New York Times: Trump beordret angrep mot iranske mål, men ombestemte seg

President Donald Trump beordret torsdag ettermiddag angrep mot flere iranske mål, men trakk senere ordren tilbake, skriver avisen New York Times. Reuters melder at Iran skal ha blitt advart på forhånd.

iranerne hevder dronen befant seg over iransk territorium. Bildet er fra en tidligere anledning.

Ordren ble gitt i kjølvannet av iranske styrker natt til torsdag skjøt ned en amerikansk drone. Mens iranerne hevder dronen befant seg over iransk territorium, påstår amerikanerne at dronen var i internasjonalt luftrom.

Operasjonen skal allerede ha vært på et tidlig stadium da den ble avblåst, ifølge New York Times. Fly var i luften og skip i posisjon, men ingen missiler ble avfyrt, skriver avisen videre.

Les også

Trump: Iran har gjort en svært stor feil

– President Trump godkjente militærangrep mot Iran til gjengjeldelse for nedskytingen av en amerikansk etterretningsdrone, men trakk godkjennelsen tilbake torsdag kveld, opplyser en anonym ansatt i Trumps administrasjon.

Årsaken til at Trump endret mening, er ikke kjent, skriver avisen. De gjengir at det skal ha vært intense diskusjoner mellom presidentens sikkerhetsrådgivere, lederne i Kongressen og militære ledere.

Angrepet var planlagt til like før soloppgang i Iran for å minske risikoen for å skade sivile, ifølge New York Times.

– Dronen var åpenbart i internasjonalt luftrom. Vi har det dokumentert. Det er vitenskapelig dokumentert og ikke bare ord, sa Trump til pressen torsdag morgen amerikansk tid.

Han sa videre at han trodde nedskytingen var en feil fra «en general eller noen» og at han hadde en følelse av nedskytingen var en feil fra «noen som ikke burde gjort det de gjorde».

Det skal ha vært en RQ-4 Global Hawk-drone som ble skutt ned. Den har et vingespenn på 39 meter og er på størrelse med et konvensjonelt krigsfly.

Hverken Det hvite hus eller Pentagon har svart på spørsmål knyttet til angrepsplanene og avgjørelsen om å stoppe.

Iranske kilder: Ble advart om mulig angrep

Trump advarte Iran natt til fredag om at et angrep på landet var nær forestående, sier iranske kilder til nyhetsbyrået Reuters.

Iran og USA har ikke diplomatiske forbindelser, og budskapet fra Trump skal ha blitt formidlet av Oman.

Samtidig som Trump angivelig advarte om et planlagt angrep, skal han også ha sagt at han var imot krig og at han ønsker samtaler med Iran.

– Han ga oss en kort tidsfrist til å svare, sier en ikke navngitt iransk tjenestemann til Reuters.

– Iran har gjort en «stor feil», sa Trump da han møtte pressen i forbindelse med et møte med Canadas statsminister, Justin Trudeau, på torsdag.

– Iran søker ikke krig

Irans ambassadør til USA, Majid Takht-Ravanchi, skriver i et brev til Sikkerhetsrådet at dronen ignorerte gjentatte advarsler før det ble skutt ned. Hun skriver at Iran ikke søker krig, men at de er svært opptatt av å forsvare grensene.

En talsmann for utenriksministeren sa at å fly en drone inn i iransk luftrom var en «aggressiv og provoserende» handling av USA.

General for Irans revolusjonsgarde, Hossein Salami, sier at USA krysset «vår røde linje», ifølge Mehr News.

Han sier videre at Iran ikke søker krig med andre land, men står klar til å svare på alle former for aggresjon.

Iran og USA anklager hverandre for å ha begått «feil»

Både USA og Iran hevder feil begått av motparten bidro til situasjonen som førte til at en amerikansk militær drone ble skutt ned.

En talsmann for Irans utenriksdepartement, Abbas Mousavi, mener feilen besto i at dronen fløy inn i iransk luftrom.

– Vi håper at våre fiender ikke gjør slike feil igjen, sa han i et intervju med iransk kringkasting fredag.

Regjeringen i USA insisterer imidlertid på at det førerløse flyet ble skutt ned i internasjonalt luftrom.

Begge parter er enige om at det førerløse flyet ble skutt ned av iranske styrker klokken 4.05 natt til torsdag lokal tid. Overvåkingsdronen var av typen RQ-4A Global Hawk, med et vingespenn på 35 meter, ifølge CNN. Dronen antas å ha en kostnad på nesten en milliard kroner.

General for Irans Revolusjonsgarde, Hossein Salami, sier Iran ikke søker krig med andre land.

– Ubestridelige bevis

Regjeringen i Iran hevder å ha ubestridelige bevis for at nedskytingen av en amerikansk militær drone skjedde i iransk luftrom.

Viseutenriksminister Abbas Araghchi fremla Irans syn fredag i et møte med Sveits' ambassadør i Teheran.

Den sveitsiske ambassaden ivaretar USAs interesser i Iran, siden landene ikke har diplomatiske forbindelser.

– Noen deler av dronevraket ble til og med funnet i iransk farvann, sa Araghchi, ifølge en uttalelse fra det iranske utenriksdepartementet.

Forsker: - Kan være psykologisk krigføring

Donald Trumps angivelige ordre om et angrep på Iran kan være et ledd i psykologisk krigføring, mener forsker Kjetil Selvik.

Selvik påpeker at påstandene om angrepsplanene sender et signal til Iran om at landets handlinger kan få store konsekvenser.

– De kan dermed være et ledd i psykologisk krigføring, sier Selvik til NTB.

– Det handler om å skremme fienden med ord eller trusler om krig, legger han til.

NUPI-forskeren sier vi ikke vet om amerikanske journalister selv har fått fatt i hemmelige opplysninger om et angrep, eller om opplysningene bevisst er lekket av USAs regjering.

Spent forhold

Nedskytingen av dronen skjer samtidig som forholdet mellom USA og Iran er svært spent. USA har anklaget Iran for sabotasje mot flere oljetankere, mens iranske myndigheter mener USA forsøker å hisse til krig.

Les også

Brannskadet tankskip fremme i Emiratene. Lydlogg forteller om dramaet.

En av oljetankerne som er blitt rammet av eksplosjoner de siste månedene, er registrert i Norge. I tillegg ble et av tankskipene til John Fredriksens rederi Frontline nylig rammet av eksplosjoner som utløste en brann.

Dronen ble skutt ned like ved det strategisk viktige Hormuzstredet. Det trange stredet forbinder Omanbukta med Persiabukta. Iran ligger rett nord for sundet, og om lag 20 prosent av verdens råolje går med tankskip gjennom stredet.

Oljeprisen gjorde sitt største hopp på én dag siden januar etter at Trump skrev at «Iran gjorde en stor tabbe» i en Twitter-melding torsdag kveld, skriver E24.

Amerikanske United Airlines meldte natt til fredag at flyselskapet stanser sine flyvninger mellom Newark og Mumbai som følge av at de ikke vil fly over iransk luftrom.

Fredag følger flere flyselskaper etter og melder at de ikke lenger vil fly over Hormuzstredet.