Verden

Omkomne gisler flyttes til Alger

Identifisering av gislene i In Aménas kan ta lang tid. Norske myndigheter jobber fremdeles med å få tilgang til sykehusene.

En vakt passer på inngangen til et sykehus i In Aménas. Foto: Reuters

  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

Et team på åtte personer fra Norge leter mandag etter spor etter de fem nordmennene som fortsatt er savnet etter gisselaksjonen i In Amenas.

— Diplomatisk personell, politi og helse gjør alt de kan for å finne spor etter de fem vi ikke vet hva som skjedde med, sier presserådgiver i Utenriksdepartementet Kjetil Elsebutangen til Aftenposten.no.

Han opplyser at UD fremdeles ikke har ny informasjon om hva som har skjedd med de fem.

— Algeriske myndigheter kontrollerer alt fullt og helt når det gjelder oppklaring og opprydding. Norsk personell er avhengig av tillatelser for å få tilsyn med ulike steder som for eksempel sykehus, sier Elsebutangen.

Fortsatt sykehus-søk

Gjennomsøkingen av sykehus i området etter nordmenn blant personene som ble skadd under terroraksjonen er derfor ikke ferdig.

— Man har vært rundt flere steder, men mitt inntrykk er at man jobber med å få tilgang, sier Elsebutangen.

- Er samarbeidet mellom norsk personell og algeriske myndigheter godt?

Utbrente rester av et kjøretøy ligger igjen etter gisselaksjonen ved In Amenas. Foto: Echorouk Elyaoumi/Ap

— De har grei kontakt med myndighetene på stedet. - Er det fortsatt håp om å finne noen av de fem i live?

— Så lenge vi ikke vet noe sikkert kan man ikke gi opp håpet. Men jo lengre tid som går, jo mer uro føler man. Vi må være forberedt på at det kan komme dårlige nyheter.

Søndag kveld kom det frem at norske myndigheterkjenner til hvor de savnede nordmennene befant seg da angrepet i Algerie startet.

Flyttes til Alger

Utenriksdepartementet er blitt fortalt at de omkomne skal fraktes til Alger, men vet ikke når dette skal skje.

Kripos bekrefter i dag at de søndag startetinnsamling av DNA og tannlegejournaler for å identifisere eventuelle omkomne nordmenn og at et ID-team blir sendt til Algerie.

Det er uvisst om id-ekspertene vil få begynt sitt arbeid i In Amenas eller om de må vente til de omkomne er flyttet til Alger.

— Norsk personell gjør så godt de kan og har de folkene de trenger. Men erfaringen man har gjort seg etter store kriser andre steder er at det ikke nødvendigvis går raskt å identifisere og kartlegge status for de savnede, sier Elsebutangen.

Les også

  1. Lund: Håper det beste, frykter det verste

  2. Holmås' stefar savnet i Algerie

  3. - To canadiere blant terroristene i Algerie

  4. Verste terrorangrep mot næringsliv

  5. Nye terrortrusler mot utenlandske selskaper