Verden

Polen nekter å hente hjem uønsket diplomat. Men UD forventer at det skjer.

Det polske utenriksdepartementet vil ikke følge den norske oppfordringen om å kalle hjem en polsk konsul. UD forventer fortsatt at han reiser innen fristen på tre uker.

Det er ikke grunnlag for beskyldningene som norsk UD retter mot konsul Kowalski, sier den polske utenriksministeren Jacek Czaputowicz.
  • Lene Skogstrøm
    Lene Skogstrøm
    Journalist

Utenriksminister Jacek Czaputowicz kunngjorde onsdag at konsul Slawomir Kowalski blir på kontoret som planlagt til slutten av juni. Det melder den polske ambassaden i Norge, ifølge nettstedet katolsk.no.

Også den polske avisen Gazeta Wyborca skriver om dette onsdag.

Avisen siterer det polske utenriksdepartementet og utenriksministeren, som sier det ikke grunnlag for beskyldningene som norsk UD retter mot Kowalski.

Les også

Den polske viseutenriksministeren støtter den polske konsulen som er erklært uønsket i Norge

UD bekreftet mandag denne uken at en polsk diplomat er erklært uønsket i Norge.

UD: – Forventer at han reiser som meddelt

– Vi forventer at polske myndigheter forholder seg til vår anmodning, sier underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet.

Hun vil ikke spekulere i hva som skjer hvis Kowalski ikke reiser, eller hvis Polen nekter å etterkomme den norske oppfordringen.

– Men nå sier utenriksministeren at de vil han skal bli i Norge til juni?

– Vi registrerer at de har sagt det i mediene. Vi avventer en tilbakemelding fra polske myndigheter, sier hun.

Har hatt gjentatte møter

– I denne saken har vi informert polske myndigheter gjentatte ganger, på møter både i utenriksdepartementet i Oslo og i Warszawa. Senest onsdag i forrige uke ble anmodningen formelt meddelt på en innkalling.

Tirsdag sa Ane Haavardsdatter Lunde at klagene på Kowalski blant annet går ut på truende og til dels voldelig oppførsel mot offentlige tjenestemenn, og at han har hindret dem i deres arbeid. Han har også nektet å etterkomme pålegg fra politiet, ifølge Lunde.

Departementets vurdering er at hans opptreden ikke er forenlig med hans rolle og status som diplomat.

Les også

Silje Garmo rømte fra det norske barnevernet – har fått midlertidig beskyttelse i Polen

Knyttes til barnevernssaker

Kowalski har flere ganger blitt omtalt av norske medier i forbindelse med saker knyttet opp til barnevernet i Norge. Han skal blant annet ha bidratt aktivt for å bistå polske familier som har vært i konflikt med barnevernet. Norges ellers gode forhold til Polen påvirkes ikke av denne saken, understrekes det i UD, som har gitt ham en frist på tre uker på å forlate landet.

I meldingen fra det polske utenriksdepartementet betegnes anklagene fra norsk hold som urimelige.

– Vi vurderer dette arbeidet nøye, særlig det som gjelder hans virksomhet for å støtte polske familier, skriver polsk UD.

Les mer om

  1. Polen
  2. Barnevernet
  3. Utenriksdepartementet (UD)