Ytterligere en Statoil-medarbeider bekreftet død i Algerie

Tre norske Statoil-ansatte er bekreftet drept i terrorangrepet i Algerie.

«Tre av våre avholdte medarbeidere som har vært savnet etter terrorangrepet er bekreftet døde. Situasjonen er fortsatt uavklart for to Statoil-ansatte, og hverken UD eller Statoil har ny bekreftet informasjon om disse. Tolv av de 17 som var på In Amenas da angrepet startet er bekreftet i sikkerhet», skriver Statoil i en pressemelding.

Det er Hans M. Bjone, 55 år, bosatt i Brandbu, som er den sist bekreftede døde nordmannen.

Ordfører Knut Magnas Lehre sier beskjeden kommer som et sjokk, selv om man de siste dagene har fryktet det verste.

— Det er en utrolig trist beskjed å få, familie og venner har håpet i det lengste å få en annen beskjed enn denne. Det er fryktelig trist og jeg føler med familien, som har vært gjennom en vanskelig tid med mye usikkerhet, sier ordfører Lehre.

Han sier familien til den omkomne Bjone har vært tett fulgt opp av kommunens kriseteam siden gisselaksjonen startet onsdag forrige uke.

- Det er klart håpet blir mindre etterhvert som tiden går, men når du får denne beskjeden er det likevel et sjokk.

Tre bekreftet omkommet - to savnet

Tidligere fredag mottok Statoil beskjed om at Tore Bech, 58 år, bosted Bergen og Thomas Snekkevik, 35 år, bosted Austrheim/Bergen er bekreftet døde.

Les også

To Statoil-medarbeidere bekreftet drept i Algerie

— Statoil er et selskap i sorg. Våre tanker og medfølelse går først og fremst til familiene og nære venner som har mistet sine kjære i det grusomme og meningsløse angrepet på uskyldige mennesker, sier konsernsjef Helge Lund.

Syv nordmenn som er eksperter på å identifisere døde mennesker fikk midt på dagen torsdag tilgang til kroppene til ofrene for terrorangrepet mot gassanlegget i In Aménas. I ettermiddag ble de første to navnene sluppet.

Fredag ettermiddag sier Per Angel, leder for den nasjonale ID-gruppen i Kripos, til Aftenposten at de har jobbet i hele går og i hele dag med å ta DNA-profiler, fingeravtrykk for så å sammenligne med det som er innhentet av de pårørende.

- Er det sannsynlig at de to nordmennene som ikke er gjort rede for vil bli identifisert i kveld?

— Jeg tror ikke det, men vi er ikke ferdig for dagen. Det kan være at vi gjør identifikasjoner og det kan være at vi ikke gjør det. Nå konsentrerer vi oss om å finne våre døde og identifisere dem, også får vi håpe at kvelden gir resultater, men det har vi ingen garantier for.

-Dyp, stor sorg

Kort tid etter at den første meldingen som bekreftet norske dødsfall ble kjent, la Slottetut følgende melding, signert Hans Majestet Kong Harald:

«Nå har vi med sorg fått bekreftet at også norske liv har gått tapt i gisselaksjonen i Algerie. Vi føler med pårørende og kolleger. Samtidig tenker vi på familiene som fortsatt lever med den fryktelige uvissheten.»

Statsminister Jens Stoltenberg har vært tett på situasjonen i Algerie og har også besøkt de berørte på pårørendesenteret i Bergen.

— Det er med dyp, stor sorg jeg har mottatt meldingen i dag om at Tore Bech og Thomas Snekkevik er bekreftet omkomne, og samtidig må vi ta innover oss at det er lite sannsynlig at det blir funnet flere overlevende. Mine tanker går til de etterlatte, de nærmeste som har mistet sine kjære, sier Stoltenberg til Aftenposten.no.

Les også

ID-arbeidet har startet i Algerie

38 drept totalt

Den algeriske statsministeren, Abdelmalek Sellal, sa mandag at 37 av de 38 arbeiderne som ble drept i In Aménas var utlendinger. Han sa også at syv av de 37 utenlandske døde ikke var blitt identifisert, mens fem utlendinger var savnet.

Les også

De overlevde gisseldramaet i Algerie. Her er deres historier

Den norske ID-gruppen har med seg det de kaller AM-opplysninger eller Ante Morte-opplysninger, om de fem savnede nordmennene.

Det dreier seg blant annet om DNA-profiler fra de savnedes slektninger, som kan sammenlignes med DNA-profiler fra de døde i Algerie.

Men identifiseringsarbeidet dreier seg om mye mer enn DNA. De har også med seg tannlegejournaler og legejournaler som kan inneholde opplysninger om operasjoner som er blitt utført tidligere, for å nevne noe. Det kan også være små detaljer, som hva som står inngravert i en giftering, opplysninger høyde, vekt, alder, eventuelle spesielle kjennetegn og tatoveringer, hår og øyenfarge.

De omkomne er blitt fraktet videre fra In Aménas til hovedstaden Alger, der norske Kripos-etterforskere jobber med identifiseringsarbeidet.