Senatet sa nei til forslag som kunne ha løst budsjettkrisen
Senatet sa som ventet nei både til republikanernes og demokratenes forslag til løsning av budsjettkrisen som lammer store deler av offentlig sektor i USA.
Republikanernes forslag gikk i korthet ut på å gi president Donald Trump de nærmere 50 milliarder kronene han har bedt om for å bygge mur langs grensen mot Mexico.
Forslaget trengte 60 stemmer for å bli vedtatt, men ble nedstemt med 50 mot 47 stemmer. Samtlige demokrater stemte imot, mens tre av republikanernes 53 representanter avsto fra å stemme.
– Er dette begynnelsen på slutten eller er det bare slutten på begynnelsen? Det skal vi finne ut, sa Richard Shelby, republikansk senator fra Alabama, ifølge The New York Times.
Avisen konstaterer at situasjonen eskalerer. Fredag markerer den andre lønningsdagen på rad denne måneden da 800.000 statsansatte ikke får utbetalt lønn. Budsjettkrisen har pågått i 34 dager.
800.000 amerikanere fikk lønnskutt i julegave. Her er det du trenger å vite om «shutdown»-dramatikken i Washington, DC.
Noen republikanere stemte med demokratene
Dersom forslaget hadde blitt vedtatt, ville Trump ha gjenopptatt utbetalingene til offentlig sektor og de tusenvis som er rammet av denne budsjettkrisen.
Demokratenes forslag til midlertidig løsning på budsjettstriden ble også nedstemt, men fikk 51 stemmer. Fire republikanere stemte for dette forslaget, mens 44 stemte imot og fem avsto fra å stemme.
Demokratenes forslag gikk ut på å forlenge bevilgningene til offentlige etater og institusjoner til 8. februar, for å gi partene mer tid til å forhandle frem en løsning på den fastlåste striden om budsjettet og grensesikkerhet.
Men en gjensidig tilføyelse for midlertidig gjenåpning av stengte offentlige kontorer vil bli presentert i Senatet senere torsdag. Det sa senator Chris Van Hollen fra Demokratene ifølge Reuters.
Han er en av mange som håper at det kan føre til at offentlig ansatte endelig kan komme seg tilbake på jobb.
Samtidig har mange høyt utdannede eksperter i det offentlige begynt å se seg om etter andre jobber, i det private, ifølge The New York Times. Høyt utviklet samfunnsansvar er kanskje grunnen til at de har valgt jobber i det offentlige, men nå erfarer de at det ikke betaler seg, jobbene deres er likevel ikke så trygge. Hvis denne «hjerneflukten» fra det offentlige tar av, kan det komme til å gjøre skade som det kan ta tid å reparere.
– Hva blir det neste? Innser de hvilken skade de gjør? sier Gustavo Costa, en av de ansatte ved romfartsselskapet NASAs John H. Glenn Research Center.
– Hvorfor ikke ta opp lån?
USA handelsminister, Wilbur Ross, som selv er mangemilliardær, forstår ikke hvorfor offentlig ansatte som ikke får lønn, tar opp forbrukslån. Han mener det ville være en bedre løsning enn å oppsøke suppekjøkken når de sliter med å få endene til å møtes.
Budsjettkrisen er den lengste i amerikansk historie.