Verden

Catalonias tidligere president har landet i København

Catalonias tidligere president Carles Puigdemont har ankommet København og trosser Spanias trussel om ny arrestordre, ifølge danske medier.

Carles Puigdemont var mandag morgen på vei til Danmark, for å delta i en debatt ved Universitetet i København.
  • og NTB

Spansk påtalemyndighet ber en domstol utstede en ny arrestordre mot Catalonias tidligere president Carles Puigdemont, som er på besøk i Danmark.

Puigdemont svarte ikke på spørsmål fra de mange journalistene som tok imot ham på Kastrup-flyplassen mandag morgen.

Ifølge den spanske avisen El Confidencial kjøpte den katalanske separatistlederen billett hos Ryanair og fløy fra Brussel til København.

Puigdemont flyktet til Belgia etter at Catalonias forsøk på løsrivelse slo feil og spanske myndigheter utstedte arrestordre på ham og flere andre katalanske ledere.

Spania har gjort det klart at det ville bli utstedt en internasjonal arrestordre på ham dersom han, som varslet, reiste til Danmark for å delta på en debatt ved Universitetet i København. Han vil deretter bli begjært utlevert.

Puigdemont er anklaget for oppvigleri og misbruk av offentlige midler i Spania etter at hans regjering arrangerte en folkeavstemning om uavhengighet i fjor.

Flyktet til Belgia

Puigdemont flyktet til Belgia etter at Catalonias forsøk på løsrivelse slo feil og spanske myndigheter utstedte arrestordre på ham og flere andre katalanske ledere.

Danmark-besøket er første gang Puigdemont reiser utenlands siden han dro i eksil til Belgia.

Opphevet arrestordre

En europeisk arrestordre ble utstedt mot Puigdemont, men den ble opphevet av en spansk dommer i desember.

Dommeren understreket imidlertid at den avsatte regionspresidenten vil bli pågrepet dersom han vender tilbake til Spania.