommen falt.

- Hva kan norske myndigheter gjøre når det foreligger en rettskraftig dom?

— Vår første forhåpning er at hun ikke blir dømt, men at dette ender med en frikjennelse og hun kan reise på første fly hjem til Norge eller hvor hun vil. Vi har sett eksempler på at høyere rettsinstanser tar sterkere hensyn til internasjonalt omdømme enn de lavere.

- Men dersom hun skulle bli dømt?

— Da kan vi anmode om benådning, og også diskutere soningsoverføring. Vi har ingen utleveringsavtale med Emiratene, men vi har et godt forhold, og langt mer kontakt enn vi for eksempel har med Jemen, der Martine-saken har utspilt seg. Deres interesse for å ha et godt forhold til vestlige land kommer vi til å benytte oss av. På kort sikt er bare én ting viktig: At hun kommer seg ut av dette og fortest mulig hjem.

- Marte har selv sagt at hun oppfordrer andre som måtte havne i lignende situasjoner til å kontakte venner og norsk ambassade før politiet. Er du enig i den oppfordringen?

— Jeg er enig, uten at jeg vil kritisere hennes reaksjonsmåte. Men det er lurt først å alliere seg med norsk utenriksstasjon for å orientere seg om den støtten som kan gis.

- Hva gjør Norge for å styrke kvinners rettsstilling i regioner som Midtøsten?

— Norge står i motsatt ende av skalaen overfor den alliansen av mørkemenn som har dukket opp i internasjonale fora på dette området de siste årene. Vi er tungt engasjert i disse spørsmålene, og jobber både gjennom FN, menneskerettighetsgrupper og overfor myndighetene i en rekke land. Jeg har knapt hatt en bilateral samtale med noen uten at ikke kvinne- og likestillingsspørsmål er blitt diskutert. Dette er høyt på min agenda.

- På verdensbasis, hvor stort er problemet med historier som Marte Dalelvs?

— Mange kvinner opplever lignende situasjoner, og mange av disse blir helt forlatt og utstøtt, uten noe som helst støtteapparat. Det finnes historier i flere land som er helt forkastelige på dette området. Man skal ha respekt for forskjellige kulturer, men ikke for å bryte menneskerettighetene. Retten til seksuell frihet og kontroll over egen kropp er blant disse.

 1. Les også

  - Veldig uvanlig at utlendinger dømmes etter disse sharialovene

 2. Les også

  Marte (24) tror ikke hun blir frifunnet

 3. Les også

  Norsk kvinne anmeldte voldtekt, ble dømt for sex utenfor ekteskap

 4. Les også

  «Middelaldersk menneskesyn, norske myndigheter bør reagere tydeligere»

Marte Dalelv er nå i Dubai og er blitt fratatt passet frem til ankesaken hennes skal opp. Foto: Privat

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Voldtekt i Dubai: Offeret ble pågrepet av politiet

 2. VERDEN
  Publisert:

  Nupi-forsker: - Derfor blir noen norske utenlandsfanger kjendiser

 3. KRONIKK
  Publisert:

  Du bør bry deg når populariteten din er blitt brukt til å promotere et diktatur | Iyad El-Baghdadi

 4. VERDEN
  Publisert:

  Prinsessen rømte fra far, ble tatt i militærraid og har vært søkk vekk i to måneder. – Presset øker, sier aktivist.

 5. FOTBALL
  Publisert:

  RBK-styret godkjente omstridt treningsleir til Dubai

 6. VERDEN
  Publisert:

  Solberg: – Verden trenger ikke nye konflikter i Midtøsten