Verden

2019 det nest varmeste året som er målt

Ikke bare var 2019 det nest varmeste året som er målt. Det avsluttet også det varmeste tiåret, ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste.

Fjoråret var det nest varmeste som noen gang er målt. I Australia har tørke og høye temperaturer bidratt til de enorme skogbrannene som herjer landet. Røyken dekker himmelen over Bethells Beach i New Zealand, over 2.000 kilometer unna. Foto: Foto: Michael Craig / New Zealand Herald / AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP

Tall fra klimaovervåkingstjenesten C3S, som er en del av EUs Copernicus-prosjekt, viser at gjennomsnittstemperaturen i verden i fjor lå bare noen hundredeler lavere enn i 2016. Året vi nettopp har lagt bak oss, var 0,6 grader varmere enn snittet for perioden 1981–2010.

– 2019 har vært nok et eksepsjonelt varmt år, det nest varmeste vi har tall for, og det ble satt mange månedsrekorder, sier C3S-sjef Carlo Bueontempo. Året var det varmeste som er målt i Europa.

Også resten av 2010-tallet var varmt. Tiåret er det varmeste som er målt, og de fem siste årene er de fem varmeste som det finnes tall for. Temperaturene på jorden var disse årene mellom 1,1 og 1,2 grader varmere enn i tiden før industrialiseringen.

Samtidig som stadig nye varmerekorder settes, fortsetter de menneskeskapte utslippene av CO₂ og andre klimagasser. Utslippene øker fortsatt, og det gjør også konsentrasjonen av CO₂ i atmosfæren.

Les mer om

 1. Klimaendringer
 2. Utslipp
 3. CO2

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Uten havet ville den globale oppvarmingen vært mye kraftigere. Ulempen er at havet nå varmes opp i høyt tempo.

 2. VERDEN

  Sist måned var den varmeste september vi vet om

 3. NORGE

  Styrtregn, hetebølger og mindre snø: Været var i liten grad «som normalt» i 2019

 4. OSLOBY

  Nest varmeste januar i Oslo så langt

 5. NORGE

  Væråret 2019: Vått og variert

 6. NORGE

  Varmeste vinter noensinne