IS-leder til krigerne i Mosul: – Ikke trekk dere tilbake

I et sjeldent lydopptak ber IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi krigerne sine om å stå imot de irakske styrkene som står klare til å gå inn i byen Mosul i Irak.

Er den beryktede IS-lederen fortsatt i Mosul eller er han rømt. Det går rykter om begge deler.
  • NTB

– Ikke trekk dere tilbake, sier stemmen som ifølge IS-tilknyttede Al-Furqan Media tilhører lederen av ekstremistgruppen.

Det er uklart hvor IS-lederen befinner seg, og det er lenge siden noen visste hvor han var. Det er ikke mulig å få bekreftet autensiteten til det 31-minutter lange opptaket, understreker nyhetsbyrået Reuters.

– Det å holde stillingen med ære er tusen ganger lettere enn å trekke seg tilbake i skam, sier han i meldingen, som er den første fra IS-lederen på over et år.

Baghdadi er tilsynelatende overbevist om at gruppen han leder, vil gå seirende ut av kamphandlingene.

– Denne store krigen, samt den store jihad som IS utkjemper, øker kun vår faste overbevisning om at dette vil føre til seier, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kjemper for Mosul

Offensiven mot Mosul fortsetter, her avfyrer statsstøttet sjiamilits en rakett mot IS-stillinger i Hammam Al-Ali sør for storbyen tidligere i uka.

Det var nettopp i Mosul at Baghdadi gjorde en sjelden offentlig opptreden i 2014 og erklærte opprettelsen av sitt «kalifat».

Den gang var ekstremistgruppen på offensiven og gjorde store fremskritt, mens den nå kjemper for å beholde sin siste store by i Irak. Titusenvis av irakske soldater, med støtte fra den USA-ledede koalisjonen, innledet en omfattende offensiv mot Mosul 17. oktober.

Les også

Redd Barna: Opptil 600.000 barn fanget i IS-kontrollerte Mosul

Folk ved en kontrollpost like utenfor Mosul.

– Til hele folket i Nineveh, spesielt krigerne, vær oppmerksom på enhver svakhet når det gjelder å stå ansikt til ansikt med fienden, sier Baghdadi.

Nineveh er provinsen i Irak hvor Mosul er hovedstaden. Foreløpig er det ikke blitt bekreftet at lydopptaket er ekte, men flere eksperter har ikke sett grunn til å betvile det.

I lydopptaket oppfordrer IS-lederen også selvmordskrigere til å «tilintetgjøre byer hvor de vantro bor».

– Deres blod skal flyte som elver, sier han ifølge Reuters.

Stormløpet fortsetter

De siste dagene har irakske styrker rykket stadig nærmere Mosul. Onsdag hindret dårlig vær spesialstyrker fra å rykke videre frem mot byen, men styrkene befestet stillingene i forstaden Gogjali.

Stormløpet mot millionbyen fortsetter også fra vest og sør. Den sjiadominerte paraplyorganisasjonen Hashed al-Shaabi har frigjort 46 landsbyer over et område på 590 kvadratkilometer, ødelagt 20 bilbomber og drept flere titall IS-opprørere, mens andre IS-opprørere har løpt av gårde, uttaler talsmannen Ahmmed al-Asady.

Folk flykter fra kampene i Mosul-forstaden Gogjali.

Irakske styrker innledet onsdag en offensiv langs en akse nær byen Hammam al-All, om lag 20 kilometer sør for Mosul.

– Etter å ha frigjort Hammam al-All og byene og landsbyene rundt, er planen at styrkene skal innta den sørlige delen av Mosul og deretter gå inn i byen og krysse elven Tigris, sier oberst Ahmmed al-Jabouri.