Verden

Putin gir etter for presset fra rasende russere

MOSKVA (Aftenposten): Etter et historisk kraftig fall på målingene valgte Vladimir Putin i dag å myke opp den meget upopulære pensjonsreformen. Han lover kvinnene lavere pensjonsalder jo flere barn de får.

Vladimir Putin møter innbyggere i byen Ob i Novosibirsk 28. august. Ni av ti russere har gått imot Putins nye pensjonsreform. I dag ga Putin delvis etter, og lovet flere endringer.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Kjære venner. Jeg forstår hvor viktig disse spørsmålene er for millioner av mennesker, for hver eneste av dere, sa Vladimir Putin da han i dag gikk ut i en lang fjernsynstale til det russiske folk.

Vinneren er Putins største og mest trofaste velgergruppe - russiske kvinner.

Dette er første gang Putin kommenterer en av Russlands største reformer siden han fikk makten for 18 år siden - den store pensjonsreformen.

– I vårt land er holdningene til kvinner spesielle og ekstra omsorgsfulle, sa Putin, og satte spikeren i kisten for forslaget om å øke pensjonsalderen for kvinner fra 55 år til 63 år.

President Vladimir Putin under dagens fjernsynstale til det russiske folk om pensjonsreformene.

Russere må jobbe lengre

Reformen ble lansert midt under russerne VM-fest i sommer.

Pensjonsalderen for russiske menn skulle øke fra 60 år til 65 år. For kvinner skulle den øke fra 55 år til 63 år.

– Vi skulle gjort det for lenge siden, sa statsminister Dmitrij Medvedev.

Russere flest ble rasende.

På en uke stupte Putins oppslutning på meningsmålingene.

Enda verre gikk det for Medvedev, regjeringen og Putins statsbærende parti Forente Russland.

Nesten syv av ti russere mener statsministeren gjør en dårlig jobb.

Putin vil ha flere barn

Etter nesten to måneder med fall på målingene tok Putin i dag klar avstand fra sin egen regjerings forslag om å øke pensjonsalderen for kvinner til 63 år.

– Dette går selvfølgelig ikke. Dette er feil, sa Putin. Pensjonsalderen skal i stedet bli 60 år, fem år lavere enn for menn.

Med en forventet levealder på 77 år lever kvinnene 11 år lenger enn russiske menn.

I tillegg sa Putin at kvinner som er villig til å få flere barn, skal få belønning i form av enda lavere pensjonsalder.

– Hvis en kvinne får tre barn, kan hun pensjonere seg tre år tidligere. Får hun fire barn, kan hun gå av fire år tidligere, sa Putin.

– For kvinner som har fem eller flere barn, vil alt fortsette som nå og de vil kunne pensjonere seg ved 55 år.

President Vladimir Putin er i gang med valgkampen. Under en tur til Sibir for å støtte guvernør, la Kreml ut flere bilder av Putin på helgetur. Bildene, hvor Putin plukker sopp og nyter vakker sibirsk natur, er en viktig del av image-byggingen til Putin.
Vladimir Putin i det russiske presidentflyet under en tur til kullgruvene i Kemerovo 27. august sammen med Rosneft-sjef Igor Setsjin.

Hvorfor snur Putin nå?

Kremls plan har vært å holde Putin lengst mulig unna den upopulære reformen, som ni av ti russere sier de er imot.

Mens debatten har rast, har Putin holdt seg unna. Det er flere forklaringer på dagens viktige fjernsynstale, som kan få stor betydning.

 • 9. september er det lokalvalg i Russland. Flere steder har Putins regionale kandidater og hans parti Forente Russland falt så kraftig at det for første gang på en årrekke kan tape lokalvalget til kommunistpartiet.
 • Flere russiske kommentatorer mener Kreml undervurderte reaksjonene hos russerne. At ni av ti russere skulle gå imot reformen. En så massiv motstand har Putin aldri møtt i løpet av sin tid som Russlands mektigste mann.
 • En annen forklaring kan være at dagens «kompromiss» hele tiden har vært planen. Ved å starte med å forslå en ekstra tøff reform, har Putin muligheten til å gjøre endringer for å vise at han hører på folket.

Spørsmålet både Kreml og russiske kommentatorer spør seg nå, er om dette er nok til å stoppe den økende misnøyen blant russere.

For selv om Putin har sukret pillen, må russere uansett jobbe fem år lenger, med mindre de tilhører utvalgte grupper eller lager mange barn.

Putin under et møte i Omsk med lederne for Russlands regjeringsapparat 28. august om den russiske pensjonsreformen.

Russerne unngår ikke tøffe innstramminger

Putin lovet også å gi russere mer beskyttelse i arbeidslivet slik at det blir vanskelige å sparke ansatte de siste fem årene før de når pensjonsalderen.

Han varslet også økt støtte til eldre arbeidsledige og lavere krav til tjenestetid for offentlig ansatte for å oppnå retten til tidlig pensjon.

Til tross for Putins «kompromiss» holder presidenten fast ved viktige deler av reformen, slik at pensjonsalderen økes for alle med fem år frem til 2029.

– Vi har ikke råd til å opprettholde dagens system, sa Putin, og viste til at det neste år bare vil være 1,2 arbeidstager for hver pensjonist.

– Hvis vi ikke gjør noe, klarer vi ikke å beholde inntektene til pensjonssystemet, sa presidenten.

Les mer om

 1. Russland
 2. Dmitrij Medvedev
 3. Vladimir Putin