Verden

Southern Poverty Law Center: 784 aktive hatgrupper i USA

Ifølge borgerrettsgruppe er det 784 aktive, såkalte hatgrupper i USA, men antallet er nedadgående.

Ku Klux Klan marsjerer i Maryland for ca. ti år siden. Klanens offentlige opptredener er blitt sjeldnere og borgerrettsgruppen SPLC tror flere avdelinger er gått under jorden.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

Borgerrettsgruppen Southern Poverty Law Center (SPLC) er en av organisasjonene som med nitid grundighet overvåker utviklingen innen hatkriminalitet i USA.

Fra vold til løpesedler

Ifølge SPLC var 784 grupper aktive i 2014. Dette innbefatter alt fra voldelige angrep til utdeling av løpesedler eller organisert spredning av rasistisk propaganda på nettet.

Ifølge organisasjonen var det 19 aktive hatgrupper i South Carolina i 2014. Det er i denne delstaten ni personer ble drept da en mann gikk inn i en afrikansk-amerikansk menighet i byen Charleston natt til torsdag og skjøt dem som var der for å be.

To Ku Klux Klan-grupper

I antallet på 19 grupper har SPLC også regnet med Nation of Islam, som er en gruppe for svarte separatister. Medregnet i tallet er også to avdelinger av Ku Klux Klan, Loyal White Knights of the Ku Klux Klan og Original Knight Riders Knights of the Ku Klux Klan. Det finnes også en gruppe hvite nasjonalister som har tilhold i Charleston, Patriotic Flags.

Gjerningsmannen i angrepet på Emanuel-kirken er imidlertid fortsatt på frifot. Identiteten hans er ikke offentlig kjent og det er dermed usikkert om han hører til noen ekstremistbevegelse.

Flere hatgrupper under Obama

Blant hatgruppene som er med i SPLCs oversikter er nynazister, Ku Klux Klan, hvite nasjonalister, konføderasjonstilhengere, rasistiske skinheads, svare separatistgrupper, blant andre. Antallet hatgrupper steg kraftig i 2008-2009 da USA fikk sin første svarte president, Barack Obama. Det gjorde også antallet patriotgrupper, som er bevegelser som ønsker opprør mot den føderale regjeringen og sprer konspirasjonsteorier.

— Ensomme ulver

SPLC konstaterer i sin rapport over fjoråret at antallet grupper nå er nedadgående. Gruppen tilskriver dette til økonomiens opptur, politiets forsterkede innsats og at mange forlater organiserte grupper til fordel for anonymiteten på nettet.

— De med voldelige og kriminelle tilbøyeligheter velger oftere å operere som ensomme ulver eller i veldig små celler, heter det i rapporten.

Det understrekes også at en del av nedgangen skyldes at Ku Klux Klan-avdelinger kan ha gått under jorden på grunn av stigmaet ved å bli knyttet til slike grupper.

FBI: 5900 hatforbrytelser

Det amerikanske føderale politiet FBI holder også oversikt over hatkriminalitet i USA, men tallene for fjoråret er ikke klare ennå. I 2013 oppga FBI at det ble begått 5900 hatforbrytelser det året. Dette er forbrytelser som foreksempel er motivert av rasisme, eller hat mot en seksuell legning, religion, etnisk gruppe eller funksjonshemmede.

De fleste av forbrytelsene er trusler og legemsfornærmelser, men det er også endel mer alvorlig voldsutøvelse. Fire drap og 21 voldtekter ble det året regnet som hatforbrytelser.

Angrep svarte hjemløse

SPLC nevner politiets innsats som en av årsakene til at hatgruppene blir færre, og FBI nevner også en del eksempler på sine triumfer. Sommeren 2014 arresterte byrået 10 personer alderen 19-23 år i Jackson, Mississippi, for angrep på svarte. Fire ble drapstiltalt etter å ha kjørt over en kvinne. Disse ungdommene angrep svarte med ølflasker, slynger og med bil. De peilet seg inn på hjemløse eller berusede svarte med den baktanke om at det var mindre sannsynlig at disse ville gå til politiet.

Les også

  1. Politiet i Charleston jakter fortsatt massedrapsmannen

  2. Kirkens grunnlegger ble hengt i 1822 for å planlegge slaveopprør

Les mer om

  1. USA
  2. Rasisme