Folk sliter i ekstremvarmen i Spania og Portugal - hetebølgen vil vare i flere dager

Hetebølgen i Sør-Europa var ventet å nå en topp lørdag, men ingen varmerekorder ble slått. De høye temperaturene kan holde seg i flere dager.

Varm luft fra Afrika har ført til hetebølge i Europa, og spesielt i Portugal og Spania. Her kjøler folk seg ned i Barcelona.

Mange steder i Spania og Portugal har tangert varmerekorder og temperaturen ligger fortsatt godt over 40 grader. Det meldes fortsatt om smeltende asfalt og skogbranner i Sør-Europa.

I følge NTB har 700 brannmenn kjempet mot skogbrann sør i Portugal. Også i Spania brenner skogen.

Hetebølgen har bidratt til tre dødsfall i Spania, ifølge myndighetene. En hjemløs mann døde av heteslag fredag. Tidligere i uka døde også en veiarbeider og en pensjonist som følge varmen.

I Frankrike er totalt fire atomreaktorer stengt. Det franske energiselskapet EDF forklarer at vannet i elvene, som brukes til avkjøling, rett og slett er for varmt.

Så langt nord som i Nederland har myndighetene stengt av motorveien fordi asfalten smelter. Den sterke heten byr fortsatt på alvorlige utfordringer. Myndighetene oppfordrer folk til å holde seg innendørs.

Athen har fortsatt europeisk varmerekord

Noe av det klokeste man kan gjøre under en hetebølge - holde seg i ro eller hoppe i vannet, som disse ungdommene i San Sebastian i Nord-Spania.

I Portugal har rundt 16 værstasjoner meldt om mulig varmerekord.

  • Selve Europarekorden ble satt i Athen så langt tilbake som i 1977, og var på 48 grader.
  • Den spanske varmerekorden ble satt i juli i fjor, og var på 47,3 grader.
  • Den portugisiske varmerekorden ble satt i august 2003, og var på 47,4 grader.

I følge portugiske IPMA weather service vil Portugal ha temperaturer over 40 grader iallfall til søndag. Lørdag forventet IPMA temperaturer opp mot 47 grader i Santarem i det sentrale Portugal .

Varmest i innlandet

Statsmeteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorologisk Institutt tar en kikk på værmodellene som viser forholdene i Portugal og Spania, på Den iberiske halvøy, der flere stasjoner fortsatt måler over 40 grader.

Det blir nok ikke kjøligere i Sør-Europa før neste uke. Makstemperaturen kommer gjerne utover ettermiddagen. På kartet over Spania ser man at de høyeste temperaturen er i innlandet. Og det er en generell regel når det er pent vær om sommeren, sier statsmeteorologen.

Vanlige sommertemperaturer i Norge

I Norge er det spesielt varme sommerværet på retur:

– De ekstreme temperaturene vi har hatt i Norge tidligere i sommer vil nok ikke komme tilbake, sier statsmeterolog Hanne Beate Skattør.