Carl Bildt ut mot Trumps innblanding i åpent brev

Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt går hardt ut mot USAs president Donald Trump i et åpent brev i The Washington Post.

«Politisk innblanding i prosessen er helt over grensen! Er det klart?» skriver Carl Bildt på Twitter.

Den tidligere svenske statsministeren er klar på hva han mener om den amerikanske presidentens forsøk på å påvirke siktelsen mot musikeren Asap Rocky.

– Nei herr Trump, jeg kan ikke ha løslatt Asap Rocky jeg heller, starter Bildt i brevet publisert av The Washington Post.

Videre skriver Bildt at han ikke vet hva som førte til fengslingen av artisten og to andre amerikanske statsborgere.

– Men en gang i tiden var jeg statsminister i Sverige, og må erkjenne at jeg har en viss kunnskap om både makten og begrensningene som følger med den posisjonen.

Videre anklager Bildt Trump for ikke å være kjent for å ta opp enkeltsaker slik han har gjort i dette tilfellet. Den tidligere statsministeren går langt i å antyde at Trump har politiske motiver for å ønske at de tre amerikanerne løslates.

– Hvis han er kjent for noe er det å snu ryggen til, selv om det er for mord, skriver Bildt.

– Langt over grensen

Tidligere fredag tok Bildt til Twitter for å understreker at loven er lik for alle og at den forvaltes av et uavhengig rettsvesen.

– Slik er det i USA, og det er definitivt slik i Sverige. Politisk innblanding i prosessen er langt over grensen! Er det klart? skriver Bildt på Twitter.

– Hvis Donald Trump forsøker å hindre rettens gang i sitt eget land, vil han få store problemer med selve prinsippene i den amerikanske grunnloven, skriver han videre.

– Gjørmebryting

Bildt mener det er bra at den svenske regjeringen avviser å kommentere Trumps utspill.

– Jeg synes det er riktig av regjeringen å ikke gi seg inn på gjørmebryting med Trump. Det er hans element og skal ikke være Sveriges, sier han til Aftonbladet.

Trumps Sverige-kritikk ble sendt ut på Twitter torsdag, samme dag som det ble klart at A$AP Rocky blir tiltalt for vold etter et slagsmål i Stockholm for snart fire uker siden.

– Veldig skuffet over statsminister Stefan Löfven for at han ikke kunne gjøre noe. Sverige har sviktet vårt afroamerikanske samfunn i USA. Jeg har sett videoene av A$AP Rocky, og han ble forfulgt og trakassert av folk som ville ha trøbbel, skriver presidenten.

A$AP Rocky var 30. juni innblandet i et slagsmål i Stockholm. Han sitter nå varetektsfengslet tiltalt for vold. Saken er ventet å komme for retten tirsdag neste uke.
Les også

Trump: – Veldig skuffet over statsminister Stefan Löfven

Erna Solberg: – Forbausende

Trumps uttalelser forbauser også statsminister Erna Solberg.

– Den grunnleggende forståelsen er at et rettssystem er uavhengig, så det er jo litt forbausende dersom Trump mener at det ikke er det. Sånn er det i USA, og sånn er det i våre land, sier Solberg til NTB.

– Rettssystemet gjør sine beslutninger, og det er ikke et politisk spørsmål, sier hun.

– Ingen flere svarte stemmer

Trump har tidligere ringt Löfven i et forsøk på å få ham til å gripe inn i saken mot den amerikanske stjernen, som har måttet avlyse flere konserter på grunn av varetektsfengslingen.

Domstolen i Stockholm opplyser at behandlingen av saken begynner tirsdag 30. juli.

Også i USA har Trumps siste utspill vakt sterke reaksjoner. Noen roser ham for å stå opp for amerikanere, mens andre anklager ham for å fiske afroamerikanske stemmer før neste års presidentvalg.

– Du bryr deg ikke om A$AP Rocky eller noen annen svart person i Amerika eller noe annet sted i verden. Dette er politikk, skriver biskopen Talbert Swan, som i USA er en kjent aktivist for afroamerikaneres rettigheter.

– Du kommer ikke til å få noen flere svarte stemmer på grunn av denne galskapen. Du mislykkes. Sverige ba deg dra til helvete, skriver han videre i en Twitter-melding.

Kvinne pågrepet ved Sveriges ambassade i Washington

Samtidig ble en 26 år gammel kvinne tirsdag pågrepet for å ha truet og vandalisert Sveriges ambassade i Washington.

Hendelsen ser ut til å være en protest mot den svenske pågripelsen av A$AP Rocky, ifølge nettstedet Politico.

Kvinnen skal ha ropt og bannet til personalet og en gruppe skoleelever som var på besøk, og skal også ha slått gjenstander over ende i ambassadens inngangsparti, ifølge sikkerhetsvakter.

Når hun ble bedt om å forlate stedet, nektet hun, og hun ble til slutt pågrepet av tjenestemenn fra Secret Service.

Hun skal også ha besøkt bygningen dagen før, og skal da ha kastet brus og truet med å sprenge ambassaden i luften.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.