Taiwan-valget vekker reaksjoner i Kina: – Vi håper at det internasjonale samfunnet fortsetter å følge ett-Kina-prinsippet

Etter at den Beijing-kritiske presidenten ble gjenvalgt, går kinesiske myndigheter hardt ut og advarer andre land mot et Kina uten Taiwan.

Mange tok til gatene i Taipei for å feire gjenvalget av president Tsai Ing-wen.

Taiwans Beijing-kritiske president Tsai Ing-wen sikret seg lørdag fire nye år ved makten. Den 63 år gamle jusprofessoren tilhører Det demokratiske progressive parti (DPP) og er sterkt kritisk til Beijings doktrine om at Taiwan er en del av «ett Kina», skriver NTB.

Det store spørsmålet under valget har vært hvorvidt landet skal nærme seg fastlands-Kina eller om de skal distansere seg ytterligere.

Valgresultatet vekker harme i Kina, som oppfordrer det internasjonale samfunnet til å akseptere at det bare er ett Kina, styrt av kommunistpartiet.

– Vi håper og tror at det internasjonale samfunnet vil fortsette å følge ett-Kina-prinsippet, forstå og støtte det kinesiske folks rett til å motsette seg løsrivelsesaktivitetene, for taiwansk uavhengighet, heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.

Taiwans president (i midten) feiret lørdag valgresultatet.

«Det finnes bare ett Kina»

I uttalelsen påpeker kinesiske myndigheter at uansett hvordan situasjonen på Taiwan skulle endre seg, så finnes det bare ett Kina, og Taiwan er og blir en del av Kina. Selv om Taiwan aldri tidligere har vært en del av Folkerepublikken Kina etter at den ble grunnlagt i 1949.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina insisterer på at øya skal underlegges Beijing og truer med å invadere dersom Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

De fleste land, inkludert USA, anerkjenner at Taiwan er en del av «ett Kina», men amerikanerne regnes likevel som uformelle allierte av øya.

Les også

Denne capsen gjorde nordmannen til superkjendis i Taiwan. Lørdag ble han hyllet av en stor folkemengde.

Brakvalget ble mottatt med jubel blant mange av Taiwans innbyggere.

Hylles i Hongkong, nevnes ikke i Kina

Den engelskspråklige utgaven av avisen People’s Daily har ikke omtalt lørdagens valg i det hele tatt. Den tilhører det kinesiske kommunistpartiet.

Derimot blir valget omtalt bredt av Hongkongs største engelskspråklige avis South China Morning Post. I over at halvt år har det pågått store demonstrasjoner i Hongkong. Over én million mennesker kjempet og kjemper fortsatt for frihet og demokrati i byen, som i 2047 skal inngå fullt og helt som en del av Folkerepublikken Kina.

Demonstrantene i Hongkong feiret lørdag valgresultatet.

Demonstranter i Hongkong feiret valgresultatet.

Håper på gjenforening

Til tross for at Taiwan i teorien er en del av Kina, så snakker kinesiske myndigheter ofte om en «gjenforening». Men på Taiwan frykter mange at en slik «gjenforening» vil kunne føre til at landet mister viktige friheter og at man vil bli dominert av stormakten på andre siden av Taiwanstredet.

Valgresultatet lørdag betydde en soleklar seier for president Tsai Ing-wen og visepresident William Lai. Paret knuste Han Kuo-yo, som er blitt ansett som langt mer vennligere innstilt til fastlands-Kina.

– Han vil føre landet vårt nærmere Kina. Desto nærmere til Kina, desto større er faren mot demokratiet, sa Tsai.

Kinas president Xi Jinping under en markering i fjor. Mange av Taiwans innbyggere frykter at fastlands-Kina skal utøve mer innflytelse i fremtiden.

Nå stiller flere seg spørsmålet om Tsai vil føre landet ytterligere vekk fra Folkerepublikken Kina.

– Det kommer definitivt til å bli flere utfordringer nå som Tsai er blitt gjenvalgt, men det betyr ikke at det vil bli noen krise, sier Ji Ye, en professor ved Xiamen University, til South China Morning Post.

Professoren peker på at alt vil være avhengig av hva Tsai velger å gjøre:

– Fastlands-Kina vil ikke legge maksimalt med press på Tsai, med mindre hun søker å provosere Beijing og oppsøker støtte fra USA, sier han.

Les også

Taiwan-studenter slipper inn med egne pass. Men norske myndigheter endrer nasjonaliteten deres om de vil bli her.