Verden

- Da jeg så folk som løp tenkte jeg herregud, det er skudd

Skrekkslagne turister flyktet fra stranden da gjerningsmannen i badeshorts dro frem et våpen og begynte å skyte. Minst 39 er drept i den tunisiske feriebyen Sousse. Tyske, belgiske og britiske turister er blant de omkomne.

  • Steffen Pedersen Øberg

Denne amatørvideoen viser skytingen i Sousse:

— Han kom via stranden, kledd som en som skulle bade, og han hadde en strandparasoll med et skytevåpen inni. Idet han kom til stranden, brukte han våpenet, sier sikkerhetsminister Rafik Chelly til radiostasjonen Mosaique FM, ifølge nyhetsbyrået AFP.De første meldingene kom rundt klokken halv to fredag ettermiddag: Bevæpnede menn hadde gått til angrep mot et turisthotell i feriebyen Sousse i Tunisia. Så langt er minst 39 personer bekreftet drepte i terrorangrepet. Blant dem tyske, belgiske og britiske turister.

Debbie Horsfall fra Huddersfield i Storbritannia var på stranden ved hotellet ved siden av, skriver BBC. Vennen hennes skal ha sett en mann med et «stort våpen» og alle flyktet.

— Han var rett ved siden av oss. Alt vi klarte å tenke var «vi er de neste», sier hun.

Panikk på stranden

Én gjerningsperson skal være drept av tunisisk politi. Tunisiske medier melder om to gjerningsmenn, men Tunisias sikkerhetssjef sier at det kan dreie seg om kun én gjerningsmann.

— Sønnen min var ute i vannet og min kone og jeg ropte til ham for å få han opp. Idet han løp opp av vannet sa han at han så noen bli skutt, sier den britiske turisten Gary Pine til Sky News.

Irske Elizabeth O'Brien, som bor på nabohotellet med sine to sønner, forteller om panikk på stranden da skuddene begynte.

— Jeg var helt sikker på at det var fyrverkeri, men da jeg så folk som løp tenkte jeg «herregud det er skudd», forteller hun til den irske radiostasjonen RTE.

— Kelnerne og sikkerhetsfolkene på stranden begynte å rope «løp, løp, løp!»

Skutt i armen

Minst 36 personer ble skadet i angrepet, og flere overlevende forteller om skuddskader.

— Jeg hørte noen som skjøt. Kona mi begynte å løpe, og da jeg snudde meg traff kulen rett i armen min og jeg bare løp mot havet, sier en av de overlevende til BBC.

11 briter, 3 belgiere og en tysker skal være blant de sårede turistene. Tunisiske myndigheter har enda ikke identifisert alle de 38 som ble drept i angrepet.

Brende: - Et angrep på Tunisias stabilitet

Det britiske utenriksdepartementet bekrefter at minst fem av de drepte turistene er britiske. Minst en irsk kvinne er også drept ifølgeThe Irish Times.

Utenriksminister Børge Brende sier terrorangrepet i Sousse er et angrep på Tunisias stabilitet.

— Dagens hensynsløse terrorhandling er et angrep på hele Tunisia. Ved å angripe landets viktigste turistdestinasjoner, angriper gjerningsmennene hele nasjonens stabilitet og økonomiske velferd.

— Det er nå avgjørende at det internasjonale samfunn står side om side med Tunisia i forsvaret av landets positive og demokratiske utvikling, sier han.

Norske Amalie Weum opplevde terroren på nært hold:

Les også

  1. Amalie Weum (21): - Vi satt musestille

  2. Et sårbart Tunisia trenger hjelp

  3. Eksperter tror ikke terrorangrepene var samkjørt