Verden

Russere lurer på hvor de kan overleve en atomkrig: I Moskva eller Sibir?

5.klassinger trener med gassmaske ved General Jermolovs kadettskole under sin første militærøvelse 10. september 2016. Elevene fikk blant annet trening i å overleve en atomkrig.

MOSKVA/BRUSSEL (Aftenposten): Russiske myndigheter teller bomberom og forklarer hva som er gjeldende krigsrasjon av brød. Alt krigspratet gjør at stadig flere russere tror krig er uunngåelig.

  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Bomberommene i Moskva er nå klare for en katastrofe og har plass til alle innbyggere i Moskva, erklærte sjefen for Moskvas beredskapsetat.

I St. Petersburg sier guvernøren at byen har nok matreserver til å forsyne innbyggerne med 300 gram brød i 20 dager i tilfelle krig.

Om lag 40 millioner russere har øvd på krigsberedskap i oktober.

Ifølge lederen for det russiske Levada-senteret Lev Gudkov tror russere flest at tredje verdenskrig egentlig allerede har startet i Syria, i følge Wall Street Journal.

– Denne høsten snakker vi bare om krig, skriver kommentatoren Fjordor Lukjuanov, som betegner situasjonen som skremmende.

Ansatte i selskapet Rusbal ballongfabrikk i byen Khotkovo utenfor Moskva setter opp en oppblåsbar, fullskala modell av missilsystemet S-300. Selskapet lager modeller av russiske våpensystemer til bruk ved militære festivaler - og for å villede fiender.

Øver på total krig

Under øvelsen Kavkaz-2016 ble store deler av det sivile samfunnet uten forvarsel trukket inn i øvelsen til å frakte soldater, skaffe mat og utstyr.

Ny direktiver er utformet som gir det russiske militæret full råderett over alle ressurser og selskaper ved mobilisering.

Både ved Sentralbanken, Finansdepartementet og flere sivile institusjoner har gjennomførte store krigsøvelser.

– Det er særlig farlig at en voksende del av befolkningen venner seg til en fremtid der krig er uunngåelig, mener avisen Gazeta.ru på lederplass.

Instruktøren ved General Jermolovs kadettskole lærer en av de kvinnelige studentene å skyte pistol. Bildet er fra en øvelse utenfor byen Stavropol. På skolen får elevene på militæropplæring og "patriotisk undervisning" fra femte klasse.

– Hvor er det best å være når bomben faller?

På russisk statskontrollerte fjernsyn diskuterte nylig deltagerne hvor det er størst mulighet for å overleve en atombombe:

I Moskva med avanserte bomberom eller i øde Sibir og Det fjerne østen?

– Det ser ikke ut som noen spøk. Og selv om det var en spøk, er det åpenbart en dårlig spøk, skriver den uavhengige avisen Gazeta.ru.

– Faren er at folk læres opp til å tro at krig er en mulighet vi er forberedt på, sa den russiske justisministeren Aleksander Konovalov ifølge radiostasjonen BusinessFM i Moskva.

– Noen kan tro alt livet etter en krig blir bra bare vi har nok billig vodka og bomberom.

Russlands eneste hangarskip Admiral Kuznetsov er på vei fra Barentshavet til Middelhavet. Her passerer hangarskipet den engelske kanal 21. oktober. Skipet er i så dårlig stand, at en russisk slepebåt følger hele ruten. De gamle dieselmotorene fører til enorm røykutvikling, og illustrerer at Russland er langt bak USA når det gjelder militærmakt.

– Dette lukter tredje verdenskrig, sa Syrias diktator Bashar al-Assad i langt intervju med russiske journalister, som fikk massiv omtale.

– Russlands nye eksportprodukt er frykt, skrev den russiske Putin-kritikeren Leoniv Volkov i Rosbalt.ru.

I august var situasjonen helt annerledes. Da var russere mye mer redd for helt andre ting enn krig.

Skoleelever fremfører en sang under en seremoni i Stavropol 14. oktober for ny rekrutter til den russiske hæren.

Russisk krigshysteri bekymrer i Brussel

Krigsfrykten i Russland vekker også uro på NATOs forsvarsministermøte i Brussel som startet torsdag.

– Vi har sett over en viss tid nå at russiske myndigheter kommuniserer opp et trussel- og fryktbilde for at det skal fremstå som de har mange ytre fiender, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til Aftenposten.

– Dette kan være med på å begrunne store investeringer i russisk forsvar i en tid da den russiske økonomien er under betydelig press.

I Brussel spør man seg hva Russland tjener på dette.

– Det er helt utrolig hva slags psykose som har bygget seg opp – man må langt tilbake i tid for å finne maken til antivestlig brodd, sier en NATO-kilde til Aftenposten.

– Vi må spørre oss om hvorfor det skjer.

USAs NATO-ambassadør Douglas Lute i samtale med den amerikanske utenriksministeren John Kerry.

Prøver å roe ned krigsretorikken

I NATO-hovedkvarteret understreker mange, deriblant USAs NATO-ambassadør Douglas Lute, at «dette ikke er starten på en ny kald krig».

Lute viser blant annet til at Russland for eksempel har full rett til å utplassere Iskander-missiler i Kaliningrad. Dette skjedde rett etter at USA brøt Syria-samtalene med Russland.

– Utplasseringen av den russiske flåten i Middelhavet er standardprosedyre og noe USA gjør hver dag, ifølge Lute.

Han la til av hovedproblemet er Russlands oppførsel i Ukraina – og at NATO ikke har noen garanti for at Putin ikke vil finne på noe tilsvarende igjen.

President Vladimir Putin ser på klokka under en seremoni ved den ukjente soldats grav ved Kreml. Ved siden står hans tidligere stabssjef Ivanov, og minner om det snart er tid for neste avtale.

– En tilstand av ikke-erklært krig

– Vårt land er i en tilstand av ikke-erklært krig, sa Nikita Danjuk, visedirektør for Institutt for strategiske studier, på et møte med prorektorer fra 642 undervisningsinstitusjoner i Moskva i forrige uke.

Hans «forskerne» kartlegger nå «protestpotensialet» blant studenter og lærere for å avdekke «manglende patriotisme».

– Krigen er hybrid, og det er mange fronter. En av frontene går inne i vårt land – en mental front, sa Danjuk ifølge avisen Kommersant.

Førsteårsstudenter ved skolen til det russiske innenriksdepartementet i Krasnodar i sørlige Russland. Bildene er tatt mens studentene avlegger ed 30. september 2016.

Pisker opp frykten

Ordbruken har skjerpet seg betraktelig etter at Syria-forhandlingene mellom USA og Russland brøt sammen.

USA valgte å avslutte samtalene, mens Putin svarte med å stoppe et atomnedrustningsprosjekt. Etter en kraftig russiske styrkeoppbygning har NATO utplassert fire bataljoner i nabolandene til Russland.

Russland svarte med å sende Iskander-atommissiler til Kaliningrad, russernes lille territorium mellom Polen og Litauen.

Russiske statskontrollerte medier får dessuten god drahjelp av den amerikanske valgkampen, som får russere til å frykte hva fremtiden kan bringe.

En uheldig, løsrevet uttalelse fra en amerikansk militærsjef om at «krig mellom USA og Russland er praktisk talt unngåelig» har vært repetert i TV-mediene gang på gang i en hel måned.

Russiske ultranasjonalister på "war camp" i utkanten av Moskva i august. Slike øvelsesleire har dukket opp mange steder i Russland - og fungerer blant annet som rekrutteringssted for å rekruttere russiske soldater til å kjempe for opprørerne i Ukraina.

– Det blir ingen tredje verdenskrig

Krigshysteriet bidrar til at de Kreml-kontrollerte TV-stasjonene knapt omtaler de mest presserende samfunnsproblemene i Russland, for eksempel enorme kutt i offentlige budsjetter, økonomisk krise og behovet for reformer.

– Det blir ikke en tredje verdenskrig, skriver den kjente russiske journalisten Andrei Kolesnikov.

– Elitene i Russland trenger en permanent konflikt, helst ikke for varm og ikke for kostbar. Det er viktig å opprettholde presset på oss og bevare frykten for alt mulig fælt som kan skje i USA i den amerikanske valgkampen, mener Kolsenikov.

Les mer om

  1. Russland
  2. Nato
  3. Frykt
  4. Syria
  5. Krig