Nancy Pelosi: Innleder riksrettsgranskning mot president Trump

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): Lederen i Representantenes hus starter riksrettsgranskning av president Donald Trump.

Nancy Pelosi fotografert under den korte talen der hun fortalte at hun har gitt ordre om en gransking som kan ende med riksrett mot president Donald Trump.

– Presidenten må holdes ansvarlig for sine handlinger. Ingen er hevet over loven, sa Nancy Pelosi da hun talte på Capitol Hill tirsdag kveld norsk tid.

Den demokratiske speakeren i Representantenes hus kunngjorde at de nå åpner offisiell riksrettsgranskning.

Kongressen er allerede i gang med flere etterforskninger av Trump, men det har ikke tidligere vært en offisiell prosess for å se om det er grunnlag for riksrett.

– Presidentens handlinger avslørte det uhederlige faktum at han har brutt eden han har tatt som president og opptrådt forrædersk mot vår nasjonale sikkerhet og integriteten til våre demokratiske valg, sa Pelosi.

Positivt

– Positivt for meg, sa president Donald Trump da ryktene om dette begynte å gå tirsdag ettermiddag.

Han er i New York for å delta på FNs hovedforsamling. Til pressen sa han at hvis Pelosi åpner riksrettsetterforskning, vil demokratene tape valget neste år.

Handler om Joe Bidens sønn

Trump har innrømmet at han i en samtale snakket med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om Joe Biden. Biden leder kampen om å bli demokratenes presidentkandidat og kan dermed bli Trumps utfordrer i neste års presidentvalg.

I samtalen skal Trump ha forsøkt å presse Ukraina til å etterforske Bidens sønn, Hunter Biden, for korrupsjon, skriver Washington Post.

Trump-administrasjonen holdt tilbake 250 millioner dollar i militær bistand til Ukraina kort tid før telefonsamtalen med Zelenskyj, men friga midlene etter samtalen, med et ekstra tillegg på 140 millioner dollar.

– Vennlig og helt passende

Presidenten skrev tirsdag kveld på Twitter at han skal frigi utskrift av samtalen, skriver Washington Post.

– Jeg representerer i øyeblikket landet vårt i FN, men har godkjent offentliggjøring av en komplett, nedgradert og uredigert utskrift av min telefonsamtale med Ukrainas president Zelenskyj i morgen, skriver Trump i en Twitter-melding.

– Dere vil se at det var en vennlig og helt passende samtale, legger han til.

President Donald Trump på talerstolen i FN tirsdag.

Pelosi hadde før sin kunngjøring et møte med partifeller. Flere av dem hadde allerede gått inn for å starte riksrettsgranskning av Trump. Hun har selv tidligere vært tilbakeholden.

Tirsdag ettermiddag deltok Pelosi på et arrangement i regi av tidsskriftet Atlantic.

Hun fremholdt der at en slik samtale som USAs og Ukrainas president hadde, ikke trenger inneholde et eksplisitt krav om motytelse for at det skal utløse en riksrett.

– En presidents ord veier tungt, sa Pelosi.

Hun mener rekkefølgen ting skjer, uansett kan antyde at det ligger en motytelse bak. Trump-administrasjonen skal ha holdt tilbake et stort beløp til Ukraina like før samtalen fant sted.

Utilbørlig?

Demokratene vil vite om Trump har brukt sitt embete på en utilbørlig måte ved å forsøke å presse Ukrainas president til å starte etterforskning av Joe Bidens sønn. Biden håper å bli Det demokratiske partiets presidentkandidat neste år.

Saken ble kjent etter at en tjenestemann i den amerikanske etterretningstjenesten slo alarm etter en telefonsamtale mellom Trump og Zelenskyj 25. juli.

Tjenestemannen varslet generalinspektøren for amerikansk etterretning, Michael Atkinson, ifølge amerikanske medier.

CNN skriver at tjenestemannen som slo alarm, har sagt seg villig til å forklare seg for etterretningskomiteen i Representantenes hus og siterer lederen i komiteen, demokraten Adam Schiff.

Hunter Biden ble i 2014 valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon.

– Endelig!

Flere Trump-kritiske eksperter i forfatningsrett var tirsdag kveld fornøyde med den nye utviklingen i saken:

– Endelig! Det var på tide! La oss komme i gang med riksretten, skriver Richard Painter på Twitter.

Painter er jusprofessor og var sjefsadvokat for etikk i Det hvite hus under president George W. Bush, en partifelle av Trump.

Neal Katyal, regjeringsadvokat under president Barack Obama, fremholdt at regjeringens uvilje til å videreformidle varselet til Kongressen er en grunnlovsmessig vederstyggelighet. Da kunngjøringen kom, erklærte han:

– Ingen bør glede seg over dette. La fakta komme frem og stem i tråd med dem.

I am currently at the United Nations representing our Country, but have authorized the release tomorrow of the comp ... https://t.co/DzNVru4Bua