Verden

Minst 25 drept og over 200 såret i selvmordsangrep i Kuwait

En selvmordsbomber angrep en sjiamuslimsk moske i den kuwaitiske hovedstaden midt i fredagsbønnen. IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Sikkerhetspersonell fotografert utenfor moskeen som ble rammet av angrepet.
  • Ntb

Vitner forteller at det var 2.000 mennesker inne i Al-Imam al-Sadeq-moskeen i hovedstaden Kuwait da den ble rammet av en eksplosjon midt i fredagsbønnen.

Det var en selvmordsbomber i slutten av 20-årene som forårsaket eksplosjonen, opplyser parlamentsmedlem Khalil al-Salih. Ifølge innenriksdepartementet er 25 drept, mens 202 er såret, melder det statlige nyhetsbyrået KUNA. TV-bilder fra moskeen viser store ødeleggelser, og folk har lagt ut grusomme bilder av døde og sårede på sosiale medier. Mange har også markert sin sympati og kommer med reaksjoner, som statsminister Cameron.

Bånd til IS

Den såkalte Najd-provinsen i Saudi-Arabia, en ytterliggående sunniislamistisk gruppe med bånd til IS, har tatt på seg ansvaret. Den hevder også at den har utført lignende bombeangrep mot sjiamuslimske moskeer i Saudi-Arabia og Jemen de siste ukene.

Ytterliggående sunnimuslimer mener at sjiamuslimer farer med vranglære, og gruppa anklager moskeen for å ha spredt sjiamuslimske tegninger blant sunnimuslimer. En tredel av Kuwaits 1,3 millioner innbyggere er sjiamuslimer.

Angrepet kommer samme dag som det er gjennomført et terrorangrep i Frankrikeog Tunisia. IS har også gjennomført en offensiv mot Kobane i Syria, der 120 personer skal være drept.

– Vil splitte

Kuwaits statsminister Sheikh Jaber al-Mubarak al-Sabah sier at angrepet er et forsøk på å splitte landet.

– Men det er for vanskelig for dem, og vi er mye sterkere enn det, sa statsministeren da han besøkte sårede på sykehuset etter angrepet.

En rekke politiske grupper og organisasjoner har fordømt angrepet, blant dem ledende sunnimuslimer.

– Angrepet er en kriminell handling som er ment å skape strid, men både sjiaer og sunnier vil forhindre dette, skriver Kuwaits øverste sunnimuslimske leder, Sheikh Ajeel al-Nashmi, på Twitter.

For tre uker siden trappet kuwaitiske myndigheter opp vaktholdet rundt moskeer som følge av angrep mot moskeer i nabolandet Saudi-Arabia.

De siste ukene er en rekke personer stilt for retten i Kuwait anklaget for å være medlemmer av IS. Minst en av dem er dømt til flere års fengsel.

Les også

  1. Meldinger om angrep mot Hotel Riu Imperial Marhaba i Tunisia

  2. Hollande: - Dette er et terrorangrep

  3. Fransk fabrikk angrepet av mann med islamistflagg

  4. Dødstallene stiger etter blodig IS-angrep