Verden

Boris Johnson og Jeremy Hunt skal kjempe om å bli Storbritannias neste statsminister

Kampen om ledervervet i Det konservative partiet, og dermed også Theresa Mays etterfølger som statsminister, står mellom Boris Johnson og Jeremy Hunt.

Kampen blant lederkandidatene handlet i praksis om hvem som skulle stille mot Boris Johnson i uravstemningen i Det konservative partiet. Utenriksminister Jeremy Hunt slo ut miljøvernminister Michael Gove i siste runde.
  • NTB
  • Veslemøy Østrem

Avstemningen i det britiske regjeringspartiet torsdag kveld avgjorde at Boris Johnson skal møte Jeremy Hunt i sluttspurten om å bli Storbritannias neste statsminister.

Det var svært jevnt mellom Hunt, som i dag er utenriksminister i regjeringen, og miljøvernminister Michael Gove. I siste runde ble Gove slått av Hunt med knappe to stemmer.

Slik var stemmene fordelt:

  • Jeremy Hunt: 77 stemmer
  • Michael Gove: 75 stemmer
  • Boris Johnson: 160 stemmer

En måneds valgkamp følger

Til helgen starter de to kandidatene sin valgkamp blant alle partiets rundt 160.000 medlemmer, som i en uravstemning skal velge hvem som etterfølger Theresa May som partileder og statsminister.

Lederstriden i det britiske regjeringspartiet omtales av enkelte som noe i nærheten av reality-TV der deltagerne stemmes ut én etter én. Torsdag formiddag var turen kommet til innenriksminister Sajid Javid, som var den svakeste av dem som gikk videre onsdag. Senere på ettermiddagen var det en ny runde, og nå er det altså bare to kandidater som står igjen av de ti som meldte seg på i kampen forrige uke.

Tidligere utenriksminister og London-ordfører Boris Johnson har lenge vært favoritten, og den siste avstemningen torsdag ettermiddag handlet i praksis om hvem som blir hans motstander når nå hele Det konservative partiet skal velge leder.

Utenriksminister Jeremy Hunt blir Boris Johnsens motstander i ledervalget til Det konservative partiet.
Miljøminister Michael Gove tapte kampen om ledervervet.

Lang fartstid

Jeremy Hunt har lang fartstid i Det konservative partiet. Han har vært parlamentsmedlem siden 2005 og har tidligere hatt ministerposter både i kultur- og helsedepartementet. Han var også idrettsminister i en periode. Da Boris Johnson trakk seg som utenriksminister i 2018, var det Hunt som overtok posten. I spørsmålet om brexit har han tatt til orde for at det er vanskelig å forlate EU uten en avtale i oktober, og at han ønsker å forhandle videre.

I en debatt mellom lederkandidatene nylig, ga Hunt uttrykk for at han skiller seg markant fra Boris Johnson, som har tatt til orde for at landet kan forlate EU uten en avtale, hvis den ikke blir god nok.

– Det Boris tilbyr – en hard utmeldelse uansett kostnad den 31. oktober – betyr at han forplikter landet til enten «no deal» eller nyvalg. Mitt argument er at dette virkelig ikke er det beste Det konservative partiet kan gjøre for landet, sa han i BBC-debatten, ifølge The Guardian.

Ulik personlig stil

De to kandidatene, som begge har utenriksministerfaring, skiller seg nokså markant når det kommer til personlig stil, skriver avisen.

Boris Johnson har alltid vært en stemmesanker, men har også en rufsete forhistorie. Han har ifølge The Guardian mistet flere jobber på grunn av usannheter og har det som kalles et komplekst og uoversiktlig privatliv. Men for mange toryer, som er kallenavnet for Det konservative partiets medlemmer, er han det opplagte valg som statsminister uansett.

Jeremy Hunt omtales oftest som en seriøs teknokrat med få minneverdige uttalelser. Han fremheves som en seriøs lederkandidat med mye erfaring, men kritiseres for å være kjedelig og lite inspirerende.

De to kandidatene skiller seg markant både i politikk og i personlig stil.

Avgjøres i juli

Til helgen starter de sin valgkamp blant alle partiets medlemmer, som i en uravstemning skal velge hvem som etterfølger Theresa May som partileder og statsminister.

Uravstemningen er ventet å ta en måned, og den nye lederen kunngjøres den nest siste uken i juli.

Les også

  1. Den ene kledde av seg på TV. Den andre lot seg forføre av Nigel Farage. Nå har brexit-rebellenes søstre overtatt den politiske scenen.

  2. Boris Johnson - sjarlatan eller statsmann? | Per Edgar Kokkvold

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/5ed45c1a7fe6165a27adce8bdf964cdf/spelt%20uriks%20hits%20pr%2018%20juni? 1561036307510