Verden

USAs tidligere president George H.W. Bush er død

USAs tidligere president George Herbert Walker Bush er død. Han ble 94 år gammel.

George H.W. Bush var USAs 41. president.
  • og NTB
  • Thomas Spence
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Jeb, Neil, Marvin, Doro og jeg er triste for å kunngjøre at etter 94 bemerkelsesverdige år, er vår kjære far død, skriver hans sønn George W. Bush i en uttalelse.

– George H.W. Bush var en mann av høyeste karakter og den beste pappaen en sønn eller datter kunne ha bedt om.

George H.W. Bush ble 94 år gammel.
Tidligere president i USA, George H.W. Bush døde fredag. Her sammen med sine barnebarn Barbara og Jenna Bush.

H. W Bush døde fredag, et drøyt halvår etter at hans kone Barbara Bush gikk bort i april, 92 år gammel. Paret hadde da vært gift i 73 år.

– Hele Bush-familien er takknemlig for medfølelsen og for dem som har bedt for pappa, og for kondolansene fra våre venner og medborgere, skriver George W. Bush.

Trump: Seierrik avslutning på den kalde krigen

President Donald Trump skriver på Twitter at han og kona Melania deltar i sorgen over Bushs bortgang.

– Gjennom sin ekthet, avvæpnende humor og stødige forpliktelse til tro, familien og fedrelandet, inspirerte Bush generasjoner av amerikanere til offentlig tjeneste, skriver Trump.

President George H.W. Bush giftet seg med Barbara Pierre i 1945 og fikk seks barn sammen. De ble det lengst gifte presidentparet i historien.

President Trump roser Bush for å ha hevet standarden i alt han satte seg fore.

– Med god dømmekraft, sunn fornuft og trygt lederskap, styrte Bush nasjonen og verden til en fredelig og seierrik avslutning på den kalde krigen, skriver Trump.

Tidligere president Barack Obama hyller Bush i en uttalelse lagt ut på Twitter.

– Amerika har mistet en patriot og en ydmyk tjener i George Herbert Walker Bush. Mens våre hjerter er tunge i dag, er de også fylt med takknemlighet, skriver Obama og sender sin kondolanse til familien.

– Våre tanker er med hele Bush-familien i kveld – og alle som ble inspirert av George og Barbaras eksempel.

Clinton: Ingen overgår Bush`lange tjeneste for USA

Tidligere president Bill Clinton og tidligere utenriksminister Hillary Clinton sier i en uttalelse:

– Få amerikanere har vært, eller vil noen gang i være stand til, å overgå president Bushs liste av tjenester for USA og den gleden han hver dag fikk ut av det.

President George H.W. Bush ble født inn i en rik familie og skapte sin egen formue gjennom oljebransjen i Texas.

George Herbert Walker Bush var USAs 41. president i perioden 1989 til 1993 og var med å føre stormakten gjennom den siste delen av den kalde krigen. I hans presidenttid kollapset kommunismen i Øst-Europa, Sovjetunionen ble oppløst og USA ble stående igjen som verdens eneste supermakt.

Han styrte også USA da Irak invaderte Kuwait i 1991. Han organiserte den internasjonale reaksjonen på Saddam Husseins invasjon i nabolandet i skarp kontrast til sønnens omstridte invasjon i Irak. Bush senior ble allment respektert for stødig ledelse i en turbulent periode i internasjonal politikk.

Før han flyttet inn i Det hvite hus, var han i åtte år visepresident under president Ronald Reagan. President Richard Nixon utnevnte Bush til FN-ambassadør og Nixons etterfølger Gerald Ford ga ham jobben som utsending til Kina og direktør i CIA.

Født inn i rik familie

Til tross for at han oppnådde popularitetsrater på 90 prosent, ble Bush anklaget for å neglisjere økonomien og hjemlige saker og ble slått av Bill Clinton i presidentvalget i 1992.

Åtte år etter at han flyttet ut av Det hvite hus, flyttet hans sønn George W. Bush inn og ble USAs 43. president. Det var første gang at far og sønn hadde hatt Amerikas høyeste valgte embete siden John og John Quincy Adams nær to hundre år tidligere.

George H.W. Bush gikk inn i marinen som pilot og ble skutt ned under andre verdenskrig.
George og Barbara Bush holdt lenger sammen enn noe annet presidentpar og ble svært populære. – Sett harpene tilbake i skapet, sa Bush en gang etter alvorlig sykdom.

Bush ble født inn i en rik familie i Milton, Massachusett, som sønn av en senator. Han vokste opp i Greenwich, Connecticut, skjermet fra den økonomiske depresjonen.

Han meldte seg frivillig til i marinen på sin 18-årsdag og ble den yngste piloten i marinens historie. Han ble skutt ned av japanerne i Stillehavet under andre verdenskrig.

Les mer om

  1. USA
  2. George W. Bush
  3. Donald Trump
  4. Den kalde krigen