Verden

Britene vokter seg vel for å kommentere Hongkong

LONDON (Aftenposten): Britene er forsiktige i sine uttalelser om protestene i sin mangeårige koloni Hongkong.

En støttespiller i Hong Kong klistret denne støtteerklæringen i bakruten til Chris Pattens bil da han besøkte provinsen tidligere i år.
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Protestene i Hongkong følges nøye i Storbritannia, 17 år etter at britene formelt trakk seg ut av den fremgangsrike finansmetropolen på Kinas sørlige kyst.

Men selv om både landets siste guvernør Chris Patten og Human Rights Watch mener britene har et særskilt moralsk ansvar overfor sin tidligere koloni, forblir Cameron-regjeringen «forutsigbart tam», sier direktør Niv Horesh ved det kinesiske forskningsinstituttet ved Nottingham University til Aftenposten.

— Camerons regjering er nødt til å holde en lav profil. Tonen i uttalelsen fra utenriksdepartementet er heller myk, ganske ulik den typen reaksjoner de har gitt før. Her gjør man seg virkelig flid for å fremstå som høflige ikke-innblandene, sier han.

Først mandag kom nemlig britisk UD på banen, med en uttalelse der de sier britene er bekymret for situasjonen, spesielt for at rettighetene til å demonstrere nå trues.

- Det er viktig for Hongkong å bevare disse rettighetene, og for folket i Hongkong å benytte seg av disse rettighetene innenfor lovens grenser, sier utenriksdepartementet i sin uttalelse.

Les også:

Les også

- Da jeg hørte om politiets vold, forsto jeg at det var alvor

Cameron taus

Men statsminister David Cameron, som denne uken leder Toryenes landsmøte i Birmingham, vokter seg foreløpig vel for å si noe om situasjonen i den tidligere britiske kolonien.

Horesh mener Camerons hender er bundet i denne saken.

Chris Patten mener Storbritannia har et moralsk ansvar for Hongkong.

— Det skyldes både at britene er i en fase der de forsøker å forbedre forholdet sitt til Kina, etter en rekke hendelser som satte forholdet i fare. Tonen fra Cameron er derfor mykere enn før, etter at blant annet besøket fra statsminister Li Keqiang og møtet med Dalai Lama skapte mye bråk i mediene.Horesh påpeker for det andre at britene er smertelig klar over at kineserne ser på Storbritannias rolle på en annen måte i dag. Blant annet ble den skotske folkeavstemningen sett på som nok et tegn på at Londons makt forvitrer.

Horesh tror neppe den britiske tonen vil skjerpes, med mindre protestene trappes opp drastisk.

— For folk flest her i Storbritannia oppleves Hongkong som noe diffust og langt borte fra våre anliggender. Det er ikke den samme interessen for og bekymringen for Hongkong som vi så på 90-tallet i forbindelse med maktoverføringen til Kina, spesielt etter at man hadde sett hva som skjedde på Den himmelske freds plass.

Les også:

Les også

Minst 34 skadet i Hongkong-demonstrasjon for demokrati

Patten bekymret

Den konservative politikeren Chris Patten, som var sistemann som holdt guvernørposten i Hongkong, har tidligere uttrykt sin bekymring for situasjonen.

I en stor Financial Times-kronikk argumenterte Patten for at britene har et moralsk ansvar for å sørge for at Hongkongs demokratiske rettigheter opprettholdes.

Hvis ikke vi skal gjøre det, hvem skal da engasjere seg for Hongkongs sak, spør han videre.

Horesh mener Cameron sannsynligvis deler partifelle Pattens syn på situasjonen, men at statsministeren av diplomatiske og taktiske grunner ikke kan velge samme tone offentlig.

Også Human Rights Watchs Kina-ansvarlig Sophie Richardson er blant dem som mener britene bryter sine løfter overfor Hongkong, ved at de lar stadige innskrenkinger av demokratiske rettigheter forbli uimotsagt.

Sure kinesere

Kineserne har den siste tiden vist britene at de følger svært nøye med på ethvert britisk forsøk på å blande seg inn i måten de styrer Hongkong på.

I juli drøftet britene demokratisituasjonen i Hongkong i en høring i parlamentet, og dette ble ikke godt mottatt av kineserne.

Kinas ambassadør til Storbritannia Liu Xiaoming sendte et brev til høringsleder Richard Ottaway der de ba om at høringen skulle avlyses, og sa hele debatten til syvende og sist skader britiske interesser.

Da visestatsminister Nick Clegg valgte å møte demokratiforkjemperne Anson Chan og Martin Lee i forbindelse med høringen, sendte Kina en formell klage.

Les også:

Les også

  1. Barrikader og stengte butikker i Hongkong