Verden

Her er Sveriges nye regjering

Tolv kvinner og tolv menn sitter i Sveriges nye regjering. Miljöpartiet får flere tunge poster. Den hjemvendte velgerfavoritten Margot Wallström (S) blir utenriksminister.

Ved Stefan Löfvens side står utdanningsminister Gustav Fridolin (MP), miljøminister Åsa Romson (MP) og finansminister Magdalena Andersson (S). Utenriksminister Margot Wallström i lyseblått bak Löfvens skulder. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

 • Mona W. Claussen
  Mona W. Claussen
  Journalist

Fredag presenterte statsminister Stefan Löfven sin regjering, sammensatt av sosialdemokrater og miljöpartister.

Her er listen:

Åsa Romson. Foto: Ekstrømer, Jonas

Visestatsminister og miljøminister Åsa Romson er en av Miljöpartiets to talspersoner. Hun ble valgt inn i Riksdagen i 2006, men sa fra seg plassen fordi hun ville forske i stedet. Nå kan juristen skilte med en doktorgrad i miljørett.Av partiets to talspersoner er hun den som kan miljøfeltet best. Hun er kjent for å medbringe rekvisitter når hun taler. I sommer holdt hun frem en grønn miljøgenser som hun sa statsminister Fredrik Reinfeldt hadde kastet fra seg. En annen gang tok hun en kjendis-meteorolog med seg på scenen.

Magdalena Andersson. Foto: Bertil Ericson / TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) er utdannet nasjonaløkonom og var direktør i den svenske skatteetaten da Löfven i 2012 ba henne bli partiets finanspolitiske talsperson.Hun har ikke sittet i riksdag eller regjering før, men var planleggingssjef i Göran Perssons regjeringskanselli og senere statssekretær i finansdepartementet.

Nå skal hun "hoppe etter Wirkola" — tidligere finansminister Anders Borg ble hyllet for sin kunnskap. Anderssons utdannelse går utenpå Borgs. Hun har en mindre aggressiv stil enn forgjengeren.

Margot Wallström. Foto: Bertil Ericson / TT

Utenriksminister Margot Wallström (S) er en av Sveriges mest populære politikere og gjør et varslet comeback i dag.Hun hadde vært EU-kommisjonær i drøyt ti år og jobbet for FN i to år da hun vendte hjem til Sverige i 2012. Er flere ganger bedt om å stille som partileder, men har takket nei.

Hun var en nær venn av den drepte utenriksministeren Anna Lindh. Har vært kulturminister og sosialminister.

Les mer om Margot Wallström i Aftenposten søndag.

Les også:

Klart nå: Regjeringen vil fjerne kontantstøtten, øke lærerlønnen og fordyre kjernekraften

Justisminister Morgan Johansson (S) er en partiveteran med plass i Riksdagen siden 1998. Han har vært helseminister, og han har ledet justiskomiteen siden 2010.

Gustav Fridolin. Foto: Poppe, Cornelius

Utdanningsminister Gustav Fridolin er en av MPs to talspersoner. Han er utdannet lærer og har markert seg sterkt i skolepolitikken.Fridolin debuterte i den svenske offentligheten som 11-åring, da han deltok i Junior-Jeopardy og vant konkurransen. Samme år ble han medlem av partiet, og han har lært seg å leve med stempelet "vidunderbarn".

Som 19-åring ble han valgt inn i Riksdagen, landets yngste noensinne. Kjent som en ryddig og dreven debattant.

Finansmarkedsminister Per Bolund er MPs finanspolitiske talsperson og en av partiets mest profilerte politikere. Det er han som i snart to uker har ført intense budsjettforhandlinger med sosialdemokratenes Magdalena Andersson. De to kommer godt overens og samarbeider lett, sier de selv.

Mikael Damberg. Foto: Henrik Montgomery

Næringsminister Mikael Damberg (S) tilhører Löfvens innerste krets. Inntil i går var han partiets gruppeleder i Riksdagen.I hans tid som leder i SSU (svensk AUF) var ungdomspartiet preget av bitter strid mellom høyre— og venstrefløyen, Damberg tilhørte førstnevnte. Da S trengte ny leder i 2012, meldte Damberg interesse, men han var aldri aktuell - man visste at partiets tunge venstredistrikter ville blokkere ham.

Damberg har stått frem som en kvass debattant i Riksdagen, der han førte ordet på vegne av Löfven den tid Löfven selv ikke hadde riksdagsplass. I verbal tvekamp med tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt har Damberg plukket flere poeng enn Löfven ville ha greid selv, mener noen.

Peter Hultqvist. Foto: Skjermdump Facebook

Forsvarsminister Peter Hultqvist (S) har mediebakgrunn og tok plass i Riksdagen i 2006. Han er partiets fremste mann i forsvarsspørsmål. Har argumentert sterkt for at forsvaret bør rustes opp langt sterkere enn regjeringen Reinfeldt har villet, og sterkere enn det ligger an til i forliket som nå er under arbeid i Riksdagen. Energiminister Ibrahim Baylan (S) var utdanningsminister i 2004-2006 og partisekretær i 2011-2011. Har vært sosialdemokratenes skolepolitiske talsperson siden 2012 og nestleder i Riksdagens utdanningskomité.

Alice Bah Kunhke. Foto: Arbetsgivaralliansen

Kultur— og demokratiminister Alice Bah Kunhke (MP) er ministerlistens store overraskelse. Hun er en tidligere TV-profil med eget talkshow i TV4 - Alice Bah . Hun har hatt flere styreoppdrag, blant annet på teaterscenen Dramaten. Var inntil i dag generalsekretær i Ungdomsstyrelsen, et statlig organ med ansvar for ungdomspolitiske mål. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) er distriktenes og næringslivets mann - kjent lokalpolitiker fra Haparanda, der han klarte å skape ny driv i en hel region ved å ta personlig kontakt med IKEA-sjef Ingvar Kamprad. Da Kamprad sa ja til å bygge varehus i distriktet, ble minus snudd til pluss på flere felter. Bucht har sittet i Riksdagen siden 2010.

Minister for strategi, fremtid og nordiske spørmål, Kristina Persson (S) satt i Riksdagen på begynnelsen av 1990-tallet. Har siden vært landshøvding (fylkesmann) i Jämtland og nestleder i Riksbanken. Arbeider i tankesmien Global utmaning (utfordring), der hun tidligere i år tok til orde for å øke de offentlige investeringene. Konjunkturene er ikke slik at bør la seg svinebinde av regelen om å bringe statsbudsjettet i pluss, mente hun.

Ardalan Shekarabi Foto: Facebook

Sivilminister Ardalan Shekarabi (S) er jurist og overtok som SSU-leder etter Mikael Damberg. Tok plass i Riksdagen i fjor. Står bak en rapport som kartlegger muligheten for å begrense profittuttak i private bedrifter i velferdssektoren — et tema som har stått sentralt i valgkampen og nå i sosialdemokratenes forhandinger med Vänsterpartiet. Minister for barn, eldre og likestilling Åsa Regnér (S) har vært utreder i fagforbundet TCO, i arbeidsmarkedsdepartementet og for tidligere likestillingsminister JensOrback. Hun har også vært planleggingssjef i Justisdepartementet. I fem år ledet hun RFSU, seksualopplysningsforbundet som ble etablert av norske Elise Ottesen-Jensen. Er sterkt engasjert i abortspørsmålet og har løftet frem hjelpebehovet hos overgrepsutsatte menn. De to siste årene har hun vært landsjef for UN Women i Bolivia.

Samferdselsminister Anna Johansson (S) har vært en markant lokalpolitiker i Göteborg, og hun er vara til partistyret sentralt.

Bolig- og byutviklingsminister Mehmet Kaplan (MP) har vært talsmann i Sveriges muslimske råd og ble valgt inn i Riksdagen i 2006. Han har jobbet med justis- og utenriksspørsmål.

Ylva Johansson. Foto: Facebook

Arbeidsmarkedsminister Ylva Johansson (S) er blant partiets tungvektere og kjenner Löfven godt. Begynte karrièren som riksdagsrepresentant for Vänsterpartiet. Meldte overgang og har siden vært utdanningsminister og assisterende sosialminister for S. Har sittet i Riksdagen siden 2006. Innenriksminister Anders Ygeman (S) har sittet i Riksdagen siden 1996 og har arbeidet bredt: med miljø og jordbruk, boligpolitikk og samferdsel.

Sosialforsikringsminister Annika Strandhäll (S) har vært leder for fagforbundet Vision, som samler ansatte i kommuner, fylker og Kirken.

Isabella Lövin. Foto: Miljöpartiet de Gröna / Fredrik Hjerling/Creative Commons

Bistandsminister Isabella Lövin (MP) har bakgrunn som journalist og forfatter og har sittet i EU-parlamentet siden 2009. Hun har jobbet spesielt med fiskeripolitikk og opphavsrett. Gabriel Wikström (S) blir minister for folkehelse og idrett.

Aida Hadzialic (S) blir minister med ansvar for kunnskapsløft og videregående skole.

Helene Hellmark Knutsson (S) blir minister med ansvar for forskning og høyere utdanning.

Skjeletter

Statsminister Stefan Löfvenhar gitt klar beskjed om at han ønsker ministre uten skjeletter i skapet — han vil unngå en reprise av regjeringen Reinfeldts første år:

Kulturministeren hadde ikke betalt TV-lisens på 16 år, viste det seg. Handelsministeren hadde syndet på samme måte og dessuten betalt svart hjelp i hjemmet. Senere ble arbeidsmarkedsministeren anklaget for å ha kjøpt sex. Alle tre gikk av.

Slike skandaler vil ikke Löfven ha.

Når han nå har satt sammen sitt lag, har han lett etter pragmatikere heller enn ideologer, mener svenske analytikere. Den uryddige parlamentariske situasjonen stiller store krav til aktørenes samarbeidsevne.

Beholder Jämtin på partikontoret

Carin Jämtin. Foto: Ericson, Bertil

Det legges merke til at partisekretær Carin Jämtin ikke har fått noen ministerpost, Löfven beholder henne som nav og hjerte i partiorganisasjonen.Jämtin er del av Löfvens innerste krets og har lang fartstid i partiet. Hun hedres for å ha holdt partiet flytende da det stormet som verst etter partileder Håkan Juholts brå avgang i januar 2012, og hun var sentral i arbeidet med å få Löfven til å akseptere lederoppdraget.

— Hun ville bli værende i partiarbeidet, sier Löfven i en kommentar til nyhetsbyrået TT.

 1. Les også

  Slik vil den nye regjeringen forandre Sverige

 2. Les også

  ABC til det svenske virvaret

 3. Les også

  Da Sverige gikk i svart