Verden

Israelsk politi: Tre av de pågrepne har innrømmet drap

Tre av de seks jødiske nasjonalistene som er pågrepet for hevndrap på en 16 år gammel palestinsk gutt, har innrømmet drapet.

Ungdommene som er mistenkt for å ha drept den palestinske 16-åringen, skjulte ansiktene i fengslingsmøtet søndag. Nå har tre av dem tilstått drapet. Foto: Jinipix

  • Åsmund Gram Dokka

De tre pågrepne har også rekonstruert hva de gjorde den dagen ved å kjøre den samme ruten som de gjorde da 16-åringen ble drept, opplyser politiet ifølge den israelske avisen Haaretz.

Politiets hovedteori er at ugjærningen var et hevndrap.

Times of Israel skriver at det er de tre antatte hovedmennene som nå har innrømmet drapet. De tre øvrige pågrepne er mistenkt for å ha medvirket til drapet.

Fem av de mistenkte ble i retten søndag varetektsfengslet i åtte dager. Den siste ble fengslet i fem dager.

-Uskyldig

16 år gamle Mohammed Abu Khudair ble funnet drept i Øst-Jerusalem. Seks unge gutter og menn er pågrepet for drapet. Foto: HANDOUT

Moren til en av de pågrepne sier til Ynet at hun tror sønnen er uskyldig. — Sønnen min hadde ikke noe med dette å gjøre og vil bli sluppet fri. Det er helt vilt. Han er bare 16 år gammel, sier hun.

Les også Aftenpostens leder:

Les også

Viktige arrestasjoner

Brent levende

Palestinske Mohammed Abu Khudair (16) ble funnet drept i en skog i Øst-Jerusalem på onsdag. Ifølge kilder hos palestinske myndigheter skal gutten ha blitt brent levende. Han hadde blitt bortført utenfor huset sitt noen timer tidligere.

Tidligere mandag meldte israelske medier at en av de pågrepne kom med en innrømmelse under intensive avhør med sikkerhetstjensten Shin Bet, israelernes innenriksetteretning.

Times of Israel skriver at minst den ene av de som nå har innrømmet drapet, også skal ha utpekt flere av de andre pågrepne.

Ikke organisert

Den israelske TV-kanalen Channel 2 rapporterer at de pågrepne ikke er medlemmert av en organisert ekstremistgruppe, men at de var ytterliggående ungdommer som bestemte seg for å ta loven i egne hender da de hørte om kidnappingen og drapene på tre jødiske tenåringer på Vestbredden.

De seks pågrepne skal alle være unge gutter og menn, og flere av dem er mindreårige. De skal komme fra Jerusalem, byen Beit Semesh og bosetningen Adam, som ligger i nærheten av Jerusalem på den okkuperte Vestbredden.

Les også:

Les også

- Vil gjøre Vestbredden ulevelig for palestinerne

Statsministeren kondolerte

- Drapet på sønnen din er en foraktelig og ussel handling og kan ikke bli aksepter av noen, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu til den drepte 16-åringens far. Foto: POOL

Israels statsminster Benjamin Netanyahu har snakket med foreldrene til den drepte 16-åringen og kondolert. — Jeg vil uttrykke det sjokket Israels befolkning og jeg føler over det forferdelige drapet på din sønn. Vi handlet umiddelbart for å finne drapsmennene, og de vil bli stilt for retten og straffeforfulgt, sa stastminsteren til Hussein Abu Khudair, ifølge Haaretz.

— Drapet på sønnen din er en foraktelig og ussel handling og kan ikke akseptert av noen, sa han videre.

Kidnappingsforsøk

Ifølge nyhetsbyrået APs kilder skal etterforskningen ha avdekket et annet bortføringsforsøk i det samme nabolaget i Jerusalem. Etterforskerne konkluderte med at det var en sammenheng mellom de to hendelsene.

Drapet på 16 år gamle Mohammed Abu Khudair har ført til omfattende protester fra den arabiske befolkningen i Israel. Sammenstøt mellom israelsk politi og palestinske demonstranter spredte seg lørdag fra Jerusalem til arabiske byer i det nordlige Israel.

Bombeangrep i Gaza

Drapet på 16-åringen utløste store demonstrasjoner. Foto: BAZ RATNER

Ni medlemmer av den islamistiske Hamas-bevegelsen ble drept i flere israelske angrep på Gazastripen natt til mandag, skriver NTB. Før daggry ble seks av de ni funnet døde i en tunnel utenfor byen Rafah nær grensen til Egypt, ifølge den Hamas-styrte TV-kanalen Al-Aqsa.

De ble drept daisraelske styrker bombet et område tilhørende islamistbevegelsens væpnede Qassam-brigade.

Israelskal ha bombet minst 14 mål på Gazastripen i løpet av natten, og ytterligere tre Hamas-medlemmer ble drept.

Les også:

Les også

Eksperter tror ikke på ny intifada

Bryter samarbeid

Den siste ukens uro på Vestbredden og Gazastripen begynte da tre israelske tenåringer ble funnet drept mandag for en uke siden. De tre ble bortført 12. juni, og Israel ga tidlig Hamas skylden for drapene — noe islamistbevegelsen avviser.

Benjamin Netanyahu gikk tidlig ut og sa at Hamas skulle få betale prisen for ugjerningen. Israel har utført flere bombeangrep mot Gazastripen der Hamas styrer, men i helgen oppfordret Netanyahu samtidig til å holde hodet kaldt.

Ikke alle i regjeringen deler det ståstedet. Utenriksminister Avigdor Lieberman kunngjorde mandag at hans parti Yisrael Beiteinu trer ut av valglistesamarbeidet med Netanyahus parti Likud. Yisrael Beitienu trer imidlertid ikke ut av regjeringen.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman. Foto: Mary Altaffer

På det ukentlige regjeringsmøtet søndag havnet Lieberman og Netanyahu i åpen krangel. Statsministeren kom med dårlig skjult refs av Lieberman og økonomiminister Naftali Bennett for deres kritikk av regjeringen.

— Vi må opptre balansert og ansvarlig, ikke bruke oppildnende og skarp retorikk, sa Netanyahu.

Havnet i ordkrig

Da fotografene forlot rommet, utdyet han kritikken av sine to ministre, skriver Haaretz.

— De som puster på glørne må ta ansvaret. De gjør det for å score politiske poeng, slo Netanyahu fast.

Svaret fra Lieberman var kontant.

- Det var du som holdt en pressekonferanse etter de kidnappede tenåringenes begravelse og serverte slagord uten å følge dem opp. Det jeg sa om Gaza og israelske arabere er noe jeg har sagt til mine velgere i mange år. Du lovte å gi Hamas et hardt slag, men ingenting skjedde og de har fortsatt å skyte mot innbyggerne våre, kontret den kontroversielle utenriksministeren.

Netanyahu svarte at Lieberman først "burde komme på regjeringsmøtene og deretter snakke i mediene om politikk. Lieberman avviste kritiken og viste til at han hadde vært på utenlandsbesøk i Tyskland.