Trump innfører sanksjoner mot Irans øverste leder

USA innfører sanksjoner mot Irans øverste leder, samtidig som utenriksminister Mike Pompeo forsøker å bygge en internasjonal koalisjon mot landet.

President Donald Trump viser fram presidentordren om nye sanksjoner mot Iran i Det ovale kontor mandag. Sammen med ham står finansminister Steven Mnuchin (til venstre) og visepresident Mike Pence. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

USAs president Donald Trump kalte sanksjonene «hardtslående» da han mandag signerte en presidentordre med økonomiske straffetiltak. De rettes mot blant andre ayatolla Ali Khamenei.

– Vi ønsker ingen konflikt, sa Trump og la til at sanksjonene, avhengig av Irans svar, kan bli avsluttet i morgen – eller «om flere år».

Trump presenterte de varslede sanksjonene som et svar på Irans nedskyting av en amerikansk militær drone forrige uke. Men ifølge finansminister Steven Mnuchin var sanksjonene i det store og det hele planlagt før Iran skjøt ned en amerikansk drone forrige uke.

Sanksjoner mot utenriksminister

Mnuchin varsler samtidig at USA kommer til å innføre nye sanksjoner allerede senere i uka – rettet mot utenriksminister Mohammad Javad Zarif og åtte militærtopper i Irans revolusjonsgarde.

Iran er allerede hardt rammet av amerikanske sanksjoner og trekker på skuldrene av USAs siste trekk.

– Finnes det virkelig noen sanksjoner igjen som USA ikke har innført mot vårt land nylig eller de siste 40 årene? Vi vet ikke helt hva de nye sanksjonene går ut på og hva de er ment å ramme lenger, og vi anser dem ikke for å kunne ha noen påvirkning, sa Mousavi.

Russland hevder at de nye sanksjonene er ulovlige.

Pompeo med venner

Tidligere mandag landet Pompeo i Saudi-Arabia, en av USAs fremste allierte i regionen og et land som har lite til overs for Iran.

Pompeo møtte først kong Salman, som omtalte Pompeo som «en kjær venn», før han hadde samtaler med landets de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman.

– USA ønsker å bygge en koalisjon som forstår utfordringene, og som er beredt til å slå tilbake mot verdens største terror-sponsor blant land, sa Pompeo, som beskrev Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som «to fremragende allierte i de utfordringer som Iran utgjør».

Koalisjon

En amerikanskledet koalisjon vil ikke fungere og innebærer «ingenting nytt», svarte det iranske utenriksdepartementet.

Samtidig med sabelraslingen understreker Pompeo at USA er villig til å forhandle med ledelsen i Teheran.

– Vi er forberedt på å forhandle uten forhåndsbetingelser, sa han.

USA, Storbritannia, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater tar i en felles uttalelse til orde for «diplomatiske løsninger» i møte med Iran.

– Vi ber Iran om å stanse alle ytterligere handlinger som truer regional stabilitet, og ber innstendig om diplomatiske løsninger for å trappe ned spenningene, het det fra de fire kort tid før sanksjonene ble kunngjort fra Det hvite hus.

Nye sanksjoner

De er rettet mot Khamenei og flere høytstående militære personer. Hensikten er å hindre at de får tilgang til penger og annen støtte, ved å blokkere tilgang til finanser underlagt amerikansk lovgiving.

– Vi fortsetter å øke presset mot Teheran. Iran skal aldri få kunne ha atomvåpen, sa Trump mandag.

– USA har utvist mye tilbakeholdenhet, men det betyr ikke at vi kommer til å fortsette med det i framtiden, sa Trump, som ifølge eget utsagn vurderte, men deretter droppet å angripe Iran militært etter drone-nedskytingen.

Iran mener det førerløse flyet, som skal ha en prislapp på en knapp milliard kroner, befant seg i iransk luftrom, mens USA mener det befant seg i internasjonalt luftrom.