Verden

Rasisme-anklager rammer igjen Det hvite hus. Trump-topp klarte ikke navngi én høytstående svart kollega.

Donald Trumps rådgiver Kellyanne Conway ble spurt direkte på TV om å navngi én svart rådgiver som jobber i vestfløyen i Det hvite hus. Det gikk ikke så bra.

Donald Trump viser en frem en presidentordre han undertegnet i vår. T.v.: Rådgiver Kellyanne Conway. Susan Walsh / AP/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Ett år etter opptøyene i Charlottesville i Virginia rykker rasisme igjen opp som et sentralt tema i den politiske debatten i USA. Den gang fikk president Donald Trump kritikk for å fordele skylden for volden likt mellom høyreradikale og venstreradikale. Nå står presidenten igjen midt i en opphetet debatt.

De aktuelle sakene:

 • Rådgiver Omarosa Manigault Newman, som fikk sparken fra Det hvite hus i vinter, hevder i en bok at Trump under TV-opptak til realityserien «The Apprentice» brukte et nedsettende ord om svarte – det såkalte N-ordet skrevet med seks bokstaver. Den svært kontroversielle realitystjernen Manigault Newman hevder i boken at Trump er rasist.
 • I forbindelse med at det er ett år siden Charlottesville, sa Trump at han fordømmer «alle typer» rasisme. Dette tolkes av mange som en gest til dem som mener hvite diskrimineres.

Det hvite hus avviser alle påstander om rasisme, karakteriserer beskyldningene i Manigault Newmans bok som løgner, og sier boken er full av uriktige påstander.

Donald Trump hvisker noen ord til Omarosa Manigault i valgkampen i 2016. Nå gir hun ut bok om sin tid i Det hvite hus. Carlo Allegri / Reuters/NTB scanpix

Strevde i intervju

TV-kanalen ABC intervjuet søndag Trump-rådgiver Kellyanne Conway i programmet This Week. Hun ble spurt om hun kunne oppgi en eneste person med afrikansk-amerikansk bakgrunn som har en viktig jobb i vestfløyen i Det hvite hus, der presidentens nære rådgivere holder til.

Først nevnte hun boligminister Ben Carson. Han arbeider imidlertid ikke i Det hvite hus. Deretter oppga hun en person som heter Ja’Ron. Hun brukte ikke etternavnet hans, men hun opplyste at han hjelper Trump-svigersønn Jared Kushner med å utrede en fengselsreform. Conway måtte imidlertid vedgå at Ja’Ron, som for øvrig heter Smith til etternavn, ikke jobber i vestfløyen.

Én på utlån

TV-kanalen hadde også spurt Det hvite hus om høytstående ansatte med afrikansk-amerikansk bakgrunn etter at Omarosa Manigault Newman fikk sparken for syv måneder siden.
Etter to dager meldte pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders tilbake om Henry Childs II. Han er på utlån fra handelsdepartementet til Det hvite hus’ kontor for kontakt med allmennheten og har overtatt mye av ansvaret Manigault Newman hadde frem til desember.

Presidenten har omtrent 400 personer i sin stab. Blant de omtrent 50 best betalte er det, ifølge ABC, ingen afroamerikanere.

Svake tall blant svarte velgere

President Trump har generelt et bedre grep om hvite velgere enn dem med afrikansk-afrikansk bakgrunn. En fersk meningsmåling fra det anerkjente instituttet Quinnipiac viser for eksempel at åtte av ti svarte velgere mener han gjør en dårlig jobb. Hvite velgere er delt mer på midten.

– Fornedrende angrep

Senator Cory Booker, en afrikansk-amerikansk demokratisk senator fra New Jersey som nevnes som mulig presidentkandidat for Demokratene, frykter følgene av Trumps tone.

– Presidentens nedlatende, fornedrende og ondskapsfulle angrep mot minoriteter gjør at folk føler de har tillatelse til å hate og til å skade andre. Disse tingene er farlige, sier han ifølge Associated Press.

– Handler om hva du sier

Presidentens støttespillere avviser imidlertid alle tilløp til å stemple Trump som rasist. De sier han bare svarer på angrep.

– Han er etter min mening ingen rasist, ikke engang om man tar fantasien til hjelp, sier Lindsey Graham til The Washington Post.

Den republikanske senatoren var først en av Trumps motstandere, men er senere blitt en trofast alliert.

– Det handler ikke om hudfargen din eller personligheten din. Det handler om hva du sier om ham, sier Graham.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Det hvite hus
 3. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tidligere rådgiver i Det hvite hus: Trump ville tas i ed med egen bok

 2. VERDEN

  Tidligere Trump-rådgiver fortsetter å skape kaos i Det hvite hus: Sanders kan ikke garantere at presidenten ikke har brukt n-ordet

 3. VERDEN

  Trump om eks-rådgiveren sin: «Ondskapsfull, men ikke smart»

 4. VERDEN

  Partifeller tirrer Trump med Reagan-reklame. Fikk inn millioner da presidenten kalte rådgiverens ektemann «månefjes».

 5. VERDEN

  Måling: Halvparten av amerikanske velgere mener Trump er rasist

 6. VERDEN

  Han er gift med Trumps rådgiver, og USAs president kaller ham «ektemannen fra helvete»